SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POČINJU PRIPREME ZA PRVI DRŽAVNI PČELARSKI SAJAMDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.148

Shodno programu koji je prihvatila Skupština SPOS-a, SPOS će organizovati Prvi državni pčelarski sajam sredinom februara 2009. godine. Krenule su pripreme, a od vas se očekuje pomoć u informacijama.

Već početkom septembra, IO SPOS-a će izabrati lokaciju (Beogradski sajam ili ExpoCentar), i doneti osnovne smernice za organizaciju.

Sajam će biti multidisciplinarnog karaktera (izlagači meda samo iz Srbije, izlagači opreme iz Srbije i inostranstva, promotivne akcije, medijska kampanja, međunarodni stručni seminar, sesije za decu, žene, starije osobe, poslovne ljude…)

Jedna od najaktuelnijih ideja u preliminarnim razgovorima jeste ta da se za izlagački prostor od jednog kvadratnog metra SPOS-u ima uplatiti 1500 dinara, što znači da će jedan izložbeni štand koštati 3000 dinara.

Međutim, od tih para SPOS ne bi uzeo ni dinara, niti udruženje građana na to ima pravo. SAV novac bi se utrošio za štampanje reklamnog materijala koji bi se zajedno sa DVD-om i drvenom kašikom poklanjao praktično svakom kupcu uz svaki kilogram meda. Prva dva promotivna poklona bi se davala baš svakom kupcu, dok bi drvena kašika bila na akciji. Recimo za prvih 100 kupaca i slično. Svako ko želi moći će da za svoj štand obezbedi i veću količinu promotivnog materijala.

Ideja da se kompletna kotizacija uloži u promotivni materijal praktično znači da se time nateraju izlagači da ulože sredstva u marketing. SPOS nema nameru da na ovom sajmu zaradi, već da uloži u svoje najveće pčelare i pokuša da ih ekonomski osnaži, u saradnji sa više državnih institucija.

Ovo je osnovna ideja, koju treba razraditi. Sajam bi bio propraćen velikim brojem manifestacija (za decu, žene, starije osobe, poslovne ljude i slično). Na svakoj od njih SPOS bi delio promotivni materijal i organizovao nagradne igre.

Svaki izlagač bi dao i par kilograma meda za te propratne manifestacije.

SPOS bi iznajmio izlagački prostor i parking prostor i besplatno ga ponudio izlagačima pčelinjih proizvoda članovima SPOS-a iz Srbije. SPOS bi i medijski pokrio kompletan sajam i garantovao izlagačima pravovremeno i konstantno prisustvo u medijima.

Sajam bi imao i karakter opšte popularizacije pčelarstva, sa sekundarnom idejom da se od naredne godine u isto vreme, tj. u istim danima, istovetna manifestacija održi u 14 gradova Srbije (veći regionalni pčelarski centri koji delegiraju po jednog člana IO SPOS-a). Tako bi marketing dao rezultate na celoj teritoriji Srbije. Svaki izlagač bi tako imao po dva štanda, jedan u Beogradu i jedan u svom regionalnom centru. Mislimo da bi takav potez doveo profesionalne pčelare u poziciju da krenu ka pravoj robnoj proizvodnji meda. Sa Ministarstvom smo već dogovorili usklađivanje nekih naših isuviše rigoroznih propisa sa propisima u EU koji su mnogo liberalniji, pa očekujemo mnogo veće prisustvo pčelara na tržištu u sopstvenoj režiji, a ne preko otkupljivača meda. Jer, svi znamo da je razlika između maloprodajne i velikoprodajne cene meda nekada i 3-4 puta. Zajedno sa drugim merama koje planiramo, smatramo da bi uspeli da veće pčelare finansijski osvežimo, marketinški potkujemo i srpskoj javnosti predstavimo kao nosioce proizvodnje meda. Manji pčelari bi takođe izvukli veliku korist iz cele ove priče. Našli bi sebe konačno i odlučili se šta žele, da budu hobi pčelari ili da se otisnu ka profesionalizmu. Ta odluka je nešto najvažnije u njihovom životu. Što je pre budu doneli, pre će biti usmereni na pravi put. Za one koji se budu odlučili da budu hobisti pripremamo poseban program, izdvajanje osobitosti njihove lokacije, njihovog meda i slično, što bi specifičnim nastupom na tržištu omogućilo stvaranje pristojnih prihoda i sa malih pčelinjaka. Sve to zahteva usklađivanje našeg zakonodavstva u smislu da pčelar koji nema firmu, već samo registrovano poljoprivredno gazdinstvo, može da plasira svoj med u maloprodaju. Ali, to je neka druga priča, previše smo skrenuli sa osnovne teme održavanja državnog sajma pčelarstva.

Cilj je i da manifestacija bude što veća po broju učesnika, da se što većem broju pčelara pruži šansa da pokažu šta imaju. Da vide kako drugi nastupaju pred potrošačima, da uče i poboljšavaju svoj nastup. Da vide kako se organizuje prava multidisciplinarna pčelarska izložba i da ta iskustva prenesu u sredine iz kojih dolaze.

Od vas sada očekujemo sugestije. Pretpostavljamo da će najvećih primedbi biti na ideji što većeg broja izlagača, ali vam tvrdimo da nema razloga za strah, naprotiv, svi će izaći sa više znanja i iskustva da naredne godine učine više i bolje. A na SPOS-u će biti da motiviše i dovede potrošače u sajamsku halu. Shodno planovima, može se već proračunati i koliko bi se meda prosečno prodalo po štandu. Međutim, to još ne želimo da izlažemo javnosti, dok ne čujemo vaš glas!

Postavili smo anketu broj 6 na ovom sajtu i molimo vas da hitno odgovorite! Molimo vas da budete realni. Sad otprilike znate uslove (postoji i ideja da kotizacija za promotivni materijal bude 4000, ali o tome će odlučiti pčelari). U svakom slučaju, treba naći dobru meru, koja će predstavljati balans između ulaganja u marketing i profita. Naravno da to znači da je više u ovom slučaju zaista i bolje, ali o tom potom. Upravljajte se činjenicom da najveće svetske kompanije ulažu trećinu profita u marketing. To znači da treba izračunati koliko vas košta kilogram meda u proizvodnji, i od profita izdvojiti 30% na procenjenu prodaju.

Ova anketa ima za cilj da SPOS-u predstavi viđenje pčelara sposobnih da se predstave tržištu na ovaj način. Njihovo viđenje je za nas veoma važno i predstavljaće smernice za pravljenje detaljnijih planova tokom naredna dva meseca. Do kraja oktobra svi će uslovi i sve akcije biti poznate široj javnosti i verovatno ćemo ih objaviti u novembarskom Pčelaru. Želimo da u izložbu uđemo sa što manje nedoumica i da unapred predividimo efekte izložbe. Svakom izlagaču biće ponuđen upitnik u koji će anonimno upisati koliko je prodao da bi smo videli da li smo dobro procenili, kako bi naredne izložbe bivale sve bolje.

Ovaj IO SPOS-a smatra da je pored svih problema koji muče pčelarstvo najvažnije komplikovano zakonodavstvo. Računamo da ćemo pregovorima sa Ministarstvom poljoprivrede do kraja 2008. godine rešiti najveće probleme, a da će nam za narednu godinu ostati samo jedan. Možda smo previše optimistični, ali znate kako se kaže: Budimo realni, tražimo nemoguće! Samo tako možemo ostvariti ciljeve.

Odmah za ovim problemom sledi trenutno izuzetno loša finansijska situacija pčelara Srbije.

Zato će IO SPOS svu svoju energiju usmeriti na rešavanje ova dva problema. Ako njih rešimo, rešili smo svoju egzistenciju, ali i opstanak poljoprivrede ove zemlje, jer, kako je počelo sa napuštanjem pčelarstva zbog neekonomičnosti proizvodnje, poljoprivreda Srbije bi se zbog nedostatka oprašivača vrlo brzo mogla naći u nezavidnom položaju.

Čekamo vaše stavove.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien