SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POZIV SVIM PČELARIMA SRBIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.662

Kao što je poznato, Uprava za veterinu i SPOS su 12. novembra 2013. godine usaglasili stavove po pitanju zdravstvene zaštite pčela. Sada pozivamo SVE pčelare članove SPOS-a da na jednostavan način provere terensku primenu usaglašenog, jer ako se sa tim čeka početak naredne pčelarske sezone, rešavanje mogućeg nepoštovanja usaglašenog od strane veterinara na terenu, ne bi moglo brzo da se reguliše na proleće (a recimo selidba, prodaja meda i pčela i drugi poslovi ne mogu da čekaju), već se to mora odraditi tokom zime.

Naime, kompletno objašnjenje novog Programa mera sa svim usaglašenim stavovima najpre pročitajte OVDE, a objavljeno je i u Pčelaru za decembar 2013. godine.

Nakon toga, otvorite svesku u kojoj ćete upisati sve podatke koji se traže po Programu mera (puno objašnjenje vam je na gore navedenom linku), i idite do svog veterinara i zatražite Uverenje o zdravstvenom stanju pčela za JEDNU košnicu. Vi imate puno pravo na to, pošto imate pravo da recimo želite da tu jednu košnicu nekome prodate, a prodaja bez Uverenja o zdravstvenom stanju nije moguća.

Veterinar je dužan da vam izda Uverenje na osnovu podataka upisanih u tu svesku (dnevnik), a to su podaci o datumima obavljenih preventivnih pregleda koje ste sami napravili, o preventivnim tretmanima protiv varoe, upotrebljenom sredstvu protiv varoe, i slično. Sve je to veoma detaljno objašnjeno na gore navedenom linku.

Ako veterinar ne želi da vam izda Uverenje, pozivajući se na BILO ŠTA, odmah sa lica mesta zovite veterinarskog inspektora (brojevi telefona regionalne kancelarije veterinarske inspekcije objavljeni su u decembarskom Pčelaru, oni će vas obavestiti koji je inspektor zadužen za vaš teren). Ako on ne reši problem telefonom, napišite pisanu prijavu, opišite problem, i prijavu podnesite u dva primerka pisarnici veterinarske inspekcije (ako postoji) ili veterinarskom inspektoru lično. On je dužan da vam overi prijem dokumenta, tj. da se na jednom primerku potpiše i overi ga pečatom da je primio prijavu, i taj primerak vi čuvate kao dokaz.

Ako inspektor u roku od recimo nedelju dana ne preduzme ništa, napišite prijavu regionalnoj kancelariji veterinarske inspekcije. Jer zamislite, na primer, kada pred selidbu pčela u proleće, inspektor ne bi odreagovao celu jednu nedelju, propala bi nam pčelinja paša zbog nemogućnosti selidbe, tako da je nedelju dana i više nego dovoljno za njegovu reakciju tokom zime.

Ako regionalna kancelarija u narednih par dana ne preduzme ništa, odmah pošaljite pismom sa povratnicom (da bi imali dokaz o slanju) treću prijavu načelnici Veterinarske inspekcije Srbije, gospođi Sanji Čelebićanin (Uprava za veterinu, Odeljenje veterinarske inspekcije, Omladinskih brigada 1, Novi Beograd).

Tek ako i centrala ne odreaguje, javljate se SPOS-u i SPOS će reagovati kod Uprave za veterinu. Upravo ovakav postupak nam je preporučila Uprava za veterinu, i znajte da drugačiji postupak Uprava ne može priznati, zato se potrudite da ceo ovaj postupak sprovedete u delo, ako želite da u proleće nemate problema.

Sve ovo pišemo poučeni negativnim iskustvom sa terena prethodnih godina, kada neki veterinari na terenu, pa i neki veterinarski inspektori, nisu tumačili propise na način kako ih tumači Uprava za veterinu, na osnovu usaglašenih stavova sa SPOS-om. Čak je bilo i raznih tumačenja u okviru same Uprave, pa je na teren slato uputstvo suprotno od usaglašenog, tokom ovog leta.

Vađenje Uverenja za jednu košnicu košta 64 dinara, a na ovaj način osiguraćete da u proleće nemate eventualni problem sa veterinarima. Iskoristite decembar (najkasnije januar) da dobijete Uverenje, i tako osigurate nesmetanu primenu Programa mera u proleće, jer tada nećete imati vremena za sve eventualno potrebne žalbe. Ovakav postupak rešiće problem eventualne "neobaveštenosti" veterinara u proleće. Znači, ako želite da u proleće nemate probleme ni u kom slučaju, izdvojite 64 dinara i rešite mogući problem odmah sada.

SPOS neće moći u proleće da prihvata žalbe pčelara koji ne sprovedu ovaj postupak tokom zime, jer se problemi ne mogu rešavati onda kad u proleće nastanu, već ih trebamo rešiti zajedno, na navedeni način, još sada. U proleće će biti nemoguće sprovesti kompletnu navedenu zakonsku proceduru žalbe na vreme, jer pčelinja paša neće da čeka.

Sa Upravom za veterinu stavovi jesu usaglašeni, a kakvih će sve tumačenja biti na terenu, bez ovakve provere mi ne možemo da znamo. Ovakvom proverom, i najneobavešteniji veterinari dobiće punu informaciju, i neće vam u proleće praviti nikakve probleme.

U Upravi za veterinu tvrde da ne očekuju veliki broj problematičnih slučajeva na terenu. Mi očekujemo s obzirom na iskustvo, i zato predlažemo pčelarima ovakvu meru. A voleli bismo više od svega da je Uprava za veterinu apsolutno u pravu i da problema neće biti. Ali, najbolji način rešavanja nekog problema, jeste njegovo predviđanje! To upravo i radimo i zato vam i dajemo ovakav savet.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien