SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODLIKOVAN PREDSEDNIK SPOS-a ZLATNOM MEDALJOM ZA ZASLUGEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.271

Predsednik Republike Srbije, gospodin Tomislav Nikolić, na osnovu Zakona o odlikovanjima, odlikovao je predsednika SPOS-a Rodoljuba Živadinovića, Zlatnom medaljom za zasluge.

Uručenje Zlatne medalje za zasluge predsedniku SPOS-a biće obavljeno 15. februara, na Sretenje, zajedno sa svim ostalim dobitnicima odlikovanja.

Ovo je prvi put u istoriji SPOS-a, da je predsednik SPOS-a odlikovan odlikovanjem predsednika države, za zasluge od velikog značaja za Republiku Srbiju. Ovo je i veliko priznanje za sve pčelare članove SPOS-a koji su najzaslužniji za uspešan rad SPOS-a poslednjih godina.

Odlikovanja su najviši znaci javnog priznanja koji se dodeljuju za izuzetne zasluge i dela od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Medalja za zasluge ima dva stepena (zlatna i srebrna medalja) i dodeljuje se za izuzetne zasluge i postignute rezultate u svim oblastima života i rada.

Medalja za zasluge ima dva stepena – zlatna i srebrna medalja. Medalja je okrugla, prečnika 40 mm. Izrađena je kovanjem u hladnom stanju od srebra finoće 925/1000, sa galvansko-dekorativnom zaštitom. Zlatna medalja je izrađena od pozlaćenog srebra.

Na licu medalje je figura devojke u narodnoj nošnji (alegorijska figura Srbije), koja u desnoj ruci drži pobednički lovorov venac, a u levoj snop palminog lišća, simbol mira. Medalja po obodu kruga ima ornament u obliku reljefne pletenice koja se pojavljuje na našoj srednjovekovnoj arhitekturi. Na naličju medalje nalazi se venac od lovorove i hrastove grane, dole uvezan mašnom, a gore otvoren, sa devizom odlikovanja: "ZA ZASLUGE" između grančica. U sredini polja je Veliki grb Republike Srbije.

Vrpca za medalju izrađena je od plave moarirane svile, u vidu ravnostranog trougla, čije su strane dugačke 50 mm. Pri dnu je zakačka o kojoj visi medalja.

Vrpce – zamenice izrađene su od plave moarirane svile širine 36 mm, sa jednom ivičnom zlatnom uspravnom prugom za zlatnu medalju, a za srebrnu medalju sa jednom srebrnom ivičnom prugom širine po 4 mm.

Medalja se nosi na levoj strani grudi.

OVDE možete pogledati vest sa imenima ostalih odlikovanih.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien