SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd spos.r[email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽANA TRIBINA „ŠTA NAM SERVIRAJU?“ NA TEMU GMODatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.524

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Table Normal“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-ansi-language:EN-US;
mso-fareast-language:EN-US;}

U organizaciji Unije studenata Filozofskog fakulteta 11. decembra 2013. godine održana je tribina pod nazivom „Šta nam serviraju?“ kako bi se prisutni informisali o štetnosti genetski modifikovanih organizama u ishrani. U ime SPOS-a tribini je prisustvovala diplomirana ekonomistkinja Irena Jolović, referent SPOS-a za ekonomsko-administrativne poslove.

Na tribini su govorili vrsni poznavaoci ove teme koja je veoma važna za Srbiju u trenutku kada postoje šanse da se dozvoli promet GM organizama.

Prof. dr Branko Radujković, biolog, sačinio je uvod u principe genetike, i tako uputio prisutne u načine na koji naučnici pokušavaju da vrše promenu gena virusa, bakterija itd a da nisu zapravo sigurni kakve to posledice može imati i kakav se rezultat dobija. Stvaranjem ovakvog biološkog oružja posledice po našu planetu mogu biti katastrofalne.

Mara Knežević Kern, novinarka, govorila je o problemima koje imaju države poput Indije, gde svima poznata „GMO kompanija“ pokušava da nametne patent svog semena i da samim tim postane „vlasnik“ svih proizvoda koji se, npr, dobijaju od pšenice poput brašna, hleba i mnogih drugih. Naglasila je koliko je bitno da se mladi Srbije informišu i bore protiv neistine koja nam se servira.

Prof. dr Miladin Ševarlić, šef katedre ekonomike privrede i tržišta instituta za agroekonomiju na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu govorio je o sramotnim postupcima GMO proizvođača koji lobiraju da se diskredituju i zataškuju eksperimentalne studije koje dokazuju štetnost upotrebe GM hrane.

Zahvaljujemo se Uniji studenata Filozofskog fakulteta na održavanju ovakve tribine, za koje smatramo da treba da budu u što većem broju.

Dipl. ekon. Irena Jolović
Referent SPOS-a za ekonomsko-administrativne poslove

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien