SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

USVOJEN FINANSIJSKI PLAN SPOS-aDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.138

Kao što je poznato, o tome smo pisali i u časopisu, na poslednjoj sednici Skupštine SPOS-a zbog teškog propusta nije stavljen na glasanje ponuđeni finansijski plan za 2008. godinu u okviru predviđene tačke, pa ga Skupština nije usvojila.

Izvršni odbor SPOS-a se zato našao pred velikim problemom kako dalje, jer u Statutu piše da Skupština usvaja finansijski plan. Zato je Izvršni odbor bio prinuđen da zaključi da pošto nemamo novi finansijski plan, trebalo bi da radimo po starom, koji je praktično još uvek na snazi, i to je bio jedini pravni lek do kog smo mogli da dođemo. 

U međuvremenu je knjigovođa SPOS-a Jagoda Milenković kontaktirala Ministarstvo finansija tražeći savet šta da radimo, i oni su joj rekli da nisu nadležni. Zatim je kontaktirala Privredni savetnik koji je rekao da u tom pogledu nema nekih posebnih propisa, ali da se moramo držati Statuta. Pošto u Statutu piše da radimo po finansijskom planu, a uz konsultaciju sa Nadzornim odborom, Izvršni odbor je doneo odluku da radimo po starom finansijskom planu. Pošto je on neusklađen sa prilivom sredstava ove godine, Izvršni odbor je smatrao da bi ga ipak trebalo svesti u realne okvire trenutno raspoloživih finansijskih sredstava, kako bi sredstva bila usmerena u konkretne projekte. Ceo novopredloženi finansijski plan se po pitanju podrške aktivnostima SPOS-a u potpunosti uklapa u prošlogodišnji finansijski plan. Takav finansijski plan sačinjen je na zajedničkoj sednici Nadzornog i Izvršnog odbora i poslat društvima na usvajanje. Drugim rečima, pošto je prošlogodišnji plan mnogo širi, ulaganje sredstava je moglo komotno da se vrši po njemu, ali bi sve bilo mnogo nepreciznije. Izvršni odbor SPOS-a je zauzeo stav da finansijski plan mora biti mnogo detaljniji i precizniji ubuduće, da se konkretni planovi rada moraju donositi krajem prethodne godine i realizacija sredstava mnogo preciznije planirati. Da se ne dešava da u finansijskom planu stoji stavka, recimo marketing, a da se tokom godine u tu stavku ubacuju ad hoc akcije, već da se što je moguće preciznije unapred zna u koji vid marketinga će se sredstva konkretno ulagati. To jeste tehnički teže izvodljivo, ali je jedino ispravno, i takav će biti predlog finansijskog plana SPOS-a za 2009. godinu. Sve ovo je deo opšteg plana uređenja SPOS-a kao ozbiljnog i respektabilnog subjekta, a ne organizacije koja svoj rad zasniva na planovima od danas do sutra. 

U međuvremenu, dok nisu stigli odgovori društava, tj. delegata Skupštine SPOS-a, rađeno je po prošlogodišnjem finansijskom planu. Od marta do jula ove godine (za taj period imamo trenutno konkretne podatke) potpuno smo uskladili finansijske aktivnosti i realizovali 8,2% manje sredstava nego u istom periodu prošle godine. 

U međuvremenu su pristigli odgovori delegata. 

Na poslednjoj Skupštini pravo glasa imalo je 238 delegata, a bilo je prisutno 195 delegata. 

Za novi finansijski plan glasalo je 104 delegata putem pismenog overenog dopisa. Još četiri delegata je glasalo za, ali IO SPOS-a nije mogao da prihvati te glasove iako se naslućuje da su pozitivni (što je potvrđeno i telefonskim pozivom), jer nije dovoljno jasan i prema uputstvu dostavljen dopis. Nakon roka pristigao je još jedan pozitivan glas. Nije pristigao nijedan negativan glas. 

Iako nismo morali da tražimo ovakvo izjašnjavanje delegata, i Nadzorni i Izvršni odbor smatraju da je ovo ipak bilo nužno, kako bi obezbedili potpunu pravilnost rada i bolji uvid članstva u trošenje finansijskih sredstava u ovoj godini. 

Usvojeni finansijski plan za 2008. godinu

 

Dnevni red poslednje Skupštine 

Finansijski izveštaj za 2007. i predlog Finansijskog plana za 2008. na poslednjoj Skupštini 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE