SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IZVEŠTAJ NAŠEG PČELARA IZ ŽENEVEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.913

Sima Petrović od 1985. godine pčelari LR košnicama u Srbiji. Preseljenjem u Švajcarsku (Ženeva), počeo je pčelarenje 2010. godine, a upravo nam je dostavio lep izveštaj o stanju pčelarstva u toj zemlji.

Sima pčelari sa 8 švajcarskih (Burki) kosnica, kao i sa 20 kvadratnih holandskih košnica, jednom vrškarom i 4 nukleusa. Član je pčelarskog udruženja SAR GENEVE. Planira da se i u Srbiji 2014. godine učlani u neko društvo pčelara i SPOS.

Evo njegovog izveštaja:

’’Pčelarstvo u Švajcarskoj je delimično razvijeno, i mada je podržano od države, još uvek nije isplativo pa je zato, prema mom saznanju, vrlo malo profesionalnih pčelara.

Paša, pašni uslovi i klima su daleko slabiji od srpskih. Ako bih uporedio Ženevu i područje Timočke krajne u Srbiji, gde sam pčelario, dobijam nesrazmerne rezultate.

Tako je, na primer, klima mnogo lošija. Noćne temperature su niže i za 10°C u odnosu na Srbiju. Dnevne za 6-7°C. Mnogo više ima padavima. Kad se sklope svi ovi faktori, jasno je da ima manje nektara. I sama flora je za 50% slabija.

Pčelarim stacionarno i na pčelinjaku u krugu od 2km (koliko je udaljena i aerodromska pista) imam dosta voćne paše, malo bagrema i malo lipe. Ne svake godine, ali često, u blizini ima dosta uljane repice.

U blizini pčelinjaka je i botanička bašta sa dosta flore, obilnog i vrlo ranog polena.

Godina 2013. je karakteristična, i do današnjeg dana vrlo loša. Dnevna temperatura još nije prešla 22°C, a noćna se spušta i do 3°C.

U ovim i ovakvim uslovima pčele su se neverovatno, i za mene, neobjašnjivo mnogo rojile, kako kod mene tako i kod mojih kolega.

U ovoj pčelarskoj godini izvrcao sam do sada ukupno oko 65 kg meda, što je oko 40% od najbolje godine.

Najbolji – rekordni prosek po košnici, do sada mi je bio 15 kg. Verujem da vam je ovo smešno, pošto sam i ja jedne godine u Boru, kada je bagrem najbolje medio, imao 60 kg meda po košnici stacionarno. Iako je cena meda kod pčelara od 20 do 25 švajcarskih franaka, to i nije neka cena, s obzirom na male prinose, a ogromne troškove pčelarenja zbog neverovatno skupe pčelarske opreme. Otkupna cena meda je 14 švajcarskih franaka, a ne otkupljuje se manja količina od 20 kg.

Sve što sam naveo odnosi se ne grad Ženevu, gde je moj pčelinjak i gde živim. Ne selim pčele na drugu pašu zbog obaveza, a i zbog strogih pravila o selidbi. Ta pravila su takva da se za selidbu, prijava sa veterinarskim pregledom podnosi do početka maja za tekuću godinu. Društva se sele u maju na tačnu navedenu lokaciju (samo jednu, ne sme više) i ne pomeraju se do kraja avgusta, kada se vraćaju u pčelinjak. To znači da nema selidbe na dve paše. Sve je to zbog kontrole bolesti, a naročito američke truleži. Veterinarski pregled za selidbu je besplatan, ali se uglavnom svodi na vizuelni pregled košnica, uzorkuje se samo ako je nešto sumnjivo. Osim sumnjivih, veterinar klinički pregleda uglavnom samo slabije zajednice.

Da napomenem da se za lečenje pčela koriste isključivo odobreni i od veterinarskog inspektora određeni lekovi. On odredi grupu preparata koje možete koristiti, a pčelar sam izabere koji će upotrebiti.

Na primer, za varou se preporučuju mravlja kiselina, oksalna kiselina, Thymovar, Apilifevar, Apiguard.   

Iako je pčelarstvo neisplativo i naporno, planiram da moju ljubav prema pčelama nastavim i u 2014. godini. Planiram da smanjim kvadratne košnice i da ubacim 5-6 LR košnica. Videću rezultate.

Ovo je najkraće o meni kao pčelaru iz Ženeve. Pozdrav za sve drage kolege pčelare.’’

Sima Petrović

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien