SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OBUKA ZA SENZORNE ANALITIČARE MEDA U RIJECIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.425

800×600

Normal
0

false
false
false

EN-GB
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Table Normal“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Times New Roman“,“serif“;}

U Rijeci je od 26. do 29.  novembra na Katedri za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta održana „Obuka senzornih analitičara meda“,  na kojoj su osim predstavnika laboratorija i pčelarskih udruženja iz Hrvatske, učestvovali i doc. dr Nebojša Nedić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i dipl. hem. Kristina Lazarević i dr vet. Zorana Tadić iz Centra za ispitivanje namirnica u Beogradu.

Obuku je vodio Dr Dražen Lušić sa Medicinskog fakulteta u  Rijeci. Obuka ima za cilj razvoj senzorne analize kao alata u proceni kvaliteta meda i njegove karakterizacije. Obuka se sastoji iz tri modula (uvodni, nivo 1 i nivo 2) i završnog ispita na kraju obuke.

U okviru obuke  polaznici se upoznaju sa tehnikama objektivne procene i ocenjivanja kvaliteta meda, kao i primenom alata potrebnih za karakterisanje obeležja različitih botaničkih vrsta meda, kao i uočavanje i definisanje grešaka nastalih tokom proizvodnog procesa. Osim teorijskih predavanja koja su obuhvatala predavanja o sastavu meda, značajnim karakteristikama meda, tehnologiji proizvodnje meda, zakonskom okviru EU kojim je regulisan kvalitet meda, tehnike degustacije meda, obuka podrezumeva i veliki broj prektičnih vežbi.

Trendovi u kontroli i proceni kvaliteta meda pokazuju evidentnu  potrebu za kvalifikacijom senzornih analitičara meda, kao i potrebu za razvojem programa obuke senzornih analitičara meda i na našim prostorima, koji bi bio u skladu sa programima obuke senzornih analitičara meda koje se sprovode u  EU.

Kristina Lazarević

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien