SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

TRI OBLIKA FINANSIJSKE PODRŠKE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE PČELARSTVU U 2014. GODINIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.246

Do kraja februara biće puštena kreditna linija u ukupnom iznosu od oko 80 miliona evra namenjena poljoprivrednim proizvođačima, uz vrlo povoljnu kamatnu stopu od četiri do šest odsto. Ekskluzivno po prvi put javno objavljujemo da će ovo biti i treći vid podrške pčelarstvu Srbije u 2014. godini (pored subvencija po košnici, kao i za opremu), jer će dinarskim kreditima biti pokrivena, prema najavi, i pčelarska oprema, rojevi, matice, prikolice, kamioni…

Zahvaljujemo se Ministarstvu poljoprivrede što će i pčelarstvo biti uvršteno u kreditiranje ovako povoljnim kreditima!

Ministar Glamočić je najavio da će u narednih mesec i po biti isplaćena sva dugovanja poljoprivrednicima za subvencije i dodao da će isplata ovogodišnjih početi posle 31. marta, kad bude završen proces registrovanja poljoprivrednih gazdinstava.

Pravilnici će biti uskoro gotovi i trebalo bi da svi poljoprivredni proizvođači predaju neophodnu dokumentaciju i prijave svoja gazdinstva, kako bi isplata subvencija mogla da počne što pre. Prema tome, ne zaboravite da do kraja marta obnovite registraciju vašeg pčelarskog gazdinstva!

Podsećamo da će i ove godine subvencija po košnici biti 500 dinara, s tim što je država povećala sredstva za tu namenu sa 200 na 230 miliona dinara (skoro 2 miliona evra), što znači da će biti dovoljno sredstava za 460.000 košnica.

Takođe, Ministarstvo poljoprivrede izašlo je u susret, i uvešće i subvencije za pčelarsku opremu, što do sada nismo imali. Preporuka pčelarima je da što pre odluče šta im tačno treba od opreme, da pripreme sve za kupovinu, kako bi po objavljivanju pravila za konkurisanje, odmah podneli sve što je potrebno, jer će subvencije za opremu, kako stvari stoje, moći da dobiju oni najbrži, dok se ne utroše planirana sredstva za tu namenu. Kako nezvanično saznajemo, u planu je rebalans budžeta koji bi trebao da za ovu svrhu obezbedi i dodatna sredstva, ali to je još daleko, te treba biti spreman.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien