SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SAJAM STVARALAŠTVA SEOSKIH ŽENA U VOJVODINIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.603

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena, Zavod za ravnopravnost polova, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova AP Vojvodine i Opština Kikinda organizovali su peti „Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini“ u subotu, 21. septembra 2013. u Kikindi na platou ispred Gradske kuće.

U okviru Sajma održan je i Forum za prekograničnu saradnju seoskih žena (IPA program) “poljoprivredom do ekonomski snažnije žene” predavačice su bile profesorka ratarstva prof.dr Branka Lazić i sociološkinja prof. drSlobodankaMarkov. ForumujeprisustvovalaičlanicaIOSPOSaTatjanaMrdaknapozivzamenicedirektoraGarancijskogfondaMarijaneMaksimović imenadžerkenaprojektuosnaživanježenaDraganeTodorović. TatjanajeovuprilikuiskoristiladapozovepredstavnikeGarancijskogfondanasastanaksačelnicimaSPOSagdebiuokvirusastankapronašlizajedničkeinteresepčelaraiFondaiubudućnostirazvijalisaradnjuštojevrloprijatnoprimljenoodMirjaneMaksimović uzobećanjedaćesesastanakrealizovatiuskoro. Ujedno Tatjana je dala interviju o ženama u pčelarstvu kroz lični primer koji je menadžerka Dragana Todorović snimila za potrebe projekta ali i materijal koji bi koristili za neke sledeće projekte koji bi predstavili pčelarstvo kao jedan od pozitivnih mogućnosti zapošljavanja žena.

Nakon Novog Sada, Sombora, Inđije i Subotice, Kikinda je peto mesto u kome se održava ova manifestacija sa ciljem da se predstave izuzetne veštine i bogato stvaralaštvo seoskih žena u Vojvodini, kao i spremnost i optimizam žena da revitalizuju selo, a Vojvodinu predstave kao mogući ekonomski, privredni i turistički potencijal.

Na izložbi je učestvovalo 170 ženskih seoskih udruženja iz 37 opština i gradova Vojvodine koja su  izložila autentične rukotvorine i proizvode starih zanata koji čuvaju tradiciju i bogato kulturno nasleđe vojvođanskog višenacionalnog ambijenta.

Ove godine manifestaciju je posetilo i žensko udruženje iz Rumunije, kao i 50 žena preduzetnica i nezaposlenih seoskih žena iz Bač-Kiškun regije iz Mađarske.

U okviru Sajma, glasovima posetilaca i učesnika i učesnica manifestacije, biran je suvenir manifestacije pod nazivom „Mojih ruku delo“ koji ima za cilj da dodatno motiviše žene iz seoskih sredina da razmišljaju koji njihovi proizvodi mogu postati poželjni kao suveniri karakteristični za Vojvodinu.

Zavod za ravnopravnost polova i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Vlade AP Vojvodine kao posebnu ciljnu grupu prepoznaju žene na selu. Različite kulturne, socio-ekonomske i rodne karakteristike njihovog položaja, žene na selu čine grupom kojoj su potrebne specifične mere podrške. Glavne karakteristike njihovog položaja određene su radom u poljoprivredi i njegovim karakteristikama i smanjenim mogućnostima za formalno zapošljavanje van poljoprivrede.

Politikama AP Vojvodine realizovani su posebni programi (edukacije, informatičke i druge obuke, javni radovi, Vojvođanske suvenirnice) za unapređenje položaja i ekonomskog osnaživanja žena na selu. Manifestacija Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini jedna je od aktivnosti na afirmaciji potencijala i stvaralaštva žena iz ruralnih područja koja ima za cilj da promoviše i ženski aktivizam na lokalnom nivou i značajan doprinos seoskih žena lokalnim zajednicama i razvoju. U AP Vojvodini registrovano je preko 400 ženskih organizacija, od čega je 300 seoskih udruženja iz Vojvodine.

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien