SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK GRUPACIJE ZA PČELARSTVO U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.763

Danas je u Privrednoj komori Srbije održan sastanak Grupacije za pčelarstvo Privredne komore Srbije.

Delegaciju SPOS-a činili su predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović, i član IO SPOS-a Milenko Gićanov.

Pored rukovodioca Grupacije (Srbislav Vidojević, Mirjana Miščević i Milan Prostran) i predstavnika Ministarstva poljoprivrede (gospoda Nenad Terzić i Zoran Ivanović), prisustvovali su predstavnici firmi koje se bave otkupom meda, i pčelari iz raznih delova Srbije.

Glavna tema je bilo stanje pčelarstva Srbije, a posebna pažnja obraćena je na nove propise koji su uvedeni novom Instrukcijom o obeležavanju košnica i selidbi pčela. Opšta je ocena da će ovo uvođenje reda, iako neophodno, zbog naglog prelaza na uređeni sistem biti veoma teško podneto od kompletnog sektora pčelarstva.

Važno je napomenuti da je država prihvatila zahtev SPOS-a da se kvalitetnije uredi oblast tretiranja komaraca, te da se pčele zaštite u potpunosti u narednom periodu, što je odlična vest. Zahvaljujemo se gospodinu Nenadu Terziću, šefu Odseka za stočarstvo, na razumevanju, kao i svim njegovim saradnicima koji su obrađivali ovu temu proteklih dana.

Grupacija će uputiti nekoliko zahteva Ministarstvu poljoprivrede, koje ćemo objaviti narednih dana, kada budu precizno formulisani, a u te zahteve ušli su i zahtevi SPOS-a da se zatraži dobijanje generalne saglasnosti za slobodno postavljanje pčelinjaka na državnom zemljištu, i to bez naknade, kao i da se smanje vrednosti naknada za Uverenje o zdravstvenom stanju pčela, i transportno uverenje.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien