SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KATASTROFALNA ODLUKA EU PARLAMENTA ZA PČELARSTVODatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.223

Van svih očekivanja, Evropski parlament je doneo odluku koja će kao posledicu imati da se med u kome ima GMO polena ne označava, što će dovesti do katastrofalnih posledica po pčelarstvo, a potrošači meda u EU biće dovedeni u zabludu, koja će verovatno kao posledicu imati smanjenje potrošnje meda.

Naime, polen je proglašen sastavnim delom meda, što u praksi znači da ako med sadrži manje od 0,9% GMO polena, ne mora biti označen. A svaki med sadrži do nekih 0,5% polena, te i ako je sav od GMO biljaka (a ne samo 0,9% dela tog polena, kako je bilo do sada), takav med ne mora da se označava.

Mediji prenose ovu odluku EU parlamenta, ali ne spominju jedan važan segment te priče, a to je da po propisima, ako med sadrži polen od biljaka koje nisu dozvoljene u konkretnoj državi EU, ma koliko da ga sadrži, ne bi smeo da se nađe na tržištu. Ako je dozvoljen, onda sme. Videćemo narednih dana kakvih će tumačenja biti po tom pitanju, jer u EU tek mali broj GMO biljaka ima takvu dozvolu.

Ako se ovo tumačenje koje smo ovde dali ne bi tako primenjivalo, onda bi to bila zaista katastrofa za pčelarstvo iz više razloga.

Najpre, ova odluka je već dovela do reakcije pokreta potrošača, zelenih, kao i drugih ekoloških organizacija, i kada prosečan potrošač sve ovo bude čuo, ostaće zbunjen, i zaobilaziće med prilikom kupovine više nego do sada.

Zatim, pošto se u EU nekada, do 2011. godine kada je uvedeno označavanje meda sa GMO polenom, najviše meda uvozilo iz zemalja gde dominiraju cvetni medovi, to lako može da znači, da će u celoj ovoj muci, pasti cena cvetnog i livadskog meda u uvozu u EU, koja je i tako katastrofalno niska, zbog veće ponude takvog meda na tržištu. Sve to, naravno, važi ako tumačenje koje smo, koliko vidimo, mi jedini objavili u ovom tekstu, ne bude primenjivalo shodno propisima, što je jedino što u ovoj situaciji može da ublaži posledice.

SPOS ovim putem obaveštava sve zabrinute potrošače, da u medu iz Srbije, gde je zabranjeno gajenje GMO, do sada NIKADA ni u jednom uzorku meda nije nađen polen GMO biljaka, a izvozi se godišnje oko 3000 tona meda, te slobodno mogu da konzumiraju med bez bojazni da u njemu može da se nađe polen GMO biljaka, jer je u inostranim laboratorijama dokazano da ga nema, i kao med bez GMO polena, od 2011. do danas je bez problema izvožen u EU gde je bilo zabranjeno uvoziti med sa GMO polenom.

Pratićemo dalji razvoj situacije, jer se očekuje jak odgovor javnosti na ovu očiglednu pobedu uvozničkog lobija u EU, kako prenose svi mediji.

Detaljnije informacije pogledajte OVDE, OVDE i OVDE.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien