SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PREPORUKE ALEKSANDRA BIKARA ZA OVAJ PERIODDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.560

Pre dosta vremena pozvali smo vas da pišete za Vaš i naš sajt. Prvi se odazvao Aleksandar Bikar iz Sremskih Karlovaca.

On poručuje pčelarima:

 

Ове године, коју многи називају лошом, због мањег приноса меда по кошници и укупно, позитивна је по томе што је вароа била потиснута и није се развијала по устаљеном току. Управо због тога сада треба бити на опрезу јер изненађења могу стићи брзо.
            У кошницама је средином јула било јако много легла а мало меда. Сво легло је сада већ изашло па треба проверити како се вароа понашала у периоду од 15. јула до 10. августа. Да ли је била приморана да се смести у радиличко легло јер трутовског више није било или је сам ток климатских и других околности евентуално утицао на смањeње броја варое природним путем.
            Сви пчелари који имају кошнице са дубоким замреженим подњачама имају прилику да, посебно сада, прате природно опадање варое. Потребно је само да у фиоку испод мреже убаце чист папир и да ПРЕЦИЗНО у трајању од две седмице свака два три дана броје опале крпеље. Зашто баш тако често и прецизно? Разлог је једноставан, а добијени резултати служе да се донесе правилна одлука о третирању. Уколико се бројање врши у дужим интервалима од два – три дана онда резултат бројања сигурно није тачан. Наиме у фиоку могу да уђу мрави и однесу мртве варое па се не добија стварно стање. Са друге стране ово је јако битно да се прецизно установи јер за сада ни наука нити било ко од пчелара може са сигурношћу предвидети како ће се вароа даље развијати до зимског третирања.
            Управо сада је то најважнији посао пчелара, јер садашње стање у друштвима директно утиче на одгој зимских пчела које треба да сачувају матицу и на пролеће изведу ново легло до смене пчела. Грешке у првој половини августа се више не могу поправљати па се овом послу мора посветити посебна пажња.
            У фиокама на белом папиру није отпала само вароа него и други материјали па се приликом бројања препоручује употреба лупе којом се може јасно раздвојити мртва вароа. Ако у јаким друштвима дневно отпадне од 3 до 7 вароа, можемо бити сигурни да ће пчеле успети да одгаје здраве зимске пчеле, наравно, уколико у кошници има довољно перге и меда. У случају да нема довољно перге хитно се мора вршити прихрањивање сирупом или погачама које садрже већу количину млевеног полена или замене за полен (квасац, безмасно сојино брашно или друго). Полен би требало прво прегледати на присуство спора америчке трулежи.
            Препоручујем да овом послу стварно посветите дужну пажњу јер ће Вам се свакако исплатити. Ако можете саопштите Ваша запажања и осталим пчеларима који немају дубоке подњаче.
            У случају да се у кошницама већ налази тимол у било ком облику бројање природно отпалих вароа више није могуће, јер се у фиоци поред њих налазе и варое оборене тимолом. А то је онда друга тема.
 
А. Бикар

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE