SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

AKTIVNOSTI ODBORA ZA ZAŠTITU PČELA SPOS-a POVODOM TROVANJA PČELA U STAPARUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.203

Kao što je već objavljeno, 19. maja 2018. je prijavljeno trovanje pčela na teritoriji opštine Kula na 529 košnica (OVDE).

Uz odličnu organizovanost pčelara ovog udruženja na čelu sa Tatjanom Mrdak, inače članicom IO SPOS-a, u ceo slučaj su se odmah uključili svi zaposleni u SPOS-u (predsednik SPOS-a je odmah obavestio i ministra poljoprivrede), Odbor za zaštitu pčela i advokatska kancelarija SPOS-a.

Odbor za zaštitu pčela bio je stalno u kontaktu sa gospođom Tatjanom Mrdak kao i sa predsednikom SPOS-a Rodoljubom Živadinovićem, takođe sa slučajem je upoznat i sekretar SPOS-a Radivoje Ranković koji je svojim predlozima doprineo da se slučaj što efikasnije rešava, shodno objektivnim mogućnostima. Obavljeno je više razgovora sa gospodinom Nenadom Milojevićem šefom fitosanitarne inspekcije, sa slučajem je upoznata i gospođa Nina Nikolić šef fitosanitarne inspekcije u odseku Novi Sad, koji su nadležnog inspektora Dragana Bežbradicu odmah uputili na teren, a sa njim je kontakirao i predsednik Odbora za zaštitu pčela u vezi prvog inspekcijskog nadzora.

Takođe, u gotovo svakodnevnom kontaktu Tatjane Mrdak, advokata SPOS-a Nikole Jankovića i predsednika Odbora za zaštitu pčela SPOS-a Miloša Bogdanovića, analizirani su svi događaji u cilju pozitivnog rešavanja ovog slučaja.

Takođe, najvažnija proceduralna aktivnost je ta što je advokat SPOS-a Nikola Janković uložio žalbu povodom prvog inspekcijskog nadzora fitosanitarnog inspektora, jer SPOS nije zadovoljan onim što je inspektor napisao u Zapisniku. Udruženje pčelara Sivac  je pre par dana dobilo rezultat analize biljnog materijala uzetog sa zasada graška u okolini, u kome je utvrđeno prisustvo nekoliko aktivnih materija. Bilo je puno operativnih problema oko analiziranja uzoraka pčela i biljaka. 

O svemu ćemo detaljnije pisati kada se za to steknu pravni preduslovi. 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien