SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

76 SADNICA MEDONOSNOG BILJA ZA SVAKOG PČELARADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.239

Toliko sadnica mednosnog bilja dobio je svaki pčelar opštine Dimitrovgrad.

Tačnije, svaki pčelar dobio je 71 sadnicu bagrema i 5 sadnice lipe. Finansijska sredstva, u ukupnom iznosu od 300 hiljada dinara, za nabavku 7.500 sadnica bagrema i 5.500 sadnica lipe, obezbedila je opština Dimitrovgrad.

Ovako vrednu investiciju pčelari Dimitrovgrada zaslužili, su kod organa opštinske uprave, brojnim programima i aktivnostima na planu razvoja i unapređenja pčelarstva i na taj način stvorili uslove za dodatno zapošljavanje nezaposlenog dela stanovništva.

Program unapređenja medonosne flore, nije jedini program koji realizuju pčelari ovog kraja. U toku je postupak brendiranja meda sa zaštićenim geografskim poreklom pod nazivom „Staroplaninski med“. U projekat biće uključene opštine koje gravitiraju u širem području Stare Planine: Babušnica, Pirot, Knjaževac i Zaječar.

Proteklih godina, ovo udruženje je realizovalo nekoliko značajnih projekata razvoja i unapređenja pčelarstva, finansiranih od strane Ministarstva poljoprivrede i Opštine Dimitrovgrad, od kojih je najznačajniji projekat “Start”, započet 2011. godine. U okviru ovog projekta udruženje je dobilo opremu za pripremu pogača i opremu za mini liniju za izradu hladno valjanih satnih osnova. Takođe, udruženje je od opštine Dimitrovgrad dobilo svoju prostoriju i značajna finansijska sredstva za adaptaciju i uređenje tog prostora. Poslednjih nekoliko godina, svim članovima udruženja, opština subvencioniše  zdravstveni pregled pčela na američku trulež legla. Prošle godine, Udruženje pčelara je za sve pčelare sa ovog područja obezbedilo nabavku selekcionisanih matica, čiju je nabavku, takođe, subvencionisala lokalna samouprava sa 50 odsto.

Preko organa lokalne samouprave pčelari opštine Dimitrovgrad redovno obezbeđuju sredstva za posetu značajnim sajmovima i izložbama, u zemlji inostranstvu.

Udruženje je ispoljilo i značajnu aktivnost u realizaciji programa i aktivnosti Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije. Istovremeno, ovo udruženje, ove godine, biće domaćin tribine SPOS-a o standardu kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“, kojoj će prisustvovati i pčelari iz Pirota i drugih okolnih mesta..

Za realizaciju mnogobrojnih programa i aktivnosti zaslužno je sadašnje rukovodstvo udruženja, na čelu sa Nikolov Danilom, predsednikom udruženja.

U svim aktivnostima Regionalna asocijacija će im pružati kadrovsku i materijalnu podršku.

Vlastimir Spasić

Predsednik RAPOJS-a

MEDONOSNE SADNICE 1 MEDONOSNE SADNICE 2

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien