SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ИО СПОС РАЗМАТРАО ОСТАВКУ ПРЕДСЕДНИКА СПОС-а



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 7.535

Извршни одбор СПОС-а разматрао је оставку председника СПОС-а и саставио следеће саопштење за јавност.

 

 

ИО СПОС-а РАЗМАТРАО ОСТАВКУ ПРЕДСЕДНИКА СПОС-а

 

 

Након оставке председника СПОС-а објављене на сајту СПОС-а 15. априла (https://spos.info/ostavka-predsednika-spos-a), ИО СПОС-а размотрио је 19. априла у тросатној дискусији наводе из оставке и закључио да ствари стоје управо тако како је председник СПОС-а и описао, али није успео да га убеди да повуче оставку.

Већ две године, Погон ”Наш мед” утврђује реалну светску тржишну откупну цену меда у Србији, а остали откупљивачи га прате. Цена је достигла такав ниво (око 840 динара за багремов мед) да је буквално превазишла дотадашњу малопродајну цену од 800 динара, самим тим извршила снажан притисак на њу, те је мед и у малопродаји код пчелара поскупео и достигао до 1200 динара. Пратила нас је висока светска цена меда у ове две године, која је подигла малопродајну цену на реалан ниво иако је куповна моћ становништва падала због короне а сада и кризе у Украјини, иако мед није основна животна намирница и није први избор у куповини хране.

Тако су од Погона сви добили велику корист, како пчелари са малим бројем кошница који продају мед на кућном прагу, тако и пчелари са већим бројем кошница, који део меда пласирају на велико.

 

ДА ЛИ СМО СХВАТИЛИ ШТА ЈЕ ПОГОН ДОНЕО?

 

Сматрали смо да су две године више него довољне да људи схвате да су СПОС и Погон ”Наш мед” ти који се боре за цену меда, и то се заиста десило, сви су схватили.

Али, НИСУ схватили КЉУЧНУ ствар, а то је да Погон не може да настави да одржава светску цену меда у Србији, ако пчелари наставе да свој мед већински предају другим откупљивачима.

Јер, изгледа да пчелари мисле да највиша цена пада са неба, те да мед могу предати ономе ко може одмах да им плати, а цена ће сама од себе остати на највишем нивоу. Чињеница је да наш Погон НЕМА обртна средства. Да би се то превазишло, узимамо кредит од банке за један шлепер, али кредит је скуп, и сума је недовољна (треба нам најмање за 10 шлепера), а банка нам више неће дати јер немамо довољна средства обезбеђења, иако нама није јасно зашто, када мед не излази из земље док га купац не плати, али правила су таква. Прошле године смо управо то превазишли тако што смо донели одлуку да мед НЕ ИЗЛАЗИ из Србије док га купац не плати, или нам да неопозиву и безусловну банкарску гаранцију (наша банка исплаћује Погону мед чим истекне рок плаћања, ако купац не плати). Тиме су пчелари добили сигурност плаћања ако мед предају без плаћања до продаје. Међутим, они који мисле да све што лети то се и једе, предају мед откупљивачима који им плате одмах, и ми то са једне стране разумемо, јер су пчелари после лоших година обеспарени. Али не разумемо како ти исти пчелари не схватају да тиме уништавају будућу цену меда? Трагично је да се то НИКАКО не може објаснити пчеларима, и са те стране потпуно разумемо оставку председника СПОС-а, јер делује фрустрирајуће да неко 14 година испуњава СВА дата обећања, 2 године пчелари виде да Погон формира цену, а и поред тога још увек некога треба НА СИЛУ убеђивати шта је за њега добро?

Пчелари мисле да ако другима предају мед, да ће светска цена опстати? НАРАВНО ДА НЕЋЕ. Само највећи извозник меда из Србије је прошле године извезао преко 8 пута више меда из Србије него Погон ”Наш мед”. Шта то говори? Говори да је од 9 пчелара, 8 њих предало мед том откупљивачу, а само 1 Погону ”Наш мед”. Уз све техничке проблеме које имамо у борби за светску цену меда у Србији, делује фрустрирајуће да 8 од 9 пчелара и даље већински предаје мед онима који су их годинама уништавали ниским ценама. ФРАПАНТАН податак! Не схватају да без Погона ту цену НЕ БИ ИМАЛИ НИ У СНУ! Због тога ИО СПОС-а у потпуности разуме оставку председника, јер је проценио да пчелари заправо НЕ ЖЕЛЕ све ово што он ради, тј. да им то није потребно, јер више воле да продају мед по 4 него по 7 евра. Ту њихову жељу свакако треба поштовати.

 

ДА ЛИ НАМ ЈЕ СВЕ ТО ДОВОЉНО?

 

Да не говоримо о томе колико је тешко НАЋИ купце који хоће да плате мед унапред, има их јако мало, али срећом постоје јер желе квалитет, али то не значи да је с њима лако преговарати. Поред тога, њихов број је ограничен. У СВАКОМ ТРЕНУТКУ сваки члан СПОС-а може прегледати преписку са купцима за ове две године рада Погона, да види колико је тешко продати мед по високој цени, са плаћањем унапред.

Поред тога, у претходне две године имали смо несрећу да су пашне сезоне биле лоше, те је самим тим светска цена била релативно стабилна током целог периода откупа меда. Шта ће бити ако ове године замеди багрем, па цена буде варирала на недељном или месечном нивоу, што је уобичајено у нормалним годинама. Српски (и сви приватни светски) откупљивачи су пре отварања нашег Погона то једноставно решавали, тако што су пчеларима у старту давали смешну откупну цену меда, испод које се не очекује да падне у дужем временском периоду, а онда када мед продају, најчешће по много бољој цени, јако ретко по нижој, разлику ставе себи у џеп, а пчелари добију зна се шта – ДЕБЕЛИ МИНУС У ЏЕПУ. Сетимо се 2020. године када је Погон прорадио, а пчелари нису могли да сачекају да проради, већ су потрчали одмах после паше да продају багремов мед, и изгубили су више од 2000 евра по тони јер нису могли да се стрпе месец и по дана. Само за једну такву годину са том разликом у цени могли смо да градимо по један Погон! Али нама је изгледа још увек драже да богатимо приватне откупљиваче, уместо себе, и да продајемо мед јефтиније него скупље.

 

ШТА НАС ЧЕКА У 2022?

 

Рецимо да ове године, дај Боже, замеди багрем, да меда буде пуно, и да цена не само донекле падне, већ и варира неколико наредних месеци. Пчелар пријави мед за продају Погону, узорковање и прелиминарно анализирање меда траје најмање 30 дана, онда се мед преузима и хомогенизује што траје још око 10 дана, затим се шаље на финалну анализу што траје још 15-20 дана, и тек онда се може тражити купац и испоручити му мед, што траје још најмање 30 дана. Пчелар ће на крају наравно добити најбољу цену по којој се мед може продати на дан продаје, али та цена неће бити нити може бити она која је била актуелна на дан пријављивања меда. Јер, сада та стартна цена није ултра ниска као пре изградње Погона (па су приватни пакери касније могли да је компензују), већ је реална односно тржишна. И ОНДА ПИТАМО КО ЈЕ ТАЈ који ће то пчеларима моћи да објасни? КО ЈЕ ТАЈ КО ЋЕ ОБЈАСНИТИ да та цена може бити како ВИША тако и МАЊА?

 

ПРЕДАЈТЕ МЕД СВОМ ПОГОНУ

 

Погон је НОВИ ОБЛИК пласмана меда по принципу америчких кооператива. Једини прави пут јесте да се мед преда Погону, те када се купац нађе, и када се сви пчелари који чине тај шлепер сложе са ценом, мед и прода. То је уједно и основни предуслов за дугорочне уговоре, са којима долази и још боља цена.

Поставља се питање, МОЖЕМО ЛИ МИ ТО ДА РАЗУМЕМО? Ако можемо, имамо перспективу да заувек имамо највише могуће светске цене. У супротном, цео ИО СПОС-а мораће да се сложи са председником СПОС-а, подржаће га на крају у давању оставке, а Погон затворити, јер је превише ”поранио” за нашу свест. Онда ће бити занимљиво видети какве и колике ће се цене формирати на нашем тржишту. Ми одлично ЗНАМО да ће бити и ниже од некадашњих, јер пчелари ће бити ти који морају да плате ОГРОМНЕ ГУБИТКЕ приватних откупљивача у претходне две године, и тако плате цену што су се дрзнули да се успротиве некадашњим господарима цене меда у Србији. А ако још увек има пчелара којима то није јасно, врло брзо ће им постати јасно.

Што више меда будемо предали Погону, цена ће бити још већа, јер Погон има (по тренутним ценама) фиксне месечне трошкове од 1.300.000 динара, те што обрт меда буде већи, трошкови по килограму ће бити мањи, и самим тим биће више простора за повећање цене откупа за наше пчеларе.

На крају, сетимо се некадашњих воћарских задруга у Србији. Сељаци формирају задругу и она лепо ради, онда дође накупац, понуди 1 динар више, сви продају њему, задруга пропадне, а идуће године тај исти накупац дође и понуди 50% нижу цену, али задруге више нема. СТАВИТЕ ПРСТ НА ЧЕЛО и сачувајте Погон за своју децу својом мудрошћу!

Зато ове године предајмо сви мед свом Погону, и будимо сигурни да ћемо имати најбољу тржишно важећу цену, као и претходне две године, ма која она била у тренутку продаје. И то одмах после багремове паше. У супротном, остаћемо без идејног творца целог развојног пута СПОС-а, а шта ће после бити, време ће показати. Свакако је дошло време да се пребројимо и договоримо како даље?

 

ШТА ЈЕ РЕКАО ПРЕДСЕДНИК СПОС-а?

 

Сматрамо да суштину дискусија председника СПОС-а на састанку треба представити јавности, поред свега онога што је већ уграђено у остатак овог текста или у саму његову оставку:

Ви добро знате да мене никад није поколебао нити бацио на колена било који плаћеник интересних група у сектору пчеларства. Никад нисам подлегао њиховим лажима, притисцима ни прљавим играма. Али, оно што ме је убило јесте да већина пчелара од оних за које смо све ово урадили, а то су наши чланови, не разумеју апсолутно НИШТА на чему радимо годинама. Некако су сви утонули у мисли да ће им све обезбедити СПОС, а да они ни прстом не треба да мрдну. Сматрам да је већина пчелара својим делима односно пре свега нечињењем показали да њима ништа од овога што ми радимо УОПШТЕ није потребно, ако је 8 од 9 пчелара одлучило да поново спусти цену меда у Србији. Ја сам њихову поруку разумео, и сматрам да је неопходно испунити им жељу. Ја сам активно учествовао у довођењу цене меда у Србији на светски ниво, али у њеном обарању не желим да учествујем”.

 

ШТА ЈЕ ИО СПОС ПОСТИГАО У РАЗГОВОРУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ У ОСТАВЦИ?

 

ИО СПОС-а одржао је хитну седницу, тражећи решење за целу ову ситуацију, јер је уследио масован притисак пчелара са свих страна да се спречи да он да оставку, односно да му се оставка не усвоји. Међутим, и поред свих наших аргумената, он је одбио да одустане од оставке, јер се изјаснио да је он подршку на речима имао и до сада, те да није видео скоро ниједну подршку која би гарантовала промену понашања свих нас, те да сви заједно свим срцем и акцијама кренемо даље. Рекао је да је показао свима да се све ово може урадити, али да сада они који сматрају да знају боље и да се може ићи наопаким путем а стићи на исти циљ, имају прилику да то и покажу. И то у правом тренутку, када је све доведено до врхунца успешности функционисања.

ИО СПОС-а је свестан да ми наравно можемо и морамо наћи другог председника, али сматрамо да тренутно нисмо у ситуацији да ризикујемо и губимо године док се неко научи овом све компликованијем и обимнијем послу, већ да морамо бар на још неко време, по могућству што дуже, задржати постојећег председника. Председник СПОС-а у оставци је рекао да не намерава да повуче оставку, да је једноставно разочаран подршком само на речима, а од дела ни трага ни гласа, да без свеопштег рада сваког појединачног члана СПОС-а не жели више ни дана да ради било шта за СПОС, јер очигледно тај рад никоме ништа не значи, чим пчелари не шире заједничку визију осталим пчеларима да би се омасовили, јер само масовношћу можемо остварити нове продоре.

На крају су, после тешког убеђивања, договорени следећи услови да до даљег, на кратко, на мање од месец дана повуче оставку, а да ће се 15. маја поново на ИО СПОС разматрати да ли су тражени услови испуњени те да ли ће је дефинитивно повући или не, ако се договорени услови не буду испуњавали онако како разум и логика налажу, јер, како је рекао, не жели да буде председник људима који истим жаром као он не дишу за будућност пчеларства и за још јачи СПОС као ЈЕДИНИ гарант те будућности. Укратко, потребно је да сви покажемо да речи подршке које смо му ових дана упућивали можемо да поткрепимо и делима, јер како је он и сам рекао, речи подршке је имао и до сада. 

 

ОДЛУКЕ ИО СПОС РАДИ ИСПУЊЕЊА УТВРЂЕНИХ УСЛОВА

 

ИО СПОС-а донео је следеће ОБАВЕЗУЈУЋЕ одлуке за сваког пчелара СПОС-а и за свако удружење чланицу СПОС-а, да сви заједно покажемо да нам је СТАЛО до даљих успеха СПОС-а и увећања његове снаге на корист свих пчелара, те да уверимо председника СПОС-а да ипак ИМА за кога да ради:

 

ОДЛУКА БРОЈ 1: Сваки члан СПОС-а НАЈКАСНИЈЕ до 15. МАЈА 2022, дужан је да учлани најмање ЈОШ ЈЕДНОГ познаника пчелара у СПОС, тако што ће му објаснити шта СПОС ради и обезбеђује за чланство (www.spos.info/sta-ja-imam-od-spos-a)! О имену пчелара ког је увео у СПОС да обавести своје удружење, а да удружење такве спискове (са оба имена) достави СПОС-у до 15. јуна. Посебно нагласити принцип кратковидости у томе да се конкурише за субвенције а да се не буде члан СПОС-а који се за те субвенције изборио код државе, те да нових продора по том питању једноставно не може бити ако не увећамо чланство и код државе покажемо још већу снагу и озбиљност. Ако разговара и не успе да му објасни шта СПОС ради за све пчеларе у Србији, да његове генералије достави свом удружењу, да се зна да је стварно и са ким разговарао, а то што га није убедио није кључно;

 

ОДЛУКА БРОЈ 2: Да пчелари покажу одговорност према напорима СПОС-а да се избори за цену, те да мед ВЕЋИНСКИ или у потпуности предају Погону ради даљег пласмана, како бисмо и даље пратили светску цену меда, а не после његовог затварања поново доживљавали уцењивања и огромне губитке због ниске цене меда. Они којима је хитно нужан новац, нека другим пакерима продају само онолику количину меда колико им је неопходно, остало нека предају Погону да бисмо одржали постигнуту цену. Проста математика разлике у цени показује да смо сваке године откупљивачима обилато и нежално сипали у њихове џепове вредност једног и по Погона односно преко 2 милиона евра годишње, а сада смо опет почели да радимо нешто слично;

 

ОДЛУКА БРОЈ 3: Да пчелари СПОС-а на терену ПРАТЕ И СПРОВОДЕ СВЕ АКТИВНОСТИ СПОС-а, да свуда и свакоме објашњавају шта то СПОС ради за чланове и зашто је битно да нас има што више, да схвате да је СПОС тај који им обезбеђује светску цену меда и да без њихове подршке кроз УЧЛАЊЕЊЕ У СПОС, све то може да нестане, јер овај историјски моменат једноставно не смемо да прокоцкамо! Пчелари са мањим бројем кошница посебно све ово морају имати на уму и када већ нису желели да донирају изградњу Погона, који им је сада подигао продајну цену меда за 50%, да се бар потруде да раде на анимирању нових чланова и на ширењу гласа о неопходности јаког СПОС-а;

 

У сваком случају, за затварање Погона потребна су само 3 радна дана, а за његово поновно покретање потребне су године, и то након што сви једног дана схватимо његову свеопшту вредност, кад схватимо шта смо изгубили, пошто је нисмо сви схватили до сада. То више нема никакве везе са актуелним председником на чију идеју и уз чије даноноћно залагање је и изграђен, већ има везе са свима нама, са нашом будућношћу и даљим напретком или назадовањем пчеларства Србије и враћањем у доба тржишног монопола, каквог и данас имају рецимо Бугарска и Хрватска, иако су чланице ЕУ, јер то нема никакве везе са ЕУ, све зависи од тога да ли се пчелари активно БОРЕ или помирљиво гледају својој пропасти у очи. Чак и Мађарска на данашњи дан има нижу откупну цену него ми. И ако то желите да прокоцкамо, немојте извршити горње 4 одлуке ИО СПОС-а. Тако ће вам жеља бити испуњена. А требате да знате да су одмах после оставке председника СПОС-а већ уследили састанци приватних откупљивача, сигурни смо да не праве никакву стратегију, већ да разговарају о лепом времену и зеленој трави. А ви спавајте.

Дошло је пролеће, будите се већ једном или смо у проблему!

 

Извршни одбор СПОС-а

(ЗА: Радивоје Стојановић, Раде Стевановић, Миле Новковић, Ивица Костић, Саво Мрдак, Златомир Колаковић, Златомир Томић, Топлица Митровић, Дамљан Драмлић, Бранко Мијић, Драган Миловановић, Ранко Вучковић, Огњен Делић, Родољуб Живадиновић

ПРОТИВ: Слободан Чумић) 

 

 

АКО СВАКО ОД НАС УЧИНИ МАЛО, МАЛО ЋЕМО И ПОСТИЋИ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE