SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ANONIMNA „COLOSS“ ANKETA O GUBICIMA PČELA – ZA VAŠE DOBRO!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.124

I ove godine „COLOSS“ ANKETA o GUBICIMA PČELA (na srpskom jeziku) po drugi put dostupna je online, tako da je znatno jednostavnije njeno popunjavanje! ANKETA je ANONIMNA i samo ukoliko neko želi, omogućeno je da na kraju ankete ostavi kontakt. POPUNITE JE ZA VAŠE DOBRO!

Da bi popunili anketu, otvorite sledeći link:

https://www.bee-survey.com/index.php/351816?lang=sr-Latn

 

U našoj zemlji za monitoring gubitaka pčela je zadužena Dr Jevrosima Stevanović, vanredni profesor sa Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, a podršku joj pruža SPOS.

 

POZIVAMO SVE PČELARE da POPUNE OVU ANKETU (KOJA JE ANONIMNA)

SAMO UKOLIKO PČELARI MASOVNO ODGOVORE, DOBIĆEMO REALNU SLIKU STANJA U SRBIJI, ŠTO JE NEOPHODNO ZA ADEKVATNU I PRAVOVREMENU REAKCIJU. 
Prošlog meseca, rukovodilac COLOSS MONITORING GRUPE (koja sprovodi anketu), zamoljen je da podatke prosledi evropskoj agenciji za bezbednost hrane EFSA (European Food Safety Authority) sa čim smo se 6. februara u Geteborgu složili uz, naravno, potpisivanje zvaničnog Ugovora kojim se detaljno reguliše transfer i manipulisanje podacima. 
Prethodne dve godine, zbog nezamislivo malog odaziva pčelara iz Srbije, u svet su otišli podaci od kojih je najpouzdaniji samo jedan – da su pčelari u Srbiji nezainteresovani da im bude bolje! 

Svi ostali podaci (koji govore o idealnom stanju sa pčelama) nisu relevantni jer je odziv bio 1%.

AKO JE DO SADA BIO U PITANJU NEKI STRAH ILI NEPOVERENJE (npr. da će se na neki način otkriti identitet pčelara, pa da će njegovo „priznanje“ da je izgubio npr. 50% društava dospeti do Ministarstva koje će mu onda smanjiti subvencije) UVERILI STE SE DA SE NIJE NIŠTA LOŠE DESILO PČELARIMA KOJI SU POPUNILI ANKETU PRETHODNIH GODINA. 

STOGA, HAJDE DA ZAISTA URADIMO NEŠTO TAKO LAKO, A TAKO KORISNO ZA PČELE I PČELARSTVO U SRBIJI.

NEKA SE VAŠ GLAS ČUJE:

ANKETA SE POPUNJAVA NA OVOM LINKU (NA KOMPJUTERU ILI MOBILNOM TELEFONU):

https://www.bee-survey.com/index.php/351816?lang=sr-Latn 

 

Kratko obrazloženje COLOSS udruženja i ZNAČAJA ANKETE

COLOSS je međunarodno udruženje istraživača (naučnika) koji se bave pčelama i profesionalaca čiji je posao direktno vezan za rešavanje problema u pčelarstvu i koji naučna saznanja značajna za pčelarstvo prenose pčelarima. Prilikom osnivanja COLOSS udruženja osnovni cilj bio je da se utvrde uzroci povećanih gubitaka pčelinjih društava širom sveta i da se na osnovu dobijenih podataka pomogne pčelarima u nalaženju rešenja za probleme sa kojima se suočavaju. Kako je broj članova udruženja rastao, povećavao se i broj ciljeva i zadataka koji su usvajani od strane rukovodstva i aktivnih predstavnika svih zemalja članica. Aktivni predstavnici su oni koji se dobrovoljno angažuju i preduzimaju obaveze na sastancima koji se održavaju više puta godišnje (za našu zemlju je to prof. dr Jevrosima Stevanović sa Fakulteta veterinarske medicine). Trenutno, COLOSS udruzenje ima 1080 članova iz 95 drzava.

Sve informacije o COLOSS udruženju možete pročitati na njihovom zvaničnom web sajtu: http://www.coloss.org 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien