SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

INFORMACIJA O ISPORUCI ČASOPISA PČELARDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.956

Pošto je SPOS-u pristigao određeni broj žalbi na isporuku časopisa Pčelar, moramo da damo tačnu informaciju o tome.

Naime, pre nego što reklamirate nedolazak časopisa, najpre morate u svom društvu ili udruženju pčelara da proverite kog datuma ste upisani u elektronsku bazu članova SPOS-a, ili ako vaše udruženje ne vrši upis članova u elektronsku bazu, već šalje spiskove SPOS-u na unošenje, kada je spisak na kome je i vaše ime poslat SPOS-u.

Nakon toga, otvorite časopis Pčelar za oktobar 2012. godine (strana 590) i proverite, shodno upisu vašeg imena ili slanja spiska sa vašim imenom, kada vi trebate da dobijete časopis, po objavljenoj proceduri. Žalbu SPOS-u uputite tek nakon što istekne objavljeni rok za slanje časopisa. Jer, bilo je slučajeva da društvo okasni sa dostavom podataka SPOS-u, pa iako je pčelar izvršio ranu uplatu, časopis ne dobije kad očekuje. Ali, tu zaista nema nikakve krivice SPOS-a. Pretpostavljamo da je razlog za kašnjenje slanja opravdan, te da nema razloga za ljutnju na bilo koga, ali na SPOS sigurno nema, jer za sada nismo imali slučaj u 2013. godini, da nekome časopis Pčelar nije poslat tehničkom greškom stručne službe SPOS-a. Ako bi se tako nešto dogodilo, odgovorni bi bili sankcionisani, a oštećenom bi bilo upućeno javno izvinjenje uz odgovarajuću satisfakciju.

Postoji i problem nedobijanja januarskog broja za nove članove SPOS-a, koji nisu bili članovi u 2012. godini. Naime, postoji praksa od prošle godine, da su društva u obavezi da na spiskovima obeleže ko su novi članovi SPOS-a u ovoj godini. Tako SPOS zna ko je novi član, i posebno mu šalje januarski broj, jer je januarski broj već poslat svim članovima iz 2012. godine, bez obzira na datum učlanjenja u 2013. godini. Ovo je poslednja godina postojanja ovog problema, jer od iduće godine, zahvaljujući novoj bazi podataka, ovaj problem više neće postojati, i sve će biti automatizovano, a novi članovi će biti automatski prepoznavani od strane kompjuterskog sistema.

Treći problem koji smo imali jeste nedostavljanje SPOS-u svih traženih podataka o članovima, iako smo jasno naveli u časopisu Pčelar za oktobar (strana 591) da se bez dostavljenih podataka ne može biti član SPOS-a u 2013. godini. Tako je par društava u Srbiji SPOS-u dostavilo spisak članova na papiru, SAMO sa njihovim adresama, bez ijednog jedinog traženog podatka, i očekivali su da se tim osobama pošalje časopis. Međutim, to je bilo apsolutno nemoguće, jer, kako smo rekli, članstvo u SPOS-u ove godine se ne ostvaruje samo uplatom članarine, već i slanjem traženih podataka, bez kojih se ne možete smatrati članom SPOS-a. Za nedostavljanje časopisa tim pčelarima SPOS nikako ne može biti kriv, jer je jasno, nedvosmisleno i pravovremeno objavio punu informaciju o načinu učlanjivanja u SPOS u 2013. godini. Čak je na omotnici decembarskog i januarskog Pčelara (koje su dobili svi članovi u 2012. godini) objavljen i obrazac za učlanjenje u SPOS koji je trebalo samo popuniti i predati svom društvu pčelara prilikom uplate članarine.

Svakako nam je žao što su neki pčelari imali problema sa časopisom, ali SPOS zaista ne snosi ni najmanji deo krivice za te probleme, ali ipak saučestvuje u problemima koje su naši članovi imali. Ponovo apelujemo na sve da pažljivo čitaju informacije koje se objavljuju u časopisu Pčelar, kako ne bi došli u jedan od navedenih problema.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien