SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

CENE HRANE RASTU ZBOG NESTAJANJA PČELA?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.599

Prema podacima Svetske banke, u poslednje tri godine, cene hrane su porasle za neverovatnih 83%! Mnogi taj porast cena povezuju sa masovnim uginućima pčela u delovima sveta u kojima se proizvode najveće količine hrane.

Da ovo nije preterivanje, svedoče aktivnosti i izjave poljoprivrednika i zvaničnika bukvalno tokom poslednjih par dana u SAD-u.

"Ako ne bude pčela, neće biti ni letine", izjavio je 26. juna (juče) Robert D. Edwards, poljoprivrednik iz Severne Karoline, naglasivši da ako se nastavi ovakva situacija u kojoj on ne može da nađe dovoljno pčela da ih iznajmi za oprašivanje njegovih polja krastavaca, moraće da proizvodne površine prepolovi, sa 100 na 50 jutara! Inače, njegova farma se nalazi na površini od 5.000 jutara, i on dobro zna koliko mu znače pčele.

"Ako ne budemo imali pčele, naši poljoprivrednici neće više moći da nastave sa proizvodnjom visoko kvalitetne hrane potrebne našoj zemlji", izjava je Dennis Cardoza-e iz Kalifornije (predsednik panela za hortikulturu i organsku poljoprivredu). "Ovo je kriza koju ne možemo ignorisati".

Desilo se i nešto što je nezamislivo za naše uslove. Jedan od najvećih proizvođača sladoleda u SAD-u Haagen-Dazs, koji proizvodi čak 54 proizvoda koji sadrže bademe, višnje i jagode čije "rađanje" direktno zavisi od pčela koje poljoprivrednici više ne uspevaju da namame na plantaže ni cenama od 150 dolara nadoknade po košnici, jer pčela jednostavno nema više onoliko koliko treba, kao i kompanija Burt’s Bees, proizvođač prirodnih preparata za ličnu negu i higijenu (samo vosak i med ulaze u sastav 40% njihovih proizvoda, a plodovi biljaka koje oprašuju pčele u čak 60%), odlučili su da ulože novac u istraživanja za spas pčela!

Firma Haagen-Dazs već je izdvojila 250.000 dolara za istraživanja na Univerzitetu u Kaliforniji.

Kattz Pien, brend direktor firme Haagen-Dazs, strahuje od enormnog povećanja cena sastojaka njihovih najpopularnijih proizvoda koji zavise od pčela. Obe firme su pustile na tržište proizvode od kojih profit ide za pomoć pčelama.

Edward R. Flanagan, proizvođač borovnica iz Milbridge-a u Mejnu kaže da će morati da podigne cenu svojih plodova desetostruko ili da napusti proizvodnju i ovaj biznis, ako pčela ne bude bilo. On kaže: "Svaka ova bobica svoje postojanje duguje "ludom i neurotičnom" plesu pčela dok lete sa cveta na cvet".

I House Appropriations Committee je ovih dana odobrio 780.000 dolara za istraživanja uginuća pčela, kao i čak 10.000.000 dolara za istraživanja u pčelarstvu.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE