SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПЧЕЛИЊИ ОТРОВ МОЖЕ ДА УБИЈЕ ЋЕЛИЈЕ РАКА ЗА САМО 60 МИНУТА



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.908

Револуционарно истраживање младе аустралијске научнице показало је да се употребом пчелињег отрова у медицини долази до повољних резултата у лечењу једног од најагресивнијих облика рака дојке.

Др Сијара Дафи (Ciara Duffy) са Института за медицинска истраживања Хари Перкинс и Универзитета Западне Аустралије открила је да отров пчеле може да убије ћелије рака за само 60 минута.

У оквиру својих докторских студија, др Дафи је тестирала ефекат отрова из 312 пчела и бумбара из Перта и Европе на типове рака дојке, укључујући троструко негативан рак дојке.

Резултати објављени у међународном часопису Nature Precision Oncology показали су да мелитин, главна компонента пчелињег отрова, брзо уништава троструко негативан рак дојке и ћелије рака дојке обогаћене ХЕР2.

„Закључили смо да су пчелињи отров и мелитин значајно, селективно и брзо смањили одрживост троструко негативних карцинома дојке и ћелија рака дојке обогаћених ХЕР2“, саопштила је др Дафи.

„Отров је био изузетно моћан. Открили смо да мелитин може потпуно уништити ћелијске мембране рака у року од 60 минута.“

Троструко негативан рак дојке је агресиван облик рака дојке за који је већа вероватноћа да ће се проширити у време када је откривен и већа је вероватноћа да ће се вратити након лечења него код других врста рака дојке.

Специфична концентрација отрова медоносне пчеле изазвала је 100% смрт ћелија рака са минималним ефектима на здраве ћелије. У року од 20 минута мелитин је такође био у стању да значајно смањи хемијске поруке ћелија рака које су неопходне за раст ћелија рака и деобу ћелија.

Др Сијара Дафи са Института за медицинска истраживања Хари Перкинс
дошла је до узбудљивог открића

„Погледали смо како пчелињи отров и мелитин утичу на сигналне путеве рака, хемијске поруке које су фундаменталне за раст и репродукцију ћелија рака, и открили смо да су врло брзо ови сигнални путеви угашени“, казала је др Дафи.

У истраживању др Дафи, пчеле су успаване угљен-диоксидом и држане су на леду пре него што је жаока са отровом извучена из стомака пчеле, те је отров извучен и убризган у туморе.

Др Дафи је такође испитала ефекат мелитина који се користи у комбинацији са постојећом хемиотерапијом и пронашла рупе на мембранама рака дојке узроковане мелитином, што је омогућило хемиотерапији да уђе у ћелију и ефикасно делује на смањење раста тумора код мишева.

Водећи научник Западне Аустралије проф. Питер Клинкен описао је истраживање др Дафи као „невероватно узбудљиво“.

„Значајно је да ова студија показује како мелитин омета сигналне путеве унутар ћелија рака дојке, како би смањио репликацију ћелија“, казао је др Клинкен.

Студија пружа још један позитиван пример како се једињења из природе могу користити за лечење људских болести.

Иако резултат истраживања представља почетак узбудљивог открића, др Дафи сматра да ће бити потребно да се пређе дуг пут пре него што се пацијентима са раком омогући примена третмана пчелињим отровом.

Биће неопходне будуће студије да би се званично проценио најбољи метод примене мелитина, као и токсичност и максималне толерисане дозе, како би се развиле терапије за различите типове канцера за које још не постоји високо ефикасан начин лечења.

Извор: Duffy, Ciara et al. Honeybee Venom And Melittin Suppress Growth Factor Receptor Activation In HER2-Enriched And Triple-Negative Breast Cancer. Npj Precision Oncology, vol 4, no. 1, 2020. Springer Science And Business Media LLC, doi:10.1038/s41698-020-00129-0. Accessed 3 Jan 2021.

Приредио: Властимир Спасић,

главни и одговорни уредник часописа „Српски пчелар“

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE