SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ČASOPIS „SRPSKI PČELAR“ U 2017. GODINIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.584

U 12 mesečnih izdanja „Srpskog pčelara“ dobili ste svojevrsnu knjigu formata B5 na 768 strana.  Ako se izuzme oko 60 strana sa reklamama i oglasima, onda je to više od 700 strana stručnog, informativnog i revijalnog sadržaja.

U sedam rubrika objavljeno je ukupno 183 naslova, što je prosečno više od 15 naslova po broju. Od ukupnog broja 81 naslov je stručnog sadržaja. Objavljeno je i 13 prevoda stručnih radova iz inostranih časopisa ili sa internet sajtova i jedan ekskluzivni intervju za „Srpski pčelar“ (Randy Oliver). Među njima su radovi u svetu poznatih i priznatih pčelarskih stručnjaka, kao što su: Dennis van Engelsdorp, Kaplan– Janet Kim, Jennifer Berry, Alfir Gabdulovič Mannapov, O. N. Frunze i dr. U 12 brojeva časopisa objavljeno je preko 400 originalnih fotografija. Za nekoliko video-klipova generesiani su QR kodovi, koje ste mogli da skenirate kamerom pametnog telefona.

Iz oblasti tehnike pčelarenja objavljeno je 54 naslova, prosečno 4,5 naslova po broju. U okviru osnovnih tema obrađen je i veći broj pitanja u vidu podnaslova, koji se ne navode u sadržaju u časopisu. Zatim slede Reportaže 29, Biologija, bolesti, štetočine i zdravstvena zaštita pčela 17, Pčelinji proizvodi i apiterapija 10, Medonosna flora i pčelinja paša 8 i Oprema i pribor za pčelarstvo 6 naslova. 

U rubrici Aktivnosti SPOS-a i pčelarskih organizacija objavljen je najveći broj  priloga – 59, što je odraz velikog broja pokrenutih programa i aktivnosti od strane SPOS-a, od koji su mnogi od epohalnog značaja za pčelarstvo u Srbiji (o čemu smo detaljno pisali u Srpskom pčelaru za decembar 2017. na str. 15 i na www.spos.info/sta-ja-imam-od-spos-a).

Tekstove je potpisao 81 autor, od kojih su 7 iz inostranstva. Čak 19 autora, ove godine, prvi su put pisali za časopis. Time se odbacuje primedba pojedinaca da za časopis pišu jedni isti autori. Časopis je otvoren za sve, ali mali broj pčelara piše, na žalost.

Prikaz „Srpskog pčelara“, kroz napred izložene podatke i činjenice, ukazuje da je časopis ostao veran tradiciji dugoj 120 godina, u kojoj je bio najefikasniji i najpouzdaniji način obrazovanja pčelara za praktično pčelarenje i istovremeno aktuelni informator o događajima i dostignućima u savremenom pčelarstvu u zemlji i u svetu.

Osnovna koncepcija časopisa dograđivana je u hodu, sa ciljem znatno bržeg reagovanja na aktuelne događaje i potrebe, i u skladu sa situacijom na terenu. Iz tog razloga, svaki broj je bio drugačiji u pogledu zastupljenosti različitih tema, pri čemu smo nastojali da se tekstovima formiraju tematske celine ili da su u određenoj meri sadržajno povezane, u skladu sa sezonskim radovima i aktivnostima. Uvereni smo da smo na taj način postigli zavidan stepen aktuelnosti i čitanosti.

Iz svih ovih razloga, naša je preporuka, na vreme se učlanite u SPOS za 2018. godinu i pretplatite na časopis „Srpski pčelar“ i istovremeno preporučite ga i drugima. Nema uspešnog i savremenog pčelarenja, bez „Srpskog pčelara“. I naravno, PIŠITE za vaš časopis, prenesite svoje znanja, izdvojte ono što najbolje radite i opišite drugima. Ne brinite oko eventualnih jezičkih ili stručnih grešaka, tu je redakcija da sve uredi…

Sadržaje i naslovne strane svih  12 brojeva objavljenih u 2017. godini možete pogledati na: www.spos.info/godine/brojevi-casopisa-srpski-pcelar-objavljeni-u-2017-godini.

Redakcija časopisa „Srpski pčelar“ svim čitaocima želi srećnu, uspešnu i medonosnu 2018. godinu.

 

Vlastimir Spasić,

Glavni i odgovorni urednik „Srpskog pčelara“

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien