SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POKRENUT NOVI SAJT ČASOPISA „PČELARSKI ŽURNAL“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.217

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Table Normal“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-ansi-language:EN-US;
mso-fareast-language:EN-US;}

Posle dužeg vremena ponovo je aktiviran sajt časopisa PČELARSKI ŽURNAL. Postavljen je na web adresi pcelarskizurnal.blogspot.com.

Sajt će redovno biti ažuriran zanimljivim tekstovima, fotografijama i vestima, a vremenom će se uvoditi nove rubrike i objavljivati kolumne najpoznatijih pčelara.

 

O PČELARSKOM ŽURNALU

Prvi broj Pčelarskog žurnala, ilustrovanog časopisa za pčelarsku kulturu, pojavio se oktobra 2008. godine. Izašao je iz štampe na 52 strane B5 formata, a najveći deo tiraža podelio se besplatno. Od tada pa do danas, ovaj časopis prošao je razvojni put pun prepreka i borio se za opstanak, vođen idejom da pčelari u Srbiji i širem regionu zaslužuju pouzdan i zanimljiv savremeno koncipirani esnafski magazin.

Danas “Pčelarski žurnal” predstavlja nezaobilazno štivo svih onih koji žele da saznaju nešto više o pčelama i pčelarstvu. Na naučnopopularni, razumljiv i zanimljiv način brojnoj čitalačkoj publici predstavljamo širok opseg tema: od praktičnih pčelarskih problema i saveta, preko botanike, genetike, ekologije i gastronomije, sve do istorije, numizmatike i biznisa. Cilj nam je da budemo najpouzdaniji i najverodostojniji izvor informacija i znanja koji pčelari mogu pronaći na tržištu, a da smo na dobrom putu govore sjajne reakcije naših čitalaca, ali i činjenica da je veliki broj pčelarskih časopisa i internet portala prenosio tekstove iz Pčelarskog žurnala. Časopis izlazi kvartalno, u januaru, aprilu, julu i oktobru, obima je 52 stranice i štampan je u boji na kvalitetnom mat kuntsdruk papiru (90 g). Čitaocima je dostupan putem pretplate, kao i u slobodnoj prodaji (jedini u regionu!), na kioscima širom Srbije, BiH, Makedonije i Slovenije.

U svakom broju objavljujemo nekoliko autorskih naučnopopularnih članaka na najraznovrsnije pčelarske teme. U rubrici PČELARSKA PRAKSA, najpoznatiji pčelari obrađuju aktuelne teme iz pčelarstva. U rubrici U FOKUSU obrađujemo zanimljive i značajne, ali nedovoljno istražene i široj publici malo poznate teme. Iz broja u broj, u rubrici URADI SAM objavljujemo tehničkim crtežima u fotografijama bogato ilustrovane tekstove o izradi pčelarske opreme. Posebnu pažnju posvećujemo rubrici NAUKA u kojoj na razumljiv i zanimljiv način iz najprestižnijih svetskih naučnih časopisa prenosimo, često, veoma teško saopštive informacije o najaktuelnijim istraživanjima. Značajan prostor posvećujemo i medonosnom bilju, bolestima pčela, apiterapiji, najinteresantnijim dešavanjima i gastronomiji. Posebno ističemo prelepe fotografije i moderan dizajn koji krase časopis.

Praktični i korisni članci su ono čemu težimo, članci koji pružaju pouzdane i korisne informacije i ulivaju sigurnost pčelarima, a pregledom arhive sajta možete se upoznati sa detaljnim sadržajem svih dosadašnjih izdanja “Pčelarskog žurnala”.

Od svojih početaka razvijali smo široku mrežu saradnika. Tesna saradnja ostvarena je sa naučnim radnicima Fakulteta veterinarske medicine  Univerziteta u Beogradu (prof. dr Zoran Stanimirović, doc. dr Jevrosima Stevanović), Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu (prof. dr Ljubiša Stanisavljević, rukovodilac Centra za biologiju pčela) i Fakulteta za poljoprivredu i hranu Univerziteta Kirilo i Metodije u Skoplju (prof. dr Hrisula Kiprijanovska, asiss. mr Aleksandar Uzunov). Za naš časopis pisali su vodeći pčelari iz Srbije i regiona, a duga lista saradnika obuhvata i dopisnike iz Nemačke (Mirosava Činčurak) i Azije (Tomaž Oštir). “Pčelarski žurnal” objavio je i nekoliko ekskluzivnih intervjua, od kojih posebno treba izdvojiti razgovor sa profesorom Jirgenom Taucom (Jurgen Tautz), slavnim nemačkim biologom i popularizatorom nauke, tvorcem avangardnog obrazovnog projekta o pčelama – HOBOS. Obiman intervju za “Pčelarski žurnal” dao je i Kim Flotum, koji poslednjih četvrt veka uređuje američki časopis “Bee Culture”, jedan od najuglednijih i najstarijih pčelarskih magazina na svetu. Ekskluzivno za “Pčelarski žurnal” govorio je i jedan od vodećih evropskih stručnjaka, Dr Ralf Bihler, direktor Pčelarskog instituta u Kirhajnu (Nemačka), ali i Marina Markizi, somelijerka meda iz SAD koja je unela neke revolucionarne promene u predstavljanje meda na tržištu. Pored toga, bili smo i medijski pokrovitelj VII konferencije najvećeg svetskog naučnog projekta o pčelama – COLOSS, koji okuplja preko 290 naučnika iz više od 50 zemalja na istraživanju sve učestalijeg nestajanja pčela u svetu. U 2013. bili smo zvanični medijski pokrovitelj svetskog pčelarskog kongresa APIMONDIA održanog u Kijevu.

Misija “Pčelarskog žurnala” jeste i popularizacija pčelarstva u široj javnosti. U prilog tome govori činjenica da smo ostvarili izuzetnu saradnju sa mnogim uglednim medijima, od koji posebno izdvajamo onu sa poznatim političkim nedeljnikom “Vreme”, Radio Beogradom, Srpskom Naučnom Televizijom i televizijom B92 (emisija Znanje na poklon), ali i sa Festivalom nauke, vodećom naučnopopularnom manifestacijom u regionu. Tokom 2012. CENTAR ZA PROMOCIJU NAUKE podržao je na Javnom pozivu „Pčelarski žurnal“ kao jedan od 88 projekata promocije nauke.

Internet portal pcelarskizurnal.blogspot.com pokrećemo s ciljem da se približimo postojećim, ali i budućim čitaocima. Otvoreni smo za sve nove predloge i sugestije. Zahvalni smo saradnicima koji sa nama učestvuju u unapređenju kvaliteta časopisa i pozivamo vas da se uključite u kreiranju sadržaja “Pčelarskog žurnala” u budućnosti.

Sajt će redovno biti ažuriran zanimljivim tekstovima, fotografijama i vestima, a vremenom ćemo uvoditi nove rubrike i objavljivati kolumne najpoznatijih pčelara. Pridružite nam se!

pcelarskizurnal.blogspot.com

Dobrodošli i uživajte!

 

Ivan Umeljić, glavni i odgovorni urednik časopisa “Pčelarski žurnal”

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien