SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ОДРЖАН XIII ДРЖАВНИ ПЧЕЛАРСКИ САЈАМ



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 838

XIII Државни пчеларски сајам одржан је на Београдском сајму, у организацији СПОС-а, 12. и 13. фебруара 2021. године.

Сајам је отворила министарка привреде Анђелка Атанасковић, а у име Министарства пољопривреде се обратио државни секретар Велимир Станојевић. Отварању је присуствовала и помоћница министра пољопривреде Ведрана Илић. 

Министарка привреде је, између осталог, рекла и следеће: „Медијском подршком и популаризацијом квалитетног меда дали смо допринос да се ово тржиште развија и шири.
Савез пчеларских организација Србије уз подршку Владе Србије остварује невероватне успехе и то је још један од показатеља да В лада води успешну економску политику. Данашњи Сајам има и регионални карактер што је још један добар индикатор за укупну привреду и пољопривреду наше земље. Одавно је позната чињеница да свет и цивилизација не би могли да постоје без пчела, због тога је на нама да бринемо о пчелама, учимо од њих и експлоатишемо оно што оне дају као дар свим људима – а то је мед“. 
Државни секретар Велимир Станојевић пренео је поздраве министра пољопривреде Бранислава Недимовића пчеларима. Такође је говорио о подршци Министарства пољопривреде пчеларима, која сваке године све више расте у маси. 

Ове године су сви, од излагача до организатора, имали нелагодан осећај по питању могуће посете пчелара Сајму. Страхови су се показали безразложним, и посета је била далеко изнад слабих очекивања. Наиме, када смо упоредили посету у односу на протекле године, која се кретала преко 10.000 пчелара већ неколико сајмова уназад, ове године је посета пчелара СПОС-а била на нивоу од 68%, а пчелара који нису чланови СПОС-а тачно 50% (међу њима наравно доминирају пчелари из иностранства, али има и доста наших пчелара). Сајам је тиме само потврдио своје апсолутно вођство у региону, јер ни ковид баријере нису спречиле пчеларе да посете овај Сајам. 

Сајам су организовано посетили, поред пчелара из Србије, и пчелари из Словеније, Молдавије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Румуније, Мађарске… 

Изузетно предавање је пред препуном салом која има 500 седишта, а велики број пчелара је и стајао, одржао наш стари пријатељ председник Пчеларског савеза Словеније Боштјан Ноч, и то потпуно бесплатно на његово инсистирање. 

Након његовог предавања, одржан је округли сто председника Пчеларског Савеза Словеније Боштјана Ноча, председника Савеза пчеларских организација Републике Српске Дамира Барашина и председника Савеза пчеларских организација Србије, на коме су размењена искуства и информације о раду сва три савеза. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE