SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DA LI JE OVO MOGUĆE?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 8.407

Dana 30. jula 2016. godine, predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a Dejan Marković iz Jagodine, podneo je pisanu ostavku na tu funkciju predsedniku SPOS-a, kao i na funkciju u Fondaciji, obrazloživši je prevelikim angažovanjem i oduzimanjem energije, bez naknade.

Ostavka je bila napisana u veoma korektnom tonu, i on je na pitanje predsednika SPOS-a koga predlaže da ga zameni, naveo Slobodana Čumića iz Beograda. Predsednik SPOS-a ga je kontaktirao, ali je on rekao da može da ostane u Fondaciji, ali da ne može da prihvati angažovanje i u Odboru za zaštitu pčela, te će IO SPOS-a na prvoj sednici pronaći drugu adekvatnu osobu koja bi prihvatila da pod uslovima kako je do sada radio predsednik Odbora za zaštitu pčela, nastavi da radi i dalje.

Nakon ove ostavke, Dejan Marković samo dan kasnije pokreće u facebook grupi „Sačuvajmo pčele“ niz neutemeljenih i proizvoljnih napada na SPOS i predsednika SPOS-a lično, bez ikakvih dokaza. Svi u SPOS-u smo bili zaprepašćeni onim što je napisao bez bilo kakvog povoda, ali je kasnije usledilo otrežnjenje i razjašnjenje, za šta ćemo podneti i dokaze. Sve uvrede i klevete koje je tamo napisao moraće naravno da dokaže na sudu, ali ćemo ovde dati saopštenje za javnost, kako njegovo uzbunjivanje javnosti ne bi ostalo nedemantovano, a demant ćemo potkrepiti materijalnim dokazima, koje ćemo prezentovati u sudskom procesu koji predstoji.

Predsednik SPOS-a je na pomenutoj facebook grupi pozvao Dejana Markovića da ne piše takve stvari, već da odmah o svemu lepo podnese zvaničnu prijavu nadležnim organima, kako bi oni ispitali da li su njegovi navodi tačni, a mi znamo da nisu. Dalju diskusiju nije želeo da vodi niti mu pada na pamet, jer Dejan Marković uporno briše sve diskusije na toj grupi koje mu ne odgovaraju, te je svaka diskusija besmislena, i sve se mora završiti na sudu sa velikim odštetnim zahtevom, za svaku neistinitu reč koju je napisao. Sve je već zabeleženo i pripremljeno advokatima kao dokaz.

Našu zbunjenost osvetlilo je nekoliko kasnijih postova Dejana Markovića. Naime, u prethodnom periodu se zdušno zalagao za odaziv pčelara na poziv SPOS-a da prijavljuju neispravan med na tržištu, lično je prijavio neispravan med, čak je prozivao i članove IO SPOS-a da li prijavljuju falsifikate, a onda odjednom iz čista mira su usledili komentari u smislu pitanja maltene zašto SPOS želi da zabrani veštački „med“!?!?!?

 

DEJAN-MARKOVIC-PISE-U-PRILOG-FALSIFIKATIMA

 

Citiramo njegovo ključno pisanje:

Dejan Marković: „Stvarno mislite da će se falsifikat, pekarski ili med za doručak kako ga u Engleskoj zovu povući sa tržišta? To svuda postoji… hotelima, internatima se nikad nije isplatio da kupuju pravi med i na zapadu je u nekom procentu deklarisan tako. Sad su dozvolili u EU da se pravi veštački med… a mi ćemo da ga zabranjujemo…“

U ovom komentaru Dejan najpre izjednačava falsifikat sa pekarskim medom, što je totalna neistina. Pekarski med je med od pčela koji je oštećen (recimo pregrevanjem), pekarski med nije falsifikat. To što neki falsifikat deklarišu kao pekarski med, sasvim je nešto drugo i potpada pod kriminal, prevarne radnje i kršenje propisa. Daleko bilo da je, kako Dejan navodi, na zapadu deklarisan u nekom procentu tako.

Takođe navodi da je u EU dozvoljeno da se pravi veštački med, što je obična neistina. Pretpostavljamo da je zasnovana na jednom tekstu koji se na tu temu može naći na internetu, ali on je, verujemo, plod falsifikatora koji žele da obezvrede med i javnosti predstave da je eto čak i EU dozvolila da se pravi veštački „med“. Reference koje se u tom tekstu navode NE MOGU SE NIGDE NAĆI, ali Dejanu naravno nije ni palo na pamet da pre dezinformisanja javnosti PROVERI istinitost tog teksta. Svi znamo da je internet pun gluposti i neistina, ali da bi se zaključilo šta je istina a šta glupost i neistina, potrebno je imati zavidno znanje. Službe u SPOS-u su proverile taj tekst odavno i utvrdile da nema zvaničnih referenci koje ga potvrđuju.

I na kraju Dejan eto zaključuje kako je u EU dozvoljen veštački med, „…a mi ćemo da ga zabranjujemo“! Sramotno i nisko, upereno protiv svih poštenih pčelara Srbije.

Naravno da nam je ovakva promena stava bila indikativna da postavimo osnovanu sumnju da se sve to ne događa bez razloga. Jednostavno, nameće se određena sumnja da njegova promena stava po pitanju neispravnog i falsifikovanog meda na tržištu nije i ne može biti slučajna! Razlog za ovakva razmišljanja je što je nakon razgovora predsednika SPOS-a sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Vlada Republike Srbije osnovala Operativni štab za suzbijanje nelegalne proizvodnje i prometa neispravnog i falsifikovanog meda na tržištu. Zato falsifikatori ovih dana ne prezaju ni od čega, ne bi li se spasili, pa, ne bi nas začudilo, možda ni od toga da unize SPOS i oblate ga u javnosti, računajući da će time rešiti svoj problem, jer ne shvataju da njihovo vreme definitivno prolazi.

Nadležnim državnim organima biće podneta prijava i u tom smislu, kako bi proverili da li je ko i šta kome možda nudio, i da li naše sumnje možda imaju opravdanja ili nemaju.

No, vreme je da se demantuju njegovi, za nas pčelare Srbije, nedobronamerni navodi i konstrukcije, zasnovani na principu „zrno istine + gomila nadograđenih neistina“.

 

Prvi post objavio je 31. jula. Evo navoda iz njega, i demanta iza navoda:

 

Dejan Marković: „Odbor za zastitu pčela nije imao plan troskova za 2016 god., sve što je urađeno bilo je bez ili sa veoma malim budžetom,do par hiljada dinara.Odbor za zaštitu pčela i Fondacija su ovakvim neinteresovanjem spos-a po mom mišljenju u zapećku to jest ćorsokaku. Sve više je očigledno po nezainteresovanosti u smislu nezaposlenja kadrova koji bi se bavili svim ovim.“

SPOS: „Ovo je potpuna neistina, jer mu je davno rečeno da novac za dobre akcije nikada nije niti može biti problem, ali da platu koju je tražio, jednostavno ne može da ima sa ovim nivoom članarine SPOS-a. SPOS ima prioritete u radu koje je utvrdila Skupština SPOS-a Programom rada SPOS-a i Finansijskim planom, i van toga se ne može ići. Ako on ne može da radi bez naknade, IO SPOS-a izabraće nekog drugog koji može i hoće. Do sada je SPOS izdvojio prilična sredstva u ovu svrhu, potpuno je netačno da nije. Za izradu logoa Odbora za zaštitu pčela SPOS-a Dejanu Markoviću je isplaćeno 12.000 dinara neto, a za pisanje teksta za priručnik „Izborimo se sa trovanjem pčela“ isplaćen mu je honorar u iznosu od neto 24.950 dinara. U toku svog rada, od decembra 2015. do juna 2016. godine imao je ukupno 11 službenih putovanja, na kojima je dobijao dnevnice od 1.100 dinara, plus putne troškove. Na 4 od 11 putovanja odobren mu je put kolima. Za putovanja i dnevnice ukupno mu je isplaćeno neto 55.554 dinara. Za putne troškove članova Odbora isplaćeno je 16.200 dinara neto. Za štampanje pomenutog priručnika SPOS je izdvojio 207.594 dinara bruto. Dejanu je dat i službeni mobilni telefon sa određenim brojem minuta i poruka, a kupljen mu je i laptop sposoban za rad sa filmovima radi pripreme promotivnog materijala, koji je koštao 71.290 dinara bruto. Ukupno, SPOS je u bruto iznosu uložio u rad Odbora za zaštitu pčela više od 475.000 dinara, što ne smatramo malim. Niko ne kaže da nije trebalo uložiti taj novac, naprotiv, efekti su daleko višestruko vredniji, ali nije tačno da SPOS nije uložio skoro ništa u aktivnosti Odbora, kako Dejan želi da predstavi, već je uložio onoliko koliko je trebalo uložiti za praćenje aktivnosti Odbora. Ako je jedini problem njegova plata, taj problem sa ovom članarinom SPOS-a ne može da se reši, niti smatramo da je to rad koji bi zahtevao zasebno radno mesto i dvanaest meseci svakodnevnog rada“.

Dejan Marković: „Sve očiglednije je da je ovo oko formiranja Odbora za zastitu pcela i Fondacije najverovatnije bio samo marketinški predizborni trik za predsednika SPOS-a 2015.god“

SPOS: „Ovo je najobičnija besmislica, jer Dejan pokušava da potpuno prisvoji sve tekovine borbe SPOS-a protiv trovanja pčela, zaboravljajući da je cela osnova te borbe bila formirana putem aktivnosti IO SPOS-a i saradnjom sa savetnikom premijera za poljoprivredu, i prezentovana predsednicima društava još na Saboru predsednika društava i udruženja članica SPOS-a u Kragujevcu u septembru 2015. godine. Po njemu bi valjda trebalo da se zaključi da predsednik SPOS-a nije ništa radio, i da je baš taj „marketinški trik“ njemu pomogao da bude ponovo izabran. Podsetićemo ga da je na ovim izborima aktuelni predsednik SPOS-a dobio najveću podršku do sada, veću nego na prethodnim izborima, a borba protiv trovanja je samo jedan od prioriteta rada SPOS-a“.

 

Drugi post je objavio 10. avgusta:

 

Dejan Marković: „Juče, 09.08.2016.god. predsednik opštine Jagodina Dragan Marković Palma je obisao VAŠAR u Jagodini. Kako se i poznajemo pozdravili smo se i uz „Kako ide posao“ iskoristio sam trenutak da pitam predsednika DA LI je dobio dopis o izgradnji OTKUPNOG CENTRA MEDA koji je Savez pčelarskih organizacija Srbije trebao da posalje svim opštinama u Srbiji kao vrstu ponude za izgradnju centra na teritoriji opštine koja ponudi najviše. Odgovor je bio da NIKAKAV dopis iz SPOS-a nije stigao na adresu SO Jagodina. Postavlja se pitanje.ZAŠTO SE ŠABAC FAVORIZUJE !? Ko je odlučio da se u Šapcu ne gradi već adaptira postojeća hala koja je u privatnom vlasništvu KOGA ? Zašto neko misli da je gradonačelnik Šapca dao najbolju ponudu, za koju članstvo i ne zna o čemu se radi ? Mnoštvo pitanja se otvara na ovu temu sa ovakvim ne transparentnim prilazom…..”

SPOS: “Neistine se nastavljaju. SPOS još uvek nije poslao pismo o namerama lokalnim samoupravama, jer smo odlučili da sačekamo formiranje svih nivoa vlasti, posebno lokalnih samouprava, kako bi sa druge strane imali relevantne sagovornike, i kako bi razgovarali sa onima koji će upravljati opštinama u naredne četiri godine, a ne sa onima koji su do sada upravljali i u narednom periodu neće biti relevantni, te sa njima nema svrhe razgovarati i gubiti vreme. Dopis je već spreman i ovih dana se šalje lokalnim samoupravama. Niko nije favorizovao Šabac ili bilo koga drugog, već su se u prethodnom periodu po osnovu angažovanja lokalnih udruženja pčelara, SPOS-u samoinicijativno javile dve lokalne samouprave, Kruševac (pre oko godinu dana), i Šabac, i posetili smo nadležne u obe opštine. Šabac je kao opština koja je prva u Srbiji po proizvodnji meda, izrazio želju da pogon bude kod njih, rekavši da može i želi da ponudi najbolje uslove. U prvoj poseti objasnili smo gradonačelniku naše namere, a u drugoj smo obišli halu koju su nam u međuvremenu potencijalno namenili od oko 1400 kvadrata, koju je Grad spreman da nam ustupi pod određenim uslovima za adaptaciju. U međuvremenu je stigla i zvanična ponuda, koja nije baš povoljna koliko smo očekivali, te će biti pridružena ostalim ponudama kada nam i druge samouprave budu odgovorile na dopis koji ćemo ovih dana poslati. Nakon toga, najbolje ponuđače okupićemo za jedan sto i u direktnom razgovoru doći do najbolje ponude. Zlonamerna je insinuacija da je hala koju je gradonačelnik ponudio nečije privatno vlasništvo, već je vlasništvo Grada Šapca. Očekujemo i da Grad Šabac reaguje na ovu grubu klevetu. Ovakvom neprilagođenom i neodmerenom reakcijom jednog od aktivista SPOS-a, naneta je velika nematerijalna šteta SPOS-u, potencijalno i materijalna, i to se ne može tek tako završiti.”

Treći post objavio je 11. avgusta:

 

Dejan Marković: Savez pčelarskih organizacija Srbije je potvrdio učešće na XXI APISLAVIA Congress, 15-18 September 2016 Almaty, KAZAKHSTAN. Putne troskove (avionske karte) i smestaj je obezbedila drzavna institucija za 3 člana Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Devizne dnevnice padaju na teret Saveza pčelarskih organizacija Srbije. I ako ce kongres trajati od 15 do 18 septembra Avio karte su rezervisane u odlasku i povratku na 7 dana boravka. Što znači da će boravak naše delegacije biti više nego duplo produžen, što automatski i više nego duplira devizne dnevnice po članu delegacije.”

SPOS: „Opet totalne proizvoljnosti, da ne kažemo izmišljotine. SPOS će učestvovati na pomenutom Kongresu, u saradnji sa Kongresnim biroom Srbije, koji nam, kao i kod dobijanja Simpozijuma Apimondije u Beogradu 2012. godine, pomaže organizaciono i finansijski da dobijemo Kongres Apimondije 2021. godine u Beogradu, kome se nadamo, jer predstavlja pravi način promocije pčelarstva Srbije, bolje kotiranje na stranim tržištima ali je i način da se zarade dodatna sredstva za aktivnosti SPOS-a, jer Kongres može da donese i najmanje par stotina hiljada evra prihoda, ako se bude dobro organizovao, a i sami znamo koliko bi nam taj novac recimo sada značio kada bi ga imali, za gradnju pogona SPOS-a za otkup i plasman meda. U svakom slučaju, pogon će dotle biti napravljen, pa će taj novac koristiti za neke druge aktivnosti SPOS-a, ali takvu priliku ne smemo propustiti. Kongresni biro je inače deo Turističke organizacije Srbije, a nije klasična državna institucija kako Dejan navodi. Nije tačno ni to da je Kongresni biro platio karte za tri predstavnika SPOS-a, već samo za dva, treći član delegacije biće lično direktor Kongresnog biroa, kako bi se obavila što bolja promocija Srbije, pošto se za domaćina Kongresa 2012. godine, glasa već naredne 2017. godine na Kongresu Apimondije u Istanbulu, i vremena nema mnogo. Sa Kongresnim biroom već se priprema promotivna brošura za Kazahstan gde ćemo lobirati da delegati glasaju za Srbiju kao domaćina, a Kongresni biro će platiti dolazak i boravak oko 20 predstavnika stranih pčelarskih saveza, tokom održavanja IX Državnog pčelarskog sajma u Beogradu marta 2016. godine u promotivne svrhe. Da bi se tako nešto dobilo, potreban je veliki kredibilitet, kome se Dejan možda čudi, ali SPOS se veoma visoko kotira na svim nivoima, osim u njegovim nedobronamernim razmišljanjima. Karte su rezervisane tako da avion poleće iz Beograda 14. septembra, a sleće u Beograd 19. septembra, tako da strogo prati trajanje Kongresa, te su njegove tvrdnje potpuno neistinite. Troškove avionskih karata snosi Kongresni biro, a troškove smeštaja delom domaćin Kongresa (kao i za delegate drugih zemalja), a delom Kongresni biro. SPOS za navedena dva predstavnika nema nikakvih putnih troškova, niti troškove prenoćišta.“

 

Dejan Marković: „Zanimljivo je da su avionske karte rezervisane na imena članova Saveza pčelarskih organizacija Srbije koji putuju na kongres u Kazahstan toliko pre unapred da Izvršni Odbor Saveza pčelarskih organizacija Srbije NIJE RAZMATRAO NITI DONEO ODLUKU (a veoma moguće da nije bio ni upoznat sa pomenutim događajem) KOJA 3 člana Izvršnog Odbora Saveza pčelarskih organizacija Srbije putuju na kongres… DA LI je odlazak 7 dana u Kazahstan važniji od nekih elementarnih stvari koje je Odbor za zaštitu pčela potraživao i uvek kao odgovor dobijao rečenicu DA NEMA FINANSIJA !”

SPOS: „Opet potpuna neistina. IO SPOS-a je na svojoj sednici 23. juna razmatrao kompletnu strategiju lobiranja za domaćina Kongresa Apimondije 2021. godine, i način pomoći SPOS-u od strane Kongresnog biroa Srbije, kao i to ko će ići na Kongres u Kazahstan. Kongresni biro Srbije je tek posle Izvršnog odbora SPOS-a kupio karte i dostavio ih SPOS-u 26. jula, što je više od mesec dana posle sednice IO, a nikako ranije kako Dejan netačno i nedobronamerno navodi. Što se tiče tvrdnje da je Odbor potraživao „neke elementarne stvari“ a da je dobijao odgovor da nema finansija, odgovor je dat u gornjem tekstu, i to takođe nije istina, jer su finansirane sve održive i korisne ideje Odbora, sem plate Dejana Markovića, koja je, po svemu sudeći, najveći problem.“

 

Četvrti post je napisao 12. avgusta:

 

Dejan Marković: “U kašnjenju martovskog broja razlog je bio POTPUNA NEISTINA Rodoljuba Živadinovića da je u štampariji Color Pres iz Lapova došlo do kvara mašine, te iz tog razloga časopis kasni. Veliki sam prijatelj skoro 3 decenije sa Srdjanom Kojićem koji je vlasnik naslednik renomirane štamparije Color Pres. Nakon te iznesene NEISTINE Rodoljuba Živadinovića sama firma je reagovala ukazujući da kao razlog kašnjenja niko ne uzima Color pres i time ruši ugled preduzeća, da ukoliko se bude ponovila takva vrsta javne neistinite prozivke neminovno dolazi do obustave saradnje i nadoknade štete.”

SPOS: “Koliko je Dejan Marković dobro informisan, ili koliko je veliki prijatelj sa vlasnikom štamparije tri decenije, najpre najbolje govori to što ne ume da napiše ni pravo ime štamparije, već je zove Color pres, a ime štamparije je Kolor pres. Nakon ovog pisanja, predsednik SPOS-a nazvao je vlasnika Srđana Kojića i šefa proizvodnje Dragana Simića, i došao do frapantnih podataka. Srđan Kojić tvrdi da mu nije poznato ko je Dejan Marković i da mu sigurno nije nikakav prijatelj, naročito ne tokom tri decenije. Šef proizvodnje Dragan Simić kaže da je apsolutna istina da se mašina pokvarila, kako je našem uredniku tada i rečeno i kako je I objavljeno na sajtu SPOS-a, i da za to postoje i materijalni dokazi, jer su sve servisne popravke mašine Heidelberg uredno ubeležene u propisanu servisnu dokumentaciju i da tu ne može biti nikakve zabune, jer se sve radi po strogim pravilima ove firme. Prema tome, vidimo da čak postoje relevantni pisani dokazi koji će svakako biti prezentovani i na sudu zbog ove stravične Dejanove klevete.”

 

Dejan Marković: “U jednom od obraćanja članstvu Rodoljub Živadinović navodi kako je razlog pisanje priručnika „Izborimo se sa trovanjem pčela“ koji treba da izadje zajedno sa aprilskim brojem??? Kolege pčelari ja sam priručnik „Izborimo se sa trovanjem pčela“ napisao i poslao email-om Rodoljubu Živadinoviću još 04.02.2016.god. Nisam mogao nikako ja biti krivac!”

SPOS: “Opet zamena teza! NIKO NIGDE NIKAD nije okrivio Dejana Markovića, već je upravo predsednik SPOS-a u uvodniku aprilskog časopisa objasnio da je samo predsednik kriv i objasnio detaljno i zašto, izvinivši se, i čak pozvao članstvo da, ako smatra da je to tako velika greška, pokrene i postupak za njegovu smenu.”

 

Dejan Marković: “Čovek koji radi cenzuru svim tekstovima, čovek koji uređuje časopis, bira tekstove i „šikanira“ – ne objavljuje odlične tekstove pojediniaca isključivo iz ličnih razloga… po sistemu voli me – ne voli me. Tako dolazimo do činjenice da je svojim AUTOKRATSKIM ponašanjem Rodoljub Živadinović u stvari i UREDNIK časopisa Srpki pčelar ??? A mesto urednika časopisa je postalo marginalizovano, čak i fiktivno. Posao urednika se svodi na ispravljanje gramatičkih grešaka u tekstovima… nažalost.”

SPOS: “Iako je ovo oštro i argumentovano demantovao i urednik časopisa, Dejan je nastavio sa svojim prozivanjem u daljoj diskusiji. I za ovo naravno ima pisanih dokaza, jer je sva službena komunikacija urednika i predsednika SPOS-a isključivo u pisanom obliku (mejlom), i na sudu će se pokazati kompletna komunikacija koja se obavlja prilikom finiširanja časopisa i slanja na štampu u štampariju, iz koje će se jasno videti da predsednik uopšte nema nikakvih dodirnih tačaka sa stručnim delom časopisa, a dobro je i to što je aktuelni urednik uveo praksu da odluku o svim tekstovima koji će se štampati donosi redakcija, tako da i svedoka ima koliko želite. Predsednik je taj koji uredniku dostavlja izveštaje o radu SPOS-a i to je jedino na šta utiče u časopisu, jer je to jedno od zaduženja koje ima.”

 

Nakon toga, na istoj grupi na fejsbuku najgrublje je izvređao jednog pčelara SPOS-a iz Vladičinog Hana, Srđana Veličkovića, čoveka koji je od svih pčelara SPOS-a najviše neispravnih medova na tržištu do sada prijavio, i time značajno doprineo borbi SPOS-a protiv falsifikata (primeri Dejanovih vređanja Srđana Veličkovića: „… nebitan si i ograničen si…“, „glup si čovek, šta sa tobom da pričam kad ti ne znaš ništa“, „ma šta ti meni imaš da odgovoriš, kad ne znaš u pčelarstvu koliko su 2+2“, „vidiš koliki sam genije, some jedan seljački“, „A sada Seljo iz Hana. Ideš zauvek na block“... Naravno, nakon toga je Dejan po ustaljenoj praksi sve ovo obrisao, ali je Srđan pre brisanja sve snimio i dostavio SPOS-u kao dokaz.

Ovakvo ponašanje se svakako ne može tolerisati. Na kraju je, posle svih iznetih neistina, poslao mejl članovima IO SPOS-a u kojem povlači svoju ostavku, najverovatnije računajući da ako je pobrisao sve što je mogao, nema dokaza za njegove klevete i uvrede upućene na račun rada SPOS-a, brojne totalne neistine i zamene teza kojima je pribegavao u svom pisanju.

SPOS i njegovi predstavnici se više neće baviti demantovanjem Dejanovih proizvoljnih neistina, već će reagovati na jedini kulturan način, a to je tužba nadležnom sudu.

SPOS

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien