SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KONAČNO NEMA VIŠE „PAŠARINE“!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.266

Kao što je poznato, jedan od zahteva SPOS-a u „Zahtevu za spas pčelarstva“ bio je i ukidanje dugogodišnje naplate raznih naknada koje se traže od pčelara za korišćenje pčelinje paše na državnom zemljištu, pre svega u nacionalnim parkovima, gde je praktično zaobilažen Zakon o stočarstvu, kojim je zabranjena naplata pčelinje paše, ali je veštom „gimnastikom reči“ naknada dobijala drugo ime u cenovnicima nacionalnih parkova.

SPOS je dobio zvaničan odgovor Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, u kome se, pored ostalog, kaže:

“Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je, u okviru svojih nadležnosti, sagledavši, na osnovu sadržaja i zahteva iz vašeg dopisa, trenutnu situaciju u kojoj se nalazi pčelarstvo u Srbiji, postiglo dogovor sa upravljačima nacionalnih parkova i zaštićenih područja da se pčelarima omogući slobodno korišćenje medonosnog bilja za pčelinju pašu, bez naknade. Potrebno je samo da se za određenu lokaciju, unapred, najavite upravljaču zaštićenog područja.”

Dopis je potpisao, ispred Sektora za prirodne resurse Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, državni sekretar dr Srđan Belij.

Najsrdačnije se zahvaljujemo gospodinu Srđanu, a posebno gospodinu ministru Milanu Bačeviću, koji je nakon kontakta sa IO SPOS-a i iznošenja svih argumenata, prihvatio naša nastojanja i obrazloženja, i načinio ovaj istorijski korak! Jer, SPOS šalje zahteve nadležnim ministarstvima za rešavanje ovog problema, od 2008. godine, ali ovo je prvo rukovodstvo Ministarstva, koje je uvažilo sve naše argumente, i time dokazalo da su na čelo Ministarstva konačno došli pravi ljudi, koji sagledavaju sve aspekte svakog problema.

SPOS se zahvaljuje i svima ostalima koji su učestvovali u rešavanju ovog problema, posebno članu IO SPOS-a Damljanu Dramliću, koji se najviše angažovao u procesu argumentacije.

Ovo je veliki dan za pčelarstvo Srbije! Hvala još jednom Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i gospodinu ministru Milanu Bačeviću, koji će ostati upisani zlatnim slovima u istoriji srpskog pčelarstva!

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien