SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

AKCIJA OPRAŠIVANJA VOĆA „SVIMA DA RODI“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.666

Odbor za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije u saradnji sa lokalnim voćarom i pčelarom Markom Rakočevićem obezbeđuje stajalište na voćnoj paši za njihove pčelinje zajednice na području sela Gornja Trnava kod Topole, u saradnji sa voćarima, što je prva ovakva akcija.

Kako je na teritoriji opštine Topola zemljište površine preko 2000 hektara pod zasadom raznih vrsta voća, ukazala se prilika da u saradnji sa pčelarima i voćarima iz tog kraja ostvarimo po prvi put zvaničnu saradnju i ove godine dovezemo pčelinje zajednice u što većem broju! Ova akcija će biti nešto o čemu će se godinama govoriti, i služiće kao pozitivan primer svima u Srbiji, i voćarima i pčelarima. Sve to kako bi naše pčelinje zajednice imale dobar prolećni razvoj, a voćari dobru oprašenost i povećan rod voća. Sve u cilju i pod sloganom „Svima da rodi“! Glavni saradnik na terenu kome se morate obratiti u vezi dolaska i postavljanja pčelinjaka je kolega pčelar i voćar iz tog kraja Marko Rakočević. Ideja je proistekla iz fantastičnog prolećnog razvoja pčelinjih zajednica kolege Marka koji uprkos predrasudama i nekim lošim iskustvima ranijih godina kad su se događala trovanja upravo na voćnoj paši, želi u saradnji sa Odborom za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije, da doprinese kvalitetnijem oprašivanju voćaka u svom kraju, kolegama pčelarima omogući brz i pravilan razvoj zajednica i prinosa u vidu meda i polena sa voćne paše.

„U svakom zrnu ima kukolja“, kaže naša narodna poslovica, upravo ovakvim akcijama istrebimo sav kukolj, i sarađujmo „SVIMA DA RODI“. Akcije ovakvog tipa nisu do sada organizovane te uz sam pomen izazivaju pozitivne reakcije. Neke poznate TV kuće sa poznatim emisijama o poljoprivredi pokazale su svoje interesovanje i učešće u akciji, pre svega autor emisije “Bolja zemlja” na TV HAPPY, Uroš Davidović, koji će medijski propratiti akciju na terenu. Pčelari neće tražiti nikakvu nadoknadu voćarima zbog privremenog doseljavanja pčela radi oprašivanja, već samo traže da svi zajedno primenjujemo zakon o voćarstvu i korišćenju sredstava za zaštitu bilja kao i Pravilnik o načinu držanja pčelinjih zajednica. Svaki pčelar koji želi da doseli pčelinje zajednice na voćnu pašu mora da ima svu urednu zakonsku dokumentaciju koja prati selećeg pčelara: Uverenje o zdravstvenom stanju pošiljke životinja u unutrašnjem prometu, dezinfekciju vozila, uredno obeležene košnice pločicama, i tablu sa podacima i brojem telefona pčelara itd.

O ovoj akciji vodićemo intenzivnu medijsku kampanju i ona je samo jedna u nizu pozitivnih događanja i otvorenog poziva na saradnju svim poljoprivrednicima. Koordinator akcije sa kojim cete dogovoriti sve detalje oko selidbe i tacnu lokaciju privremenog stajalista (lokacija doseljenja) i kome se morate obratiti za sve informacije u vezi selidbe pčela na voćnu pašu je Marko Rakočević, 060 5585505, [email protected]

Ova akcija je način da se uspostavi veće poverenje pčelara i voćara, i zato je Odbor za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije uzeo učešće u njoj. Niko nijednom pčelaru ne može da garantuje da nijedan voćar neće prekršiti zakon, kao ni da to neće biti propraćeno većim ili manjim trovanjem pčela, ali će domaćin učiniti sve da pčelinjake postavi na najbezbednijem mogućem mestu, a svi voćari biće praćeni šta i kako rade. Unapred će biti obaveštena i fitosanitarna inspekcija.

 

SAČUVAJMO PČELE“ i „SVIMA DA RODI“.

Predsednik Odbora za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Dejan Marković

060 444 0183

[email protected]

MEDNO !

 

ODBOR za zastitu pcela LOGO

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien