SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NAJNOVIJE CENE MEDA



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.990

Došlo je do još jednog značajnog pomaka SPOS-a ka boljoj ceni meda, ali i boljim uslovima prodaje.

Naime, u prethodnom pozivu pčelarima (OVDE) objavili smo cene koje je SPOS tada dogovorio sa kupcem iz inostranstva. Pošto smo bili u pregovorima i sa drugim firmama (a pregovori još traju sa firmama iz Belgije i Poljske), sada smo došli u situaciju da možemo da objavimo nove, još bolje cene meda i uslove prodaje.

Naime, od danas će firma koja je dobila tender SPOS-a kao firma koja najmanje traži za svoje usluge, Biodvig iz Kragujevca, po dogovoru sa SPOS-om bagremov med plaćati 2,5 evra za kilogram. Pošto će se bagremov  med (za sada) izvoziti za dve firme (jedna iz Italije i druga iz Nemačke), treba naglasiti da će obe firme plaćati navedenu cenu, samo će uslovi plaćanja biti nešto malo različiti (mada je to suštinski nebitno, jer se cena garantuje u evrima, a isplaćuje u dinarima po srednjem kursu Narodne banke na dan isplate). Naime, kod nekih pčelara će se med uzorkovati i ambalaža zapečatiti do pristizanja analize. Ako je analiza dobra, 20% ukupne sume uplatiće se odmah pčelaru, kao avans za čuvanje tog meda, i garancija da će med biti otkupljen. Pre nego otkupljivač preuzme med, na račun pčelara stići će još 60% ukupne sume (što znači da će biti isplaćeno 80% ukupne sume, a da med još nije napustio dvorište pčelara). Ostatak od poslednjih 20% ukupne sume biće uplaćen najkasnije 15 dana od preuzimanja meda. Drugi pčelari dobiće sav novac odjednom najviše 15 dana od preuzimanja meda. Razlog leži u tome što će se med otkupljivati za dve firme, koje daju različite uslove plaćanja, te će Biodvig i SPOS na taj način učiniti sve da novac što pre dođe do pčelara, na jedan od dva navedena načina, zavisno od toga čiji med kojoj firmi ide.

Od danas je cena lipovog meda 2,21 evro, a cvetnog meda 2,11 evra. Kod cvetnog meda treba naglasiti da se vrši polenska analiza, te da udeo suncokretovog i repičinog meda u cvetnom medu ne sme preći 20%, kako bi med postigao ovu cenu.

Cena suncokretovog i repičinog meda biće 2 evra.

POZIVAMO sve pčelare članove SPOS-a koji imaju bilo koju vrstu meda za prodaju na veliko (a žele da taj med daju po navedenim cenama), da to hitno jave (prvi rok je 10. jul, bolje i mnogo ranije) SPOS-u u pisanom obliku ili telefonom (011/2458-640, tražite Predraga ili Jagodu), kako bi se otkup lakše organizovao, a pčelari što pre naplatili svoju muku.

Posebno nam je drago što je SPOS uspeo da dovede svetsko tržište meda u Srbiju i što uspešno napredujemo ka krajnjem cilju – pčelarenju od kog će moći da se živi.

Budite član SPOS-a! Samo jak SPOS može da obezbedi dobre uslove za plasman meda!

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE