SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SPOS ORGANIZUJE IZVOZ MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.236

Tokom prethodnih meseci uporno smo trazili mogucnost izvoza meda po nesto boljim cenama od danas prisutnih na trzistu Srbije, i nasli smo.

Secate se da smo nedavno postigli dogovor sa otkupljivacima meda da se otkupna cena meda podigne za najmanje 11,1% (bagremov med), a zavisno od vrste meda i znatno vise (najvise je podignuta otkupna cena meda od suncokreta, o cemu ste vec obavesteni). Bavili smo se politikom moguceg i ona je dala takav skroman, ali ipak rezultat.  Bagremov med u otkupu najozbiljnijih firmi za otkup meda u Srbiji je tako dostigao cenu od 2 evra.

Ovih dana smo konacno postigli dogovor oko moguceg izvoza meda (bagrem i livada) po jos boljim cenama.

Posto SPOS nema pravo da se bavi trgovinom, potpisali bi ugovor o poslovno-tehnickoj saradnji sa firmom koja bude dala najpovoljnije uslove na tenderu. Ona bi onda izvezla med, ali bi SPOS u potpunosti kontrolisao cenu meda.

Najpre moramo da utvrdimo koliko meda imamo. Prvi izvoz bi bio izvoz bagremovog meda, koji kupac zahteva u najskorijem roku. Posto ga ove godine skoro nije ni bilo, a znamo da ima zaliha od prosle godine, pozivamo sve pcelare da se jave sa ponudom. Cena otkupa bi bila najmanje 2,2 evra, mozda i 2,3 evra, sto zavisi od kolicine koju obezbedimo i povoljnosti ponude koju nam unapred bude dala izabrana firma na tenderu. Postoji i mogucnost povecanja cene za jos 5 centi po kilogramu, ako budemo obezbedili kompletnu trazenu kolicinu (105 tona, jer bi kupac dao tu stimulaciju posto med nabavlja samo sa jedne lokacije), tako da bi se cena kretala od minimalnih 2,2 evra, do maksimalnih 2,35 evra na otkupu. Pcelari bi morali da dopreme med do izabrane firme.

Zato pozivamo pcelare da nam najkasnije do 10. septembra (bolje i ranije), jave koje kolicine CISTOG bagremovog meda imaju na zalihi i da zele da ga prodaju po ovoj ceni.

Molimo pcelare da to isto ucine posebno i za livadski med, jer bi se otkupila i izvesna kolicina livadskog meda, sada se jos ne zna koliko. Ali, kada se kaze livadski med, u njemu ne moze biti suncokreta, to je zahtev kupca, i tu ne bi smeli da se igramo. Livadski med znaci livadski med, u najsirem smislu te reci (od bilo koji livadskih biljaka), ali u njemu ne sme biti umesan neki drugi sortni med.

Takodje pozivamo pcelare koji ne zele da svoj med daju u cenovnom rasponu od 2,2-2,35 evra, da se ipak jave sa ispisanom cenom koja bi za njih bila prihvatljiva da prodaju bagremov i livadski med sa zaliha koje poseduju. Te podatke bi preneli kupcu, a dalja odluka je svakako na njemu.

Molimo vas da obavestite sve pcelare koje poznajete o ovoj ponudi i da ih zamolite da u zadatom roku odgovore. Mi smo svesni da je za vecinu pcelara ova cena niska, ali kao sto smo vec naveli, bavimo se politikom moguceg, to je trenutno stanje na trzistu. Mi se osecamo prozvanim da to stanje pratimo i pcelare obavestavamo. Kao sto smo vas obavestili o dogovoru sa otkupljivacima meda u Srbiji pre izvesnog vremena, tako vas sada obavestavamo o ovoj novonastaloj sansi. Svi se nadamo da cemo u buducnosti imati priliku da vam javimo da smo pronasli mnogo bolju cenu, ali je trenutna situacija takva.

Aktivnosti SPOS-a na medijskoj promociji pcelarstva u skoro svim medijima u Srbiji ovih dana, koje ste sigurno primetili, polako uticu na porast cene meda, jer je zaista godinama stajala u mestu. Nadamo se da ce dalje aktivnosti uticati na podizanje svesti gradjana o korisnosti upotrebe meda u svakodnevnoj ishrani, a sto ce cenu meda u Srbiji odrzavati na pristojnom nivou. Svima nam je jasno da je trenutna situacija neodrziva sa aspekta rentabilnosti pcelarstva i SPOS ce i dalje ciniti sve da svojim aktivnostima, promocijom u medijima, medjunarodnom promocijom i na druge nacine, utice na formiranje realne cene meda u skorom periodu.

Unapred se zahvaljujemo na vasem trudu i nadamo se da cemo uspeti da sklopimo ovaj posao na korist nasih pcelara i nase drzave.

Za SPOS,
Dr med. Rodoljub Zivadinovic, predsednik SPOS-a

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE