SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN SASTANAK SA PROIZVOĐAČIMA OPREMEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.520

U četvrtak, 2. oktobra, u prostorijama SPOS-a održan je sastanak sa svim zainteresovanim proizvođačima opreme, pribora i alata za pčelarstvo, proizvođačima satnih osnova, hrane za pčele, lekova za pčele, košnica i druge opreme.

Pošto u prethodnom periodu odgovarajuće grupacije proizvođača opreme nisu zaživele na način kako je to zamislio Izvršni odbor, sada je održan zajednički sastanak sa ciljem da se direktno objasne razlozi i potrebe za zajedničkim nastupom na svim nivoima. 

Naime, neodgovarajući rad grupacija nastao je kako zbog objektivnih razloga gde i SPOS prihvata deo krivice, tako i zbog otpora određenog manjeg broja proizvođača koji nisu shvatili šta SPOS želi. 

Grupacije proizvođača opreme (u najširem smislu reči), osnovane su sa ciljem da se ponuda proizvođača objedini na stranom tržištu i da zajedničkim snagama nastupamo u svetu, na raznim sajmovima i slično. Vlada Srbije direktno i indirektno sufinansira nastup na sajmovima u inostranstvu, a zajednički bi imali mnogo više povoljnosti. Cilj SPOS-a je da prezentacija našeg meda i opreme u svetu ide paralelno, jer se tako stvara jači utisak o jačini zemlje u svakom pogledu po pitanju pčelarstva. Na taj način se marketinški gledano stvara mnogo bolji imidž i brže se postiže afirmacija. 

Drugi razlog osnivanja je i taj da ako naše firme postignu bolju prolaznost u inostranstvu, proizvodiće robu u većim serijama, što će smanjiti cenu za pčelare Srbije na minimum. Svi smo svesni naglog skoka cena pčelarske opreme od proleća do danas, čemu je svakako doprinela slaba tražnja i male proizvodne serije zbog loše godine. Uz to, mnogi proizvođači su proširili kapacitete uzdajući se u odličnu prodaju opreme koju su beležili u proteklih par godina, a sada imaju slab povraćaj sredstava zbog pada tražnje njihove robe usled loše godine. SPOS ne vidi drugi način, osim ovog dugoročnog, kojim bi uticao na pad cena opreme za pčelarstvo. 

Treći razlog je svakako saradnja sa ovim firmama u pogledu uspešnog održavanja Prvog državnog sajma pčelarstva u organizaciji SPOS-a u februaru 2009. godine. Tražili smo od svih proizvođača opreme da organizuju određene akcione prodaje ili nagradne igre za sve njihove kupce na sajmu u februaru. Firme su tražile da SPOS reklamira sajam u stranim časopisima, i da svi izlagači sa svojim akcijama budu objavljeni u časopisu Pčelar, što je principijelno prihvaćeno, još da se o tome izjasni i Izvršni odbor. 

Razgovarano je i o zajedničkom nastupu na Kongresu Apimondije u Monpeljeu u Francuskoj septembra 2009. godine. Ima zainteresovanih i sa svima njima će SPOS zakupiti zajednički štand po proporcionalnom principu, kako bi se srpko pčelarstvo i srpska pčelarska privreda dostojno predstavili svetu. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien