SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVI NAUČNI RAD O VIRUSIMA PČELA



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.813

U časopisu PloS ONE (Public Library of Science), juče, 7. juna 2011. godine (broj za jun), objavljena je desetomesečna studija većeg broja autora (Charles Runckel , Michelle L. Flenniken, Juan C. Engel, J. Graham Ruby, Donald Ganem, Raul Andino, Joseph L. DeRisi) sa Odeljenja za medicinu, biohemiju, biofiziku i mikrobiologiju Univerziteta Kalifornije u San Francisku. Istraživači su pronašli čak 4 nova (RNA virusa), do sada nauci potpuno nepoznata virusa, pored još 23 do sada poznata virusa koji su nađeni i u ovom istraživanju, ali je interesantno da su utvrdili da su svi virusi i bakterije koji su ranije povezivani sa sindromom nestajanja pčela (CCD), itekako prisutni i u potpuno zdravim pčelinjim društvima.

Ovaj fenomen nam je odlično poznat, i o njemu je prethodnih godina, najviše pisao prof. dr Jovan Kulinčević, na našim prostorima. U svakom pogledu stabilna društva, bez stresa, itekako se uspešno mogu boriti protiv skoro svih bolesti pčela, ako ne i bukvalno protiv svih.

Istraživanje je zasnovano na razmišljanju da se ne može utvrditi zašto stradaju pčelinja društva, dok se ne sazna egzaktno šta se zapravo dešava u njima dok su zdrava. Pošto su pčelinja društva u ovoj studiji pokazivala puno zdravlje, bez obzira na prisustvo patogena u njima, istraživači podržavaju mišljenje da postoji neki faktor, koji sam ili u kombinaciji sa nečim drugim, predstavlja okidač.

Kao i drugi istraživači, zabeležili su da neki virusi dominiraju u nekim sezonama, dok ih u drugim ima malo, ali su i dokazali da struktura dominirajućih virusa nije ista u svim društvima u istom trenutku, već da ima znatnih razlika, a slično je i nakon transporta pčela.

Prvi novootkriveni virus zove se Aphid Lethal Paralysis virus (ALPV) iz porodice Dicistroviridae. Drugi je Big Sioux River virus (BSRV). On se statistički značajno javlja uglavnom zajedno sa infekcijom nosemom apis, kao i sa ALPV. Preostala dva nova virusa su Lake Sinai Virus 1 i 2 (LSV1 i LSV2) iz porodice Nodaviridae.

Utvrđeno je da razni patogeni dostižu maksimum aktivnosti u raznim periodima godine. Većina virusa i nozemoza pik aktivnosti dostižu tokom leta, dok Lake Sinai virus 2 (LSV2 – jedan od 4 novootkrivena virusa) i tripanozoma Crithidia mellifica maksimum razvoja postižu u januaru.

Interesantno je da su neki patogeni koji se nalaze često kod pčela (DWV – virus deformisanih krila, i ABPV – virus akutne paralize pčela), nađeni i kod osa koje su se mogle naći kako se vrzmaju oko leta košnice.

Kompletan rad možete pročitati OVDE na engleskom jeziku, a posebno obratite pažnju na više nego zanimljivu DISKUSIJU ovog naučnog rada.

 

Dr med. Rodoljub Živadinović

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE