SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ISTINA O SUSPENZIJI NEONIKOTINOIDA U SRBIJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.528

Pošto je došlo do uznemiravanja javnosti oko suspenzije primene neonikotinoida u Srbiji po uzoru na EU, oko navodnog uvoza tretiranog semena iz EU u Srbiju, objavljujemo proverenu informaciju, koju smo juče dobili iz Ministarstva poljoprivrede.

Naime, Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede je SPOS-u još sredinom maja 2013. godine obećala da će se suspenzija neonikotinoida dogoditi i u Srbiji, po uzoru na EU, jer 31. decembra 2013. godine na snagu stupaju propisi koji to omogućuju (OVDE).

Juče je javnost uznemirena informacijom da je "ta odluka izmenjena ovih dana, tako da će svo tretirano seme kukuruza, suncokreta i uljane repice iz EU završiti ove godine u Srbiji, plus od naših proizvođača", te da su "i ove godine neonikotinoidi dopušteni u Srbiji".

SPOS nije raspolagao takvom informacijom, te smo istog momenta kontaktirali Upravu za zaštitu bilja i pitali gospođu Snežanu Savčić Petrić, načelnicu Odeljenja za sredstva za zaštitu bilja, da li u toj informaciji ima istine?

Njen odgovor je sledeći, da se ništa nije promenilo, da je od 31. decembra 2013. godine zabranjen uvoz semena tretiranog neonikotinoidima u Srbiju, a da je rok do kog naše kuće mogu tretirati seme neonikotinoidima do 28. februara 2014. godine, kada zabrana tretmana zvanično počinje. Nakon toga, Ministarstvo će utvrditi koliko je semena tretirano i negde krajem marta bi trebalo da se zna, na osnovu inspekcijskog nadzora, koji će procenat njiva ove godine biti zasađen semenom kukuruza i suncokreta tretiranim neonikotinoidima, dok u 2015. godini apsolutno nijedna njiva neće biti zasađena takvim semenom. Ministarstvo očekuje, shodno kapacitetima, da će količina tretiranog semena biti daleko ispod količine netretiranog koje će biti ponuđeno tržištu u 2014. godini, čemu se iskreno nadamo. To da će deo semena i dalje biti tretiran svakako nije najpoželjnija vest, ali Srbija poštuje propise u potpunosti, i nije ih menjala po tom pitanju, kako je u javnosti navedeno. A o uvozu tretiranog semena nema ni govora, kako je javnost netačno informisana i nepotrebno uznemirena, da će se tretirano seme iz EU uvesti u Srbiju, što bi značilo da bi i ove godine svo seme bilo tretirano, što jednostavno nije tačno. Tako da pčelarima preporučujemo da se raspitaju pre odvoženja pčela na parcele suncokreta, da li je korišćeno seme koje je tretirano, ili ono koje nije tretirano. Inače, od 2009. godine (računajući i nju) pa do danas, apsolutno svo seme kukuruza i suncokreta zasađeno u Srbiji, bilo je tretirano neonikotinoidima, i ovo je prva godina u kojoj će se njihova primena drastično smanjiti, a od iduće godine i apsolutno isključiti.

Država trenutno radi na uvođenju zabrane maloprodaje neonikotinoida za tretiranje semena, kako poljoprivrednici ne bi sami tretirali seme, što se na drugi način ne može kontrolisati, a tretiranje sa njihove strane je još opasnije, jer doze nisu adekvatne. Takođe, zabranjena je primena neonikotinoida prskanjem, u fazi cvetanja biljaka.

Zahvaljujemo državi Srbiji što prati evropske propise, i što je sa svega tri meseca zakašnjenja u odnosu na EU, i ona uvela zabranu tretiranja semena neonikotinoidima, kao i što je zabranila uvoz tretiranog semena iz drugih zemalja, svega jedan mesec nakon suspenzije u EU.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien