SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OBJAVLJEN NOVI PROGRAM MERA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE PČELADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.567

U Službenom glasniku Republike Srbije br. 91/2013. objavljen je novi Pravilnik o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2013. godinu.

Novi Program mera zdravstvene zaštite pčela praktično je suštinski identičan sa prošlogodišnjim Programom mera, te je time Ministarstvo poljoprivrede interventno izašlo u susret našim zahtevima da se problem nastao oko zdravstvene zaštite pčela reši, jer je ovogodišnji sporni Program mera zamenilo prošlogodišnjim. Početkom naredne nedelje će se održati sastanak u Upravi za veterinu, na kome je najavljeno konačno rešavanje ovog problema za naredni period, kao i izrada preciznog tumačenja Pravilnika, kako ne bi bilo različitih tumačenja na terenu od strane nadležnih inspektora, ali i veterinara u veterinarskim stanicama.

Zahvaljujemo se Ministarstvu poljoprivrede, i Upravi za veterinu, na razumevanju, i nadamo se da je ovo prvi korak ka konačnom rešavanju nastalih problema, i boljem međusobnom razumevanju u narednom periodu, kako ne bismo više dolazili u ovakve nemile situacije bez ikakve potrebe. Posebnu zahvalnost upućujemo novom ministru poljoprivrede gospodinu prof. dr Draganu Glamočiću, njegovom savetniku gospodinu Radomiru Radakoviću, novom direktoru Uprave za veterinu gospodinu Slobodanu Šibaliću, kao i svim ostalim uključenim poslenicima Uprave za veterinu!

Pravilnik možete preuzeti OVDE, a evo i dela Programa mera vezanog za pčelarstvo:

 

lj) Bolesti pčela

Radi otkrivanja, praćenja i suzbijanja bolesti pčela i zaštite zdravlja pčelinjih zajednica evidentiraju se sva gazdinstva na kojima se uzgajaju pčele, po posebnom propisu i sprovode preventivne i dijagnostičke mere za američku kugu pčelinjeg legla, varoozu, tropilelozu i etiniozu.

Uzgoj matica pčela namenjenih za promet vrši se samo ako potiče sa pčelinjaka koji je pod stalnim veterinarsko-sanitarnim nadzorom.

Pčelar evidentira registraciju pčelinjaka i sva sprovedena preventivna i dijagnostička ispitivanja predviđena Programom mera, kao i sprovedene tretmane sa datumom i nazivom korišćenog sredstva.

U promet se stavljaju samo zdrave pčelinje matice i zajednice, odnosno one koje potiču sa registrovanih gazdinstava i kod kojih su sprovedene predviđene preventivne i dijagnostičke mere.

(a) Američka kuga pčelinjeg legla

Na gazdinstvima u kojima je u 2012. godini utvrđena američka kuga pčelinjeg legla klinički se pregledaju sve pčelinje zajednice, kao i one koje se nalaze u krugu prečnika tri kilometara od zaraženog pčelinjaka.

Na gazdinstvima za uzgoj i prodaju matica, nadležna veterinarska stanica vrši klinički pregled svih pčelinjih zajednica u proleće i jesen. Ako se utvrdi postojanje sumnje na bolest, uzima se službeni uzorak iz pčelinjih zajednica i dostavlja u nadležnu laboratoriju radi pregleda na američku kugu pčelinjeg legla. Svaka sumnja se potvrđuje laboratorijskim analizama sa procenom starosti procesa.

Na pregled se dostavlja službeni uzorak posebno uzet iz svake pojedinačne sumnjive pčelinje zajednice, i to komad saća sa poklopljenim leglom, veličine 10×10 cm na kome su znaci bolesti dobro vidljivi, spakovan u odgovarajuću ambalažu.

Sredstva za naknadu štete koja je nastala uništavanjem košnica posle dijagnostikovanja kuge pčela, dezinfekciju zaraženog pčelinjaka i uništavanje zaraženog roja pčela obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, ako patološki proces nije stariji od dva meseca.

(b) Varooza

Stalnu kontrolu prisustva i preventivno tretiranje pčelinjih zajednica protiv varooze pčelar sprovodi u toku zime i u sezoni na svim pčelinjacima. U pčelinjacima koji imaju manje od 50 pčelinjih zajednica tretiranje se sprovodi na pet zajednica, dok u pčelinjacima koji imaju više od 40 zajednica tretiranje treba da se vrši na 10% pčelinjih zajednica.

(v) Tropileloza

Ako se u toku preventivnog tretiranja protiv varooze posumnja na tropilelozu izvršiće se klinički pregled pod nadzorom veterinarskog inspektora na uzročnika tropileloze (Tropilaelaspp.).

(g) Etinioza

Ako se u toku preventivnog tretiranja protiv varooze posumnja na etiniozu izvršiće se klinički pregled pod nadzorom veterinarskog inspektora na etiniozu (Aethinatumida).

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien