SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O GMO – „ETIKA ILI INTERES“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.873

17. oktobra 2013. održana je Međunarodna konferencija na temu GMO – Etika ili interes u svečanoj sali opštine Stari grad u Beogradu, u organizaciji građanske inicijative Srbija bez GMO, fonda Organska Srbija, Festivala zdravlja Beograd i Doma Zdravlja Stari grad. SPOS je zastupala Irena Jolović, referent za ekonomsko-administrativne poslove.

 

Moderator skupa je bio Branko Čičić, predsednik fonda Organska Srbija. Nakon ceremonije otvaranja, prvi govornik je bio profesor John Fagan sa izlaganjem na temu Genetički inženjering – samo nauka. On je došao iz SAD kako bi nam govorio o naučnim principima genetskog inženjeringa i njegovim štetnim posledicama po živi svet. Naveden je primer dvogodišnje studije koja je izvedena na miševima koji su jeli GMO hranu i time zadobili teška oštećenja, tumore, poremećaje hormona itd. Evropska komisija je, na žalost, uzela u obzir samo studiju kompanije Monsanto, koja je trajala mnogo kraće i negativne posledice se nisu ispoljile u tako kratkom roku. Profesor Fagan je naveo i šokantne rezultate istraživanja u Argentini: u predelima gde se GMO soja proizvodi, broj obolelih od raka je povećan za 300%, dok je broj dece rođenih sa deformitetima povećan za čak 400%! Njegov zaključak jeste da je argument Monstanto-a za proizvodnju GMO – nedostatak hrane – apsolutno neispravan. Problem jeste socijalnog i političkog karaktera, nikako nedostatak hrane. Postojeća hrana je nedostupna siromašnima.

 

Sledeći gost konferencije je bila Dr Vandana Shiva koja je došla iz Indije kako bi nam predočila svoje viđenje problema sa GMO i potencijalna rešenja na temu Biodiverzitet, čuvanje semena i bio-piraterija. Osnivač je programa Navdanya koji se bori protiv GMO. U Indiji postoji problem sa GM pamukom koji je bacio u još dublje siromaštvo poljoprivrednike koji su nasamareni da će im prinosi biti povećani. Dr Vandana je objasnila prisutnima da Monsanto pokušava da predstavi svoj izum kao intelektualnu svojinu, i na potpuno nelegalan i netransparentan način natera poljoprivrednike da koriste GM seme. Uz opasku da oni pokušavaju da „genetski modifikuju i demokratiju“ navela je da se ovde radi o očuvanju integriteta država, i da ukoliko nemamo pravo na svoju zemlju, vodu, hranu i vazduh mi zapravo nemamo ni slobodu. Savetovala je da osnujemo Banku semena kako bismo sačuvali nemodifikovane namirnice, kao i da se izborimo za uvođenje moratorijuma poput Švajcarske.

 

Prof. Dr Marijan Jošt je najveći borac protiv GMO u Hrvatskoj, koji je izneo svoje zaključke i znanje na temu GMO tehnologija samouništenja. Njegovi protivnici su pokušavali da ga diskredituju, sprečavali ga da gostuje u emisijama i iznese svoje mišljenje… Njegovi počeci u karijeri su bili vezani za genetski inžеnjering, i nakon što je shvatio da država „finansira sulude projekte“ razočarao se i okrenuo se drugim ciljevima. Govorio je prisutnima o kampanji koju je imala turistička organizacija Hrvatske – da se reklamiraju kao „free GMO country“ i time privuku turiste koji su željni zdrave hrane, nezagađene okoline i netaknute prirode. Od strane određenih stranih institucija je nastao ogroman pritisak nakon čega su morali da unište sav reklamni materijal ove kampanje i da ne pokreću više nikad ovako nešto. Kao sramotan primer za nauku naveo je izjave akademika koji su zbog sopstvenih interesa istupali u javnosti sa netačnim informacijama o štetnosti GMO-a.

 

Sledeći govornik je bio prof. dr Branko Radujković koji se više bavio pitanjem etike u oblasti GMO u svojoj prezentaciji GMO – etička razmatranja. Smatra da svako ko podržava GMO ne može biti prijatelj Srbije. U Crnoj Gori je imao više uspeha u medijskim obraćanjima na ovu temu, dok je u Srbiji naišao na velike prepreke u pokušajima da dospe do medija i obelodani javnosti svoja otkrića i zaključke o GMO. Opisao je načine života koji propagiraju zdravu ishranu bez zagađenja, bez uništavanja okoline, i podizanje svesti o etici. Upozorio je na opasnosti pojave kvazinauke, takozvane junk science koja dezinformiše ljude, ugrožava planetu i ne odgovara za posledice koje izaziva.

Profesor Miodrag Dimitrijević je došao iz Novog Sada kako bi govorio o temi GMO ili suverenitet: čija će nas ruka hraniti? nabrajajući osobe koje se trude da propagiraju GMO kao pozitivnu opciju koja nudi veće prinose, manje troškove, manju upotrebu pesticida i bolju hranu. Profesor Dimitrijević je demantovao sve ove navode naučnim činjenicama. Njegova studentkinja je za master rad kao temu dobila analizu soje iz prodavnica zdrave hrane, i rezultati su pokazali poražavajuće podatke: većina uzoraka je bila GM.

 

Poslednji govornik u nizu je bio prof. dr Miladin Ševarlić koji je postavio važno pitanje u vezi donošenja zakona o protivljenju GMO – da li Skupština može doneti ijedan ispravan zakon vezan za poljoprivredu a da ne postoji nijedan poslanik koji je poljoprivrednik? Na dan konferencije mediji su preneli izjave visokih funkcionera da Srbija mora da prihvati GMO u prometu kako bi ušla u STO (Svetsku trgovinsku organizaciju). Profesor je takođe naveo kako Srbija ima jako velika obradiva ali neiskorišćena zemljišta i da možemo sami proizvoditi genetski nemodifikovanu hranu, i u prilog tvrdnji da nam GMO nije potreban navodi činjenicu da je nabavka GMO semena zapravo jako skupa i apsolutno neisplativa. Njegova prezentacija pod nazivom Zašto Srbija ne treba da prihvati GMO je zaokružila ovaj dan posvećen borbi za istinu i podsetila nas da se moramo udružiti u informisanju javnosti o opasnosti koja nam preti.

 

Zahvaljujemo se organizatorima na ovoj divnoj konferenciji i čestitamo im na upornosti i istrajnosti da javnosti Srbije otvore oči po pitanju GMO.

 

Dipl. ecc. Irena Jolović, referent SPOS-a za ekonomsko-administrativne poslove

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien