SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRIBLIŽAVA SE REALIZACIJA PROJEKTA TEGLE SPOS-aDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.626

U okviru IPA programa Evropske Unije za Srbiju, Austrijska razvojna agencija (ADA – Austrian Development Agency) dobila je projekat "Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji", raspisala konkurs za bespovratna sredstva, koji je nedavno okončan i izabrano je 17 projekata za finansijsku podršku od strane EU.

Juče, na međunarodni dan Dunava, na brodu Silver Star, održana je konferencija za štampu i prezentovanje prve faze projekta, tokom obilaska Dunava brodom.

Kao što je poznato, SPOS je konkurisao za dobijanje sredstava iz ovog projekta IPA programa EU, i uvršten je u 17 dobitnika sredstava. Ugovor još nije potpisan, u toku su usklađivanja delova projekta, ali se očekuje da do potpisivanja dođe u toku jula 2013. godine, ako se ništa nepredviđeno ne bude dogodilo.

Projekat SPOS-a podrazumeva izradu i stavljanje u promet unikatne tegle za med članova SPOS-a, u saradnji sa više partnera. O projektu detaljnije nakon eventualnog potpisivanja ugovora.

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu saopštenja za javnost i prezentaciju celog projekta dali su: ambasador EU u Srbiji gospodin Vincent Degert (Vensan Dežer), ambasador Austrije u Srbiji gospodin Johannes Eigner, kao i gospoda Klaus Kapper i Milan Polak sa projekta.

Gospodin Dežer je prvi govorio o globalnoj ideji pomoći razvoju dunavskog regiona i proritetima ove grant šeme: razvoj preduzeća u dunavskojn regiji u sektorima turizma, životne sredine, obrade hrane i rukotvorina, bolji spoj veština i znanja sa potrebama ekonomije u dunavskoj regiji u istim sektorima, kao i podrška delotvornijem iskorišćenju kulturnih i turističkih prednosti dunavske regije u Srbiji, kao pokretača socijalno-ekonomskog razvoja.

Nakon njega, na odličnom srpskom jeziku, govorio je i ambasador Austrije gospodin Johannes Eigner, kao i ostali poslenici projekta.

Ukupna finansijska sredstva namenjena ovoj svrsi su 3,5 miliona evra, dok pojedinačni grantovi iznose minimum 100.000 evra, a maksimum 300.000 evra. Korisnik granta učestvuje sa 10% od ukupnih troškova projekta, dok je SPOS svojim projektom predvideo sopstveno učešće u iznosu od preko 20%.

Na konkurs se prijavilo 105 potencijalnih korisnika granta. Nezavisna tela koje je angažovala ADA izabrala su na osnovu čvrstih postulata, njih 17.

105 aplikanata tražilo je ukupno 21.012.930 evra, dok je dostupno 3.500.000 evra, koje će za realizaciju aktivnosti dobiti pomenutih 17 izabranih aplikanata.

Struktura 17 aplikanata koji će najverovatnije potpisati ugovor o dobijanju sredstava je sledeća: 7 nevladinih organizacija, 3 opštine, 2 grada, 2 regionalne razvojne agencije, 1 privredna komora, 1 turistička organizacija i 1 institucija AP Vojvodine. Pored SPOS-ovog projekta, prošla su još dva projekta iz pčelarstva, na kojima su partneri na projektu naša dva društva pčelara, iz Negotina i Novog Sada. Sva tri projekta tesno će sarađivati u daljem toku realizacije.

Direktno će biti otvoreno 326 radnih mesta, indirektno 1350, a 2600 ljudi steći će nova znanja i kvalifikacije kroz obuke.

SPOS su na ovoj prezentaciji predstavljali predsednik SPOS-a i autorka projekta SPOS-a.

Nakon konferencije za štampu, predsednik SPOS-a i autorka projekta imali su čast da razgovaraju sa ambasadorom EU gospodinom Vensanom Dežerom, kog su upoznali sa osnovnim postulatima projekta SPOS-a. Ambasador Dežer interesovao se za stanje pčelarstva u Srbiji, pitao kakve mi probleme imamo sa neonikotinoidima, i podržao odluku EU da se suspenduje njihova primena na tri godine. Predsednik SPOS-a obavestio ga je da nam je iz Ministarstva poljoprivrede rečeno da će i Srbija učiniti isto od januara 2014. godine, što je on sa zadovoljstvom podržao. Predsednik SPOS-a ukratko je prezentovao SPOS, a ambasador Dežer je izrazio pozitivno iznenađenje veličinom SPOS-a, pre svega brojem njegovih članova. Inače, juče je bio i rođendan ambasadora Dežera, te su svi učesnici iskoristili priliku da mu čestitaju.

O daljem toku projekta redovno ćemo vas izveštavati. Nadamo se uspehu i konačnom potpisivanju ugovora.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien