SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

„OTROV VREBA U TEGLI MEDA!“



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.508

Danas je u Kuriru objavljen tekst o antibioticima u medu. Tekst je napisan senzacionalistički, iz nepoznatih razloga, što ne doprinosi pravilnom informisanju javnosti, ali je svakako dobro da se o tome priča, kako bi i ono malo pčelara koji još uvek koriste antibiotike, konačno napustili tu štetnu i pogrešnu nesvrsishodnu praksu.

U tekstu je navedeno da su Nemci tri puta odbili da kupe naš med, što je apsolutna neistina, jer je nemoguće da oni imaju bilo kakav dodir sa medom, dok mi ne proverimo njegov kvalitet. Tek kada se otkupi kvalitetan med, tada se šalje u Nemačku, nakon još jedne, finalne kontrole od strane samog inostranog kupca. Ponovićemo još jednom proceduru, kako bi svima bilo jasno. Firma koja u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) izvozi med, uzorkuje med kod kuće pčelara. Uzorci se šalju u Nemačku na kontrolu prisustva antibiotika. Ako je med dobar, tek se onda otkupljuje od pčelara. Med koji ima antibiotike se ne otkupljuje.

Sada se postavlja pitanje šta se dalje dešava sa tim medom? Kada pčelar želi da stavi med u promet, on najpre mora da se analizira u laboratoriji, pre toga ne može da se stavi u promet u Srbiji. Nadzor nad celim procesom vrši Veterinarska inspekcija, i ako u medu ima antibiotika, on neće biti pušten u promet. Analiza koja se radi u Nemačkoj u organizaciji SPOS-a, ne priznaje se zvanično od države Srbije, te nema nikakvu vrednost pred našim zakonodavstvom, te analiza mora da se uradi i u Srbiji.

Novinarka takođe nije prenela važne informacije koje sam joj dao, a tiču se učestalosti pojave antibiotika u srpskom medu. Prema analizama koje su rađene u Nemačkoj, od svog meda koji su pčelari SPOS-a želeli da prodaju, manje od 0,2% je bilo kontaminirano antibioticima, što je fantastičan rezultat višegodišnje kampanje SPOS-a protiv upotrebe antibiotika u pčelarstvu, s obzirom da je čak 22% svetske proizvodnje meda kontaminirano antibioticima.

Tekst objavljen u Kuriru možete pročitati OVDE.

I za kraj, da kažemo da je na sajtu Kurira opet nastavljena kampanja protivnika zavođenja reda na tržištu meda Srbije, koja je pre nekoliko dana sprovođena i na sajtu Blica (OVDE), i to opet putem blaćenja, neistinitih informacija i naravno, opet bez potpisivanja "komentatora" imenom i prezimenom, što govori o njihovoj vrednosti.

Zahvaljujemo se Kuriru na pokretanju ove važne teme, sa molbom da ubuduće tekstovi budu puniji činjenicama, sa manje nepotrebnog senzacionalizma koji potpuno bespotrebno uzbunjuje javnost, a ne doprinosi boljoj informisanosti.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE