SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

100 GODINA APISLAVIJE



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.926

Jubilarni Kongres Apislavije održan je na stogodišnjicu od njenog osnivanja, u Varni u Bugarskoj, od 3. do 5. septembra 2010. godine. U međuvremenu je prerasla iz Pčelarskog saveza slovenskih zemalja, u Federaciju evropskih pčelarskih organizacija. SPOS je na ovaj važan kongres poslao svoju delegaciju.

 

Delegaciju su činili Miroslav Vasilijević, zamenik predsednika SPOS-a, i Milutin Petrović, Koordinator za projekte EU i saradnju sa Apimondijom i Apislavijom. Na Kongresu je raspravljano o prioritetima razvoja pčelarstva, problemima u pčelarstvu, stimulacijama za razvoj pčelarstva, načinu kontrole kvaliteta pčelinjih proizvoda, standardizaciji kvaliteta pčelinjih proizvoda, pčelinjim proizvodima kao leku itd.

Naša delegacija ostvarila je izvanredne kontakte. Sa predsednikom Apimondije (Gilles Ratia) razgovarali smo o dobijanju podrške Apimondije kandidaturi Srbije za domaćina Simpozijuma i Kongresa Apimondije. Razgovor na tu temu nastavlja se u Sloveniji krajem septembra tokom foruma Apimedica, u prisustvu direktora Kongresnog biroa Vlade Republike Srbije, gospodina Miloša Milovanovića, a zahvaljujući ljubaznosti domaćina, Pčelarskog saveza Slovenije, kome se posebno zahvaljujemo. Inače, sa slovenačkom delegacijom na Kongresu smo tradicionalno odlično sarađivali.

 

 

Sa predsednikom Apimondije

 

 

Razgovarali smo i sa novoizabranim predsednikom Apislavije (Tadeusz Sabat iz Poljske). Član naše delegacije Milutin Petrović, izabran je za člana Nadzornog odbora Apislavije.

Predsednike Apimondije i Apislavije pozvali smo da posete naš III državni pčelarski sajam 2011. godine i uvere se u naše organizacione sposobnosti.

Odličan kontakt ostvarili smo i sa predstavnikom Ministarstva poljoprivrede Bugarske (Jori Zarev), koji je zadužen za projekte Evropske Unije, i koji nam je ponudio svoju svesrdnu pomoć u izradi projekata.

Od stručnih predavanja posebno bi smo izdvojili predavanje predsednika ApimondijeApimondija danas i sutra“ gde je u delu o mogućim faktorima gubitaka pčela posebno obrađen deo sa analizama svih pesticida i njihova toksičnost u odnosu na nama poznat ozloglašeni DDT. Toksičnost tau fluvalinata je 13,5 puta veća od DDT-a, amitraza 2 puta, kumafosa 9 puta, tiametoksama 5400, fipronila 6475, klotianidina 6750, a imidakloprida čak 7200 puta, što umnogome govori o uticaju tih pesticida na pčele. Interesantan je i podatak da je o CCD-u samo u 2010. godini na internetu napisano 8.620.000 stranica, što govori o prepoznavanju ovog problema kao potencijalne svetske katastrofe. S obzirom na kvalitet predavanja, potrudićemo se da nam predsednik Apimondije bude predavač u narednom periodu, možda već i na III državnom pčelarskom sajmu.

Bilo nam je interesantno i to što je dr Plamen Hristov, govoreći o čuvanju više matica tokom zime, u pozitivnom smislu govorio i o metodi našeg pčelara Miloša Čorbića iz Sevojna.

 

 

 

Šef delegacije SPOS-a,
Dipl. ecc. Miroslav Vasilijević, zamenik predsednika SPOS-a

 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE