SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

REZULTATI ANALIZE PČELA NA TRETIRANOM KUKURUZU U SLOVENIJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.988

Fitosanitarna uprava Ministarstva poljoprivrede Slovenije je sprovela eksperiment u saradnji sa Poljoprivrednim institutom Slovenije o uticaju polena kukuruza tretiranog neonikotinoidima na pčele.

 

Iz do sada obavljenih analiza, 28. jula je zvanično saopšteno da nije bilo moguće naći ove insekticide u polenu kukuruza i pčelama, ili su se oni tamo nalazili u dozama nižim od granice otkrivanja. U dosadašnjem toku eksperimenta nije praćen akutni uticaj tretiranog kukuruza ili njegovog polena na neuobičajeno povećano uginjavanje pčela i razvoj pčelinjih društava.

 

Pčelinje zajednice u kavezu od mreže sa tretiranim kukuruzom su se razvijale slično kao i zajednice u kavezu sa mrežom gde kukuruz nije tretiran. Kod njih nije bilo ni povećanog uginjavanja izletnica.

 

Seme kukuruza je bilo tretirano preparatima Poncho (klotianidin), Gaucho (imidakloprid) i Cruiser (tiametoksam). Poljoprivredni institut nastavlja ovaj eksperiment i posle cvetanja kukuruza, prateći ponašanje pčela u narednom periodu.

 

U svakom kavezu nalazile su se po dve košnice. Praćen je razvoj društava, smrtnost pčela, uticaj na obnavljanje zajednice i veličina legla. Daljim praćenjem utvrdiće se da li postoji kakav naknadni uticaj ovih insekticida na pčele.

 

 

Izvor: Slovenački pčelarski savez

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien