SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

GRUBI PROPUST ILI…?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.416

Kao što je poznato, jedan od zahteva SPOS-a u "Zahtevu za spas pčelarstva" bio je i ukidanje dugogodišnje naplate raznih naknada koje se traže od pčelara za korišćenje pčelinje paše na državnom zemljištu, pre svega u nacionalnim parkovima, gde je praktično zaobilažen Zakon o stočarstvu, kojim je zabranjena naplata pčelinje paše, ali je veštom "gimnastikom reči" naknada dobijala drugo ime u cenovnicima nacionalnih parkova. Međutim, ovih dana zaštićena područja, jedno za drugim, štampaju u službenim glasnicima Vojvodine i Srbije, Odluku o naknadama za korišćenje zaštićenog područja specijalnih rezervata prirode u visini od 150 dinara po košnici.

SPOS je, podsećamo, dobio zvaničan odgovor Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, u kome se, pored ostalog, kaže:

“Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je, u okviru svojih nadležnosti, sagledavši, na osnovu sadržaja i zahteva iz vašeg dopisa, trenutnu situaciju u kojoj se nalazi pčelarstvo u Srbiji, postiglo dogovor sa upravljačima nacionalnih parkova i zaštićenih područja da se pčelarima omogući slobodno korišćenje medonosnog bilja za pčelinju pašu, bez naknade. Potrebno je samo da se za određenu lokaciju, unapred, najavite upravljaču zaštićenog područja.”

Dopis je potpisao, ispred Sektora za prirodne resurse Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, državni sekretar dr Srđan Belij.

Međutim, nakon pristizanja vesti u medijima (OVDE) o uvođenju naknade za postavljanje košnica u specijalnom rezervatu prirode "Gornje podunavlje", SPOS je ovih dana napisao dopis Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, u kome pitamo o čemu se radi i kako je do ovog propusta došlo.

Međutim, danas smo detaljno proučili zakonodavstvo, kako bismo se pripremili za argumentovanu diskusiju sa Ministarstvom, i došli do frapantnih podataka! Naime, isti cenovnik za postavljanje košnica u visini od 150 dinara po košnici na godišnjem nivou, u bliskom proteklom periodu uvelo je čak 7 specijalnih rezervata prirode: Bagremara, Deliblatska peščara, Gornje podunavlje, Koviljsko-Petrovaradinski rit, Obedska bara, Carska bara i Ludaško jezero!

Pored toga, kod prvih pet Odluka, koje su objavljene u Službenom glasniku AP Vojvodina 48/2013, jasno piše da je odluku o tome doneo Upravni odbor "Vojvodinašume", a da se u Službenom glasniku može objaviti NAKON PRIBAVLJANJA SAGLASNOSTI od Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja! To bi trebalo da znači da je takva saglasnost i dobijena, čim su se Odluke našle u Službenom glasniku. Isto važi i za poslednja dva specijalna rezervata prirode sa spiska, samo što su Odluke o ta dva rezervata objavljene u Službenom glasniku Republike Srbije.

Ove frapantne podatke, SPOS će već sutra proslediti, u drugom dopisu za samo nekoliko dana, Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, i tražiti razjašnjenje o čemu se radi, sa nadom da se radi o grubom propustu Ministarstva. U suprotnom, zahtevaćemo hitan sastanak sa ministrom Milanom Bačevićem, radi punog razjašnjenja ovog, nadamo se, nesporazuma, koji jednostavno mora biti rešen u skladu sa ranijom odlukom Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja. Jer, nedopustivo je zaobilaženje Zakona o stočarstvu, i nazivanje "pašarine" nekim drugim imenima, što direktno ometa razvoj pčelarstva Srbije i kompromituje sve naše aktivnosti na povećanju proizvodnje i izvoza meda iz Srbije, te obezbeđenju značajnog deviznog priliva Srbiji.

O daljem razvoju ove problematike i njenom rešavanju, redovno ćemo vas obaveštavati.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien