SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KOMPLETNA VEST AGENCIJE BETADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.193

Pošto smo dobili dozvolu, prenosimo vam kompletnu vest o pčelarstvu koju je agencija BETA juče ponudila svim medijima u Srbiji i koju su preneli svi veći mediji.

Vest je proistekla iz mnogo šireg intervjua sa predsednikom SPOS-a. Svaki medij je preuzeo deo koji je smatrao najzanimljivijim, a neke od tih vesti smo objavili u posebnim vestima na ovom sajtu.

Evo kako izgleda kompletna vest novinske agencije BETA:

 

Pčelari proglasili elementarnu nepogodu, prinosi meda mali

 
BEOGRAD, 17. avgusta 2008. (Beta) – U Srbiji ove godine nije bilo prinosa meda sa čak 70 odsto teritorije, pa je zbog loše letnje paše Savez pčelarskih organizacija proglasio elementarnu nepogodu,  izjavio je danas predsednik tog društva Rodoljub Živadinović.
 
Ove godine očekuje se da 9.100 članova Saveza pčelara u  najboljem slučaju proizvede 1.250 tona meda, što je 3,6 puta manje nego lane, rekao je on agenciji Beta.
 
Prošle godine je prosečni prinos po košnici, bio 17 kilograma meda, dok ove godine većina pčelara nije izvadila ni jedan kilogram, dodao je Živadinović.
 
Ipak, u Savezu smatraju da je uvoz nepotreban i štetan, jer je med proizveden u Srbiji izuzetnog kvaliteta, a trenutna proizvodnja višestruko nadmašuje potrošnju stanovništva.
 
U Srbiji je potrošnja meda veoma mala, prosečno oko 600 grama godišnje, dok u najrazvijenijim zemljama ona iznosi čak sedam do 10 kilograma, naveo je Živadinović.
 
Prema njegovim rečima, ova godina je počela velikim gubicima pčelinjih društava i lošim uslovom za razvoj pčela u proleće, a pčelari trenutno prihranjuju pčele, jer u košnicama nema dovoljno meda ni za njihovo prezimljavanje.
 
Protekle zime je u Srbiji uginulo 110.000 društava pčela, što je u cenovnom paritetu jednako sa 11.000 krava, zbog čega pčelari od Ministarstva poljoprivrede očekuju pomoć, rekao je Živadinović.
 
Kako je istakao, već nekoliko godina, u svetu dolazi do masovnijih uginuća pčela, što bi prema nekim analizama mogao biti razlog poskupljenja hrane, jer proizvodnja trećine hrane u svetu direktno zavisi od pčela, dok je indirektna zavisnost oko 90 procenata.
 
U SAD se fond pčela toliko smanjio, da ih nema dovoljno samo za oprašivanje badema u Kaliforniji, a očekuje se da će do kraja godine badem poskupeti čak 10 puta, zbog drastičnog pada prinosa.
 
Govoreći o potencijalima za proizvodnju meda, Živadinović je istakao da bi Srbija mogla da zaradi na izvozu meda i postane najveći proizvodjač u Evropi za par godina, ali samo ukoliko bi se intenzivirala proizvodnja za šta je potrebno uskladjivanje propisa sa EU, unapred poznata cena i garantovani otkup.
 
Trenutno samo pet objekata sa HACCP sertifikatom može da izvozi med na tržište EU, ali Srbija još uvek nema dozvolu za izvoz meda u malim pakovanjima, već isključivo u rinfuzu, što umanjuje cenu, dodao je on.
 
U Savezu očekuju da država što pre počne registraciju pčelinjaka, ali i uvodjenje subvencija po košnici, jer je Srbija jedina država bivše Jugoslavije koja nije donela tu meru kako bi pčelare pripremila za tržišne uslove u EU i pomogla im u proizvodnji.
 
Živadinović je kazao da je, prema procenama, ove godine u Srbiji najmanje 500 pčelara ostavilo pčelarenje, a bez pčela, zavisno od kulture, prinosi padaju 20 do čak 90 odsto, kao i kvalitet plodova.
 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE