SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAKONSKA SELIDBA PČELADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.804

Podsećamo sve članove na obavezu koju pčelari imaju od prošle godine, a to je da svaku selidbu pčela prijave na propisani način, koji je detaljno opisan u knjizi «Propisi u pčelarstvu sa komentarima» koju je prošle godine na kućnu adresu u maju dobio svaki član SPOSa (11. strana), a ove godine smo je poslali na još 830 adresa novih članova SPOSa, koji nisu bili članovi prošle godine.

Ta procedura je nakon pregovora SPOSa sa Ministarstvom, maksimalno pojednostavljena, ne traži se pisana saglasnost vlasnika parcele (kao za stalno stajalištestacionarni pčelinjakzimovnik), već pčelar potpisuje i svojim potpisom garantuje da ima saglasnost vlasnika parcele. Ako ne selite pčele na zakonit način, ne samo da se izlažete riziku kažnjavanja od strane inspekcije, već možete izgubiti brojna prava (pravo na naknadu štete na datom privremenom stajalištu pčelinjaka; ne možete dokazati odakle vam bagremov med ako ste selili na bagrem na neku lokaciju, a u okolini svog pčelinjaka nemate bagrem, te ga onda legalno ni ne možete prodati, tj. možete doći u jako neprijatnu situaciju da ne možete dokazati poreklo meda; poreklo meda je jako važno i ako želite da se uključite u sistem Dobre pčelarske prakse i plasirate svoj med od naredne godine u tegli SPOSa; možete biti u problemu ako tokom selidbe vaše vozilo izazove neki problem u saobraćaju, i slično). Zato je najbolje poštovati zakone. Tačno je da papiri oko selidbe koštaju, ali red mora da se uspostavi, u cilju zaštite upravo nas pčelara. Jer, kada sutra budemo imali katastar pčelinje paše, koji nas štiti od prenaseljenosti košnicama na našoj lokaciji, moramo najpre imati uspostavljen sistem selidbe pčela, kao osnovni način kontrole i uređenosti selidbe, te izbegavanja nasilničkog ponašanja pojedinih nesavesnih pčelara na brojnim pašnim lokacijama širom Srbije. Takođe napominjemo da ako pčelari ne počnu da prijavljuju privremena stajališta i selidbu pčela, da će država sigurno naći način da nas na to natera, i on nam se sigurno neće svideti, pošto taj sistem samo može biti deset puta gori i komplikovaniji od postojećeg koji smo jedva izdejstvovali i priveli lakšem sprovođenju (jer je prvobitno rešenje države bilo krajnje komplikovano, sve je objašnjeno u gore navedenoj knjizi), imajmo to na umu.

SPOS

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien