SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

7 МЕСЕЦИ ОД ОТВАРАЊА ПОГОНА – ШТА ЈЕ УРАЂЕНО?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.825

Од свечаног отварања Погона за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а „Наш мед“ доо у Рачи прошло је 7 месеци. У том периоду успели смо да системским мерама доведемо светско тржиште и светску цену меда у Србију, што обезбеђује будућност и сигурност и оном пчелару са најмањим бројем кошница.

Цена багремовог меда је после 7 месеци већа за 56% и на апсолутном је историјском максимуму, цена шумског меда је већа за чак 241%, цена сунцокретовог меда је већа за 23-59%, цена планинског ливадског меда за 100%…

Уведени су ХАЦЦП и ХАЛАЛ систем. Kупљена је привремена пунилица за мед у тегле. Немачка агенција за међународну сарадњу ГИЗ одобрила је наш пројекат и испоручила донацију опреме за лабораторију и производни део Погона у вредности од 16.300 евра.

Док већина смањује број радника, Погон је повећао број запослених за 40%. Један од запослених примљен је у оквиру програма Владе Србије „Моја прва плата“.

Тренутни повољни тржишни услови су такви да је било могуће постићи одличне цене меда. Ипак, највећи бенефит Погона је сигурност пчелара у сваком погледу у свим наредним годинама. Више нема ризиковања, нема неплаћања меда, закидања на мерењу меда, уцењивања са класама меда и слично, што се догађало произвођачима протеклих година. Погон мед намењен извозу у откупу плаћа унапред, пре преузимања меда из дворишта пчелара. Мед се мери одмах на терену. Рад Погона је потпуно транспарентан и у свему јаван за све чланове Савеза пчеларских организација Србије. Циљ Погона био је развој поверења са пчеларима, тај је циљ остварен, сада остаје да се до краја развије поверење са потрошачима, али не празним флоскулама, већ анализама меда и другим доказима.

За малопродају су у препознатљиву теглу СПОС-а спаковане 4 врсте меда из стандарда квалитета СПОС-а “Добра пчеларска пракса”: планински ливадски, багремов, цветни и липов мед.

Извезен је један шлепер шумског меда (20.880 кг) преко посредника из БиХ, који ће завршити на тржишту Саудијске Арабије.

Истовремено, у току је пласман меда у Италију. Уговор је потписан у децембру. Ове недеље се испоручује први шлепер (20.880 кг) багремовог меда купцу из Италије (једна од највећих пчеларских задруга Италије), а такође и креће прикупљање меда од пчелара за други шлепер. Kупац је презадовољан анализама меда, које су перфектне (проценат полена багрема је чак 43%).

Погон за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а „Наш мед“ доо у Рачи, започео је са малопродајом меда покретањем свог првог малопродајног објекта у Београду на води, односно Тржном центру Галерија, почев од 4. јануара 2021. године.

Сви потрошачи сада могу набавити мед директно од пчелара, без посредника, јер су власници овог Погона сами пчелари.

Позивамо потрошаче да мед купују директно од Погона, преко малопродајног места у Београду на води. Kао што видите, прави мед се највећим делом извози, зато искористите до скоро ретку прилику да набавите мед са апсолутном гаранцијом квалитета. У читавој Србији исти тај мед можете набавити директно код пчелара Савеза пчеларских организација Србије, који они сами пакују, јер је стандард квалитета Савеза “Добра пчеларска пракса” то омогућио.

Надамо се да смо већ за овако кратко време оправдали поверење како пчелара и потрошача, тако и општине Рача и Владе Републике Србије, посебно председнице Владе, потпредседника Владе и министра пољопривреде, и саветнице у Јединици за имплементацију стратешких пројеката кабинета председнице Владе, који су веровали у нас и значајно нам помогли финансијски и организационо да дођемо до овог нивоа развоја. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien