SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SA IZLETA U ŠAPCUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.251

Članovi  našeg društva „Milivoj Bugarski“ sa predsednikom Milenkom Miloševićem posetili su Šabac 13. aprila 2014. baš na praznik Cveti.  Društvo pčelara „Šabac“  tog dana je slavilo 120-godišnjicu od svog osnivanja daleke 1894. godine.

Članovi  našeg društva „Milivoj Bugarski“ sa predsednikom Milenkom Miloševićem posetili su Šabac 13. aprila 2014. baš na praznik Cveti.  Društvo pčelara „Šabac“  tog dana je slavilo 120-godišnjicu od svog osnivanja daleke 1894. godine.

 

Goste iz mnogih gradova Srbije pozdravio je predsednik društva, gospodin Branislav Đuričić. Od njega smo saznali da  je njihovo društvo jedno od najbrojnijih, najorganizovanijih i najuglednijih u Savezu pčelarskih organizacija Srbije. U prošloj godini imalo je 146 članova, a 122 pčelara bili su članovi SPOS-a. U 2012. godini, po zvaničnim podacima SPOS-a, objavljenim u Pčelaru za jun 2013. godine, pčelari Opštine Šabac bili su prvi u Srbiji po proizvodnji sa 202.000 kg izvrcanog meda.

Nažalost, oni su jedno od retkih društava koje nema svoje prostorije (ni jedan sobičak), a njihova lokalna  uprava  nema sluha za potrebe pčelara.  Nikakvu finansijsku pomoć nisu dobili ni u 2013. ni u 2014. kad obeležavaju jubilej.

Zvanični deo upotpunjen je kulturno umetničkim programom šabačkog folklora  svih uzrasta. Nakon toga predavanje je održao Veroljub Umeljić na teme: Pčelarenje Dadan-Blatovom košnicom i Proizvodnja matica Jenterovom metodom.

Mnogobrojne goste domaćini su dočekali  i ugostili u fiskulturnoj sali OŠ „Vuk Karadžić“. Skup je bio prilika da i njih pozdrave gosti iz Beograda, Valjeva, Zrenjanina, Novog Sada, Loznice, Sombora  i mnogih drugih mesta (Sigurno je bilo više od stotinu gostiju).

Gostima iz Zrenjanina ukazana je posebna čast. Oni su posetili pčelinjak jednog od najuspešnijih i najuglednijih pčelara, dipl. inž. Zorana Đurića,  u selu Mehovine, nedaleko od Šapca. Gospodin Đurić, pored pčelinjaka od oko 300 košnica, ima radionicu „Medena“ za izradu košnica i ramova. Dve decenije je rada iza ove uspešne firme koja ima liniju za proizvodnju hiljadu ramova dnevno, ma koje vrste, i više hiljada košnica godišnje, ma kog tipa i zapošljava 15 radnika.

Domaćin i njegova supruga ljubazno su nas dočekali i ugostili. Ovo je bila prilika da se obostrano razmeni iskustvo i razgovara o mnogobrojnim temama vezanim za pčelarstvo. Naši članovi mogu, ako žele, više da se infomišu  o svemu što „Medena“ radi na njihovim sajtovima  www.radionicamedena.com

i medena.str@gmail.com

Nadamo se da ćemo i mi imati priliku da se odužimo ljubaznim Šapčanima prvom prilikom kada budemo našli povod za okupljanje.

                                                            

Pčelarska  pomoćnica

Ružica Mijić

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien