SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.066

Danas je delegacija SPOS-a imala sastanak sa predsednikom Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu gospodinom Aleksandrom Senićem, i predsednicom Odbora za evropske integracije Narodne Skupštine Republike Srbije gospođom Natašom Vučković.

Sastanak je zakazan na inicijativu predsednika Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, nakon što je u ovaj odbor pristigao dopis SPOS-a "Zahtev za spas pčelarstva". Kome je sve SPOS poslao ovaj dopis, možete se podsetiti OVDE, a ko je sve do sada odreagovao na njega, možete pogledati u OVOJ vesti.

Delegaciju SPOS-a činili su predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović, sekretar SPOS-a diplomirani pravnik Radivoje Ranković, i referent SPOS-a za ekonomsko-administrativne poslove diplomirani ekonomista Irena Jolović.

Na sastanku koji je trajao nešto više od sat vremena, delegacija SPOS-a iznela je glavne probleme koje pčelarstvo danas ima zbog novog tumačenja propisa od strane Uprave za veterinu, i odgovoreno je na pitanja prisutnih članova Odbora.

Predsednici oba odbora izjasnili su se da razumeju problem, i da će učiniti ono što je u njihovoj moći da se problemi reše. Pored pitanja koje će Odbori uputiti Upravi za veterinu pre svih, angažovaće se skupštinske službe i na izradi svojevrsne studije komparacije propisa u zemljama u okruženju i u našoj zemlji. Posebno je razgovarano o tome kako se u Srbiji ne prihvataju evropska rešenja po pitanju zdravstvene zaštite pčela, i kako se to pravda neubedljivim razlozima, jer nije tačno da u Srbiji nije dostignuta potrebna svest kod pčelara da se zdravstvena zaštita organizuje na evropski način, naprotiv, tvrdimo da su srpski pčelari prosečno izuzetno obrazovani, i da izuzetke ne treba uzimati u obzir, jer njih ima svuda i na svim nivoima.

SPOS je izneo i pisane dokaze da Uprava za veterinu različito tumači Zakon o veterinarstvu u prošloj i ovoj godini, što unosi zabunu na terenu, i donosi velike ekonomske štete Srbiji i srpskim pčelarima. Dokazali smo i da nije tačna tvrdnja Veterinarske komore Srbije i Uprave za veterinu da propisi "nisu menjani" i da ih prethodnih godina pčelari nisu primenjivali. Naprotiv, od kako je Uprava za veterinu prihvatila naše zahteve (još iz 2008. godine) da se uvedu evropski propisi, mi već tri godine unazad imamo adekvatne propise i pčelari su ih poštovali, a tačno je jedino da nisu vadili Uverenje o zdravstvenom stanju pčela, jer im nije bilo potrebno i niko im ga nije tražio. Sada, kada se Uverenje traži na raznim nivoima, pčelari vade uverenja, ali je situacija iskomplikovana i postala je finansijski neizdrživa (velikim povećanjem proizvodne cene meda uništava se naša konkurentnost na evropskom tržištu), tumačenjem Uprave za veterinu da se pčele moraju pregledavati u veterinarskim institutima dva puta godišnje na sve tri bolesti navedene u Programu mera, dok je prošle godine u Programu mera jasno pisalo da se sprovode preventivna i dijagnostička ispitivanja PREDVIĐENA Programom mera. To jasno govori da je prošlogodišnje tumačenje bilo drugačije (i ispravno), te da se rade samo ona ispitivanja koja su predviđena Programom mera, a ove godine nije predviđeno nijedno dijagnostičko ispitivanje (sem na osnovu sumnje na kugu, ali ne obavezno, već samo nakon postavljanja sumnje), i da se ne može raditi nešto što ne piše. Znači, prošlogodišnji Program mera je najbolji dokaz da je Uprava za veterinu promenila tumačenje Zakona o veterinarstvu, i po tom pitanju nema razloga za daljom diskusijom. Sami sebe demantuju.

Zahvaljujemo se predsedniku Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu gospodinu Aleksandru Seniću, i predsednici Odbora za evropske integracije Narodne Skupštine Republike Srbije gospođi Nataši Vučković, na interesovanju za probleme pčelarstva, i nadamo se da će i drugi nadležni organi kojima smo poslali "Zahtev za spas pčelarstva" a koji se još nisu oglasili, izraziti interesovanje za naše probleme i oglasiti se sa svojim stavom.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien