SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

“ZAGRLIMO SKUPŠTINU” PROTIV GMO IZ NIŠADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.414

Normal
0

false
false
false

EN-GB
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Table Normal“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Times New Roman“,“serif“;}

4. decembra 2013. godine, ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srbije, od 11 do 13 sati, održaće se miran protestni skup protiv GMO u Srbiji, u organizaciji preko 20 udruženja, među kojima je i SPOS. Biće organizovan živi lanac oko Narodne skupštine zbog najavljene izmene postojećeg restriktivnog zakona Republike Srbije koji onemogućuje uzgoj, promet i uvoz GMO "hrane" u Srbiji.

IO SPOS-a doneo je odluku o zajedničkoj organizaciji ovog skupa sa preko 20 drugih zainteresovanih udruženja, iz želje da se zaštiti pčelarstvo od GMO, jer gajenje GMO useva u Srbiji nije spojivo sa izvozom meda u EU koja je najveći potrošač meda danas u svetu, ali i iz osećanja lične odgovornosti za svoje potomke, jer ne postoji nijedan jedini razlog da jedemo ili gajimo GMO, koji sa sobom nosi ogroman rizik, a koji na svojim plećima ne mogu da ponesu svi naučnici celoga sveta!

SPOS naglašava da ne želi da se ovaj skup instrumentalizuje od strane bilo kojih političkih stranaka, i biće zabranjeno nošenje stranačkih transparenata i drugih obeležja, to svi treba da znaju. Odbijamo svaku političku instrumentalizaciju ove plemenite ideje i cilja kome težimo, da naša deca i naše pčele jedu samo prirodnu hranu, i da svi zajedno imamo mogućnost izbora šta želimo da jedemo, kao što ga imaju i kupci našeg meda u EU, koji NE ŽELE med od GM biljaka.

SPOS je pozivao pčelare da dođu na ovaj mirni protest protiv GMO lobija u što većem broju, da dođu obučeni u pčelarske bluze ili pčelarske kape, i da time predstave Srbiji opšti pčelarski stav. Jer, SPOS je prvi od svih udruženja u Srbiji doneo Deklaraciju protiv GMO na nacionalnom nivou, i sada je došlo vreme da članstvo SPOS-a iskaže taj svoj stav i u javnosti.

U Srbiji su 83 opštine potpisale Deklaraciju o zabrani GMO hrane. U ostalim opštinama je procedura u toku, a samo je Skupština opštine Kraljevo odbila da o tome raspravlja.

Udruženje pčelara “Niš” iz Niša, koje je sa 240 članova, drugo u Srbiji, po broju članova, organizovaće besplatan autobuski prevoz za pčelare, iz ovog dela Srbije, koji budu hteli da učestvuju u ovom protestnom skupu u Beogradu.

Polazak autobusa planiran je za sredu 4. decembar, u 7 časova, iz Ulice 12. februara, iza raskrsnice sa Šumatovačkom ulicom (preko puta starog sedišta udruženja).

Zainteresovani za odlazak treba da se prijave Miloradu Jankoviću, na telefon udruženja: 018/245948 ili na mobilni 0612829492.  

Vlastimir Spasić

Predsednik Odbora za marketing

      i odnose sa javnošću IO SPOS-a

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien