SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

САСТАНАК СА МИНИСТРОМ ПОЉОПРИВРЕДЕ ДР АЛЕКСАНДРОМ МАРТИНОВИЋЕМ



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.915

Јуче је одржан састанак министра пољопривреде др Александра Мартиновића са председником СПОС-а спец. др мед. Родољубом Живадиновићем.

Министар је пажљиво саслушао крајње отворено излагање председника СПОС-а којим га је упознао са комплетном проблематиком пчеларства у протеклом периоду. 

Посебно детаљно су обрађене теме фалсификовања меда, проблема са пласманом меда у иностранство због ненормалног пада цена меда услед преплављивања тржишта фалсификатима, регистрације пчеларских возила, апликацији Аписенс чија примена би донела веће субвенције правим пчеларима и слично. 

Председник СПОС-а изнео је и проблем увоза меда крајње сумњивог квалитета чија се природност не контролише или се неадекватно и некомплетно контролише. Навео је пример да је само једна фирма у Србији увезла 200 тона меда из Руске Федерације по цени од 1,6 евра по кг са испоруком. Претпостављамо да већина тог меда завршава код кондитора, те се поставља питање какав мед улази у колаче, уместо да то буде прави мед српских пчелара п0 реалној цени. Поставља се питање и правог порекла тог меда, јер нам није познато да руски пчелари могу да продају мед по цени далеко нижој од 1 евра за кг, како би са испоруком и свим трошковима достигао 1,6 евра. 

Председник СПОС-а понудио је министру конкретно решење за овај проблем, које ће се убрзо разматрати и надамо се адекватном решавању овог проблема, јер се тренутно 9 од 10 тегли меда у трговинама прода, а да то није пчелињи мед сходно законским прописима. Више се не може чекати, јер смо на најбољем путу да и десета постане фалсификат. 

Говорено је и о веома благој казненој политици Србије за фалсификаторе меда, као и хране генерално. 

Што се тиче апликације АПИСЕНС, министар је прихватио аргументацију СПОС-а, и очекујемо прве састанке са надлежнима веома брзо, како би се тај посао завршио пре краја ове године и што пре имплементирао, са идејом да већ од наредне године почне примена, што је жеља СПОС-а и свих поштених пчелара, јер ћемо се или изборити са кукољем, или ћем0 једноставно нестати као пчелари. 

Председник СПОС-а је посебно истакао министру значај опрашивања пчелама, навевши му конкретне примере шта се дешава када пчела не опраши биљку (мање хранљивих материја у детелини па краве дају млеко са мање млечне масти, мање лековитих материја у лековитом биљу, мањи приноси, мање учешће рода прве класе плодова и слично, као и значај пчела у заштити грожђа од трулежи зрна што драматично побољшава квалитет вина). 

Разговарано је и о другим круцијалним темама, али то за сада не бисмо износили у јавност. 

Већ наредне недеље разговор ће се наставити на пчелињацима Србије, о чему ћемо вас посебно обавестити. 

Захваљујемо се министру што је и поред свих својих обавеза, одвојио чак 60 минута свог времена да веома пажљиво саслуша комплетну проблематику српских пчелара, те је изразио жељу да помогне колико год је могуће. Министар је на крају прихватио и позив да отвори VII Пчеларски сајам југоисточног Балкана ”Отворени Балкан”. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE