SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

„REKA MEDA“: POTPISAN UGOVOR ZA PROJEKAT TEGLE SPOS-a, VREDAN 218.988 EVRADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.408

Danas je predsednik SPOS-a potpisao ugovor za realizaciju projekta izrade i stavljanja u promet unikatne tegle za med članova SPOS-a, vredan 218.988,16 evra.

U okviru IPA programa Evropske Unije za Srbiju, Austrijska razvojna agencija (ADA – Austrian Development Agency) dobila je projekat "Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji", raspisala konkurs za bespovratna sredstva, koji je nedavno okončan i izabrano je 17 projekata za finansijsku podršku od strane EU.

Ukupna finansijska sredstva namenjena ovoj svrsi su 3,5 miliona evra, dok pojedinačni grantovi iznose minimum 100.000 evra, a maksimum 300.000 evra. Korisnik granta učestvuje sa 10% od ukupnih troškova projekta, dok je SPOS svojim projektom predvideo sopstveno učešće u iznosu od 23,53%.

Kao što je poznato, SPOS je konkurisao za dobijanje sredstava iz ovog projekta IPA programa EU, i uvršten je u 17 dobitnika sredstava. Ovaj istorijski ugovor potpisan je danas u 10.15 sati, u ambasadi Austrije. Ispred Austrijske razvojne agencije (ADA), ugovor je potpisao direktor Kancelarije ADA u Beogradu, gospodin mag. Klaus Kapper.

Konačno je završen višemesečni posao svih struktura SPOS-a na strukturnom pristupu izuzetno zahtevnoj proceduri dobijanja projekta. Napravljen je izuzetno kvalitetan projekat, kome zaista niko ne može da kaže "ne", jer nudi mnogo benefita shodno uloženim sredstvima.

Projekat SPOS-a čiji je oficijelni naziv "REKA MEDA" podrazumeva izradu i stavljanje u promet unikatne tegle za med članova SPOS-a, u saradnji sa više partnera. O projektu uskoro detaljnije.

Partneri na projektu su Udruženje "Kladenac", Udruženje "Serbia organica", i pčelarska društva članovi SPOS-a duž dunavske regije, iz Apatina, Novog Sada, Smedereva, Požarevca i Negotina.

Ukupna vrednost SPOS-ovog projekta "Reka meda" je 218.988,16 evra, od čega EU učestvuje sa 167.460,25 evra, što je 74,46% ukupne vrednosti projekta, a SPOS učestvuje sa 51.527,91 evra, što je 23,53% vrednosti projekta. SPOS je već obezbedio svoje učešće iz sopstvenih sredstava.

O daljem toku projekta redovno ćemo vas izveštavati.

Ovo je istorijski dan za SPOS, jer je uspeo da realizuje jedan od svojih najželjenijih ciljeva, koji se povremeno činio nedostižnim.Ovaj projekat je sigurno suštinski najveći projekat u više od veka dugoj istoriji SPOS-a, jer obuhvata pčelarstvo sa svih aspekata, i pruža nove mogućnosti plasmana meda za svoje članove.

Pčelari čiji med bude pakovan u ovu teglu, moraće da prate i primenjuju principe dobre pčelarske prakse, i dobijaće na otkupu do 20 evro centi veću cenu od prosečne cene na tržištu u tom trenutku, a shodno trenutnim tržišnim uslovima.

Potrošači će imati apsolutni uvid u sve segmente pakovanja ovog meda, ali o celoj proceduri detaljnije kada za to dođe trenutak.

Projekat će finansirati kalup za teglu, izradu 100.000 tegli, 100.000 etiketa, plasman 100 tona meda na tržište, zvanično uvođenje Dobre pčelarske prakse SPOS-a, štampanje knjige sa pravilima Dobre pčelarske prakse, obuku većeg broja pčelara i slično.

Podsetite se OVDE kako će tegla izgledati!

Projekat "Reka meda" startovaće 1. septembra 2013. godine, a interesantno je da će od zaštite tegle SPOS-a kao intelektualne svojine, do početka implementacije projekta izrade tegle, proći tačno 3 godine. Ovo je još jedan dokaz da se svaki trud isplati pre ili kasnije i da dugoročni projekti itekako imaju opravdanje, iako često nisu podržani od strane većine, jer je u Srbiji popularno da se sve traži "sada i odmah" iako to "sada i odmah" niko nikada do sada nije ni video, a kamoli dobio.

Dovoljno je samo jako želeti, i mnogo raditi, i svaki cilj je ostvarljiv.

Hvala Evropskoj Uniji i Austrijskoj razvojnoj agenciji što su sagledali naš predlog projekta na pravi način i ukazali mu poverenje! Poverenje će biti i više nego opravdano, jer će SPOS u svrhu postizanja zadatog cilja uložiti i znatna dodatna sredstva, van onih predviđenih projektom, pre svega na planu marketinga tegle.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien