SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽANO SAVETOVANJE O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI PČELA U BEOGRADUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.511

Društvo pčelara Beograd je, u subotu, 2. marta, organizovalo savetovanje o zdravstvenoj zaštiti pčela pod nazivom „Razgovor o zdravstvenom stanju pčela“.

Razgovor, sa oko 200 beogradskih pčelara, vodili su prof. dr Zoran Stanimirović i njegov asistent dr vet. med. Predrag Simeunović, sa Katedre za biologiju Fakulteta veterinarske medicine.

Interesantno i odlično koncipirano uvodno izlaganje o bolestima pčela i pčelinjeg legla (američka kuga legla, nozemoza, krečno leglo, varoa i virusi) dao je Predrag Simeunović.

Nakon toga profesor i njegov asistent odgovarali su na mnogobrojna pitanja pčelara. Upečatljivo je bilo izlaganje prof. Stanimirovića o zabludama i istinama o „teškoj“ i „lakoj“ hemiji koju unosimo u košnice. Izneti podaci argumentovani su ispitivanjima koja su vršena na Fakultetu veterinarske medicine. Prof. Stanimirović je posebno apostrofirao napore koje ulaže SPOS u nastojanju da se izvrši registracija lekova koji se primenjuju u pčelarstvu. Naveo je primer da su, za varou, trenutno registrovana samo dva leka, a da se, sve ostalo, koristi ilegalno.

Ovim razgovorom završen je zimski  ciklus predavanja Društva pčelara Beograd. Škola pčelarstva za početnike, sa 43 polaznika, nastavlja sa teoretskom obukom, koja traje do početka maja meseca.

Raša Jašović

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien