SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ŠIDSKA INICIJATIVADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.268

Danas je u Šidu pred 75 pčelara Šida i okolnih društava pčelara, održan okrugli sto sa koga će se uputiti apel Ministarstvu poljoprivrede za pomoć i dodeljivanje subvencija pčelarstvu Srbije od 2009. godine.

Okrugli sto je vodio Milenko Gićanov, predsednik Društva pčelara u Šidu, a u radu su učestvovali predsednik SPOV-a Nedeljko Stevanović, predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović, član Izvršnog odbora SPOS-a Živan Radaković i potpredsednik Društva pčelara Beograd Slobodan Cvitkovac. U diskusiji je učestvovao i veći broj posetioca. Najzapaženiju i najpotresniju diskusiju imao je Dragorad Kovačević iz Crne Bare koji je izneo kako teško živi kao profesionalni pčelar bez ikakvih drugih izvora prihoda. Predsednik Društva pčelara iz Iloka predstavio je sistem subvencija u Hrvatskoj, o kome naši pčelari već sve znaju, ali sa akcentom koliki su značaj te subvencije imale. Veoma zapažene diskusije imali su i Branislav Đuričić iz Šapca, Aleksandar Bikar iz Sremskih Karlovaca, kao i članovi društava iz Beograda i Šida.

Okruglom stolu je prisustvovalo i rukovodstvo Ekološkog pokreta Šida, jedne od jačih ekoloških organizacija u Republici Srbiji. Pokrenuta je inicijativa da SPOS i Ekološki pokret Srbije potpišu protokol o saradnji i da ubuduće zajedno nastupamo prema Ministarstvu.

Osnovana je radna grupa koja će formulisati zaključke i proslediti ih Ministarstvu poljoprivrede u vidu apela pčelara Vojvodine. Na istu temu će se diskutovati i na predstojećem sastanku SPOV-a u petak i takođe uputiti pismo Ministarstvu. SPOS će tokom predstojeće sedmice poslati pismo ministru poljoprivrede, predsedniku Vlade i predsedniku Srbije u kome će se još jednom apelovati da se pomogne pčelarstvu u ovoj izuzetno teškoj situaciji u kojoj smo se našli.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien