SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NAPREDAK OKO REGISTRACIJE PČELARSKIH VOZILADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.426

Kao što je već poznato pčelarskoj javnosti, nedavno je, bez promene Zakona, bilo zabranjeno registrovanje vozila sa ugrađenim košnicama, pod povlašćenim uslovima.

Još u proleće su se pčelari Petrovca na Mlavi obratili SPOS-u za pomoć. Kontaktirali smo Ministarstvo, i rečeno nam je da se radi o nekom uputstvu koje je donela Uprava saobraćajne policije, po kome su faktički ukinuta specijalna teretna vozila, u ovom slučaju pčelarska vozila. Takođe je rečeno da će to verovatno biti preciznije regulisano u novom Zakonu koji je u pripremi.

U međuvremenu, Društvo pčelara iz Petrovca na Mlavi poslalo je nekoliko dopisa nadležnima. SPOS je nedavno opet kontaktirao Ministarstvo, došao do osobe koja radi na pripremi novog Zakona i dogovoreno je da dostavimo naš predlog u vezi ovog problema, kao primedbu SPOS-a.

Sve je rezultiralo time da je predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova (gospodin Pejović) juče u poljoprivrednoj emisiji na B92, zajedno sa našim poznatim pčelarom iz Kamenova, gospodinom Draganom Đorđevićem gostovao kod Zaharija Trnavčevića.

Pred gledaocima se povela javna diskusija na tu temu, i gospodin Pejović je javno obećao da će se sve vratiti u normalu i to odmah, tako što će se poslati dopis pojašnjenja OUP-ima širom Srbije, da se pčelarska vozila mogu i dalje registrovati kao do sada (samo vozila sa ugrađenim – fiksiranim košnicama).

Juče je IO SPOS-a na svojoj sednici, u dogovoru sa Društvom pčelara iz Petrovca na Mlavi i ostalim zainteresovanim pčelarima, usvojio predlog koji će sutra biti dostavljen Ministarstvu od strane SPOS-a, da se od sada pčelarska vozila registruju zelenim tablicama, što podrazumeva jednu registraciju i tehnički pregled svake godine, jer su to isključivo poljoprivredna vozila, baš kao i traktor. To će praktično biti predlog SPOS-a, ali sa dodatkom da se omogući i drugim pčelarima, koji svoje kamione koriste isključivo za pčelarske potrebe, da i oni registruju vozila na zelene tablice. Ministarstvo je prethodnom merom pokušalo da suzbije zloupotrebe, ali ako se na kamionu nađe zelena tablica, zloupotrebe praktično nisu moguće, jer svaki policajac može da vidi takvu tablicu i da odmah zaustavi vozilo i vidi da li se radi o zloupotrebi ili ne. Nadamo se da će Ministarstvo usvojiti ovaj predlog, koji ćemo detaljno obrazložiti.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien