SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ДА ЛИ ЈЕ ВАКЦИНА ЗА ПЧЕЛЕ ЗАИСТА ДОБРА?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.175

Када је претходних дана објављена вест о пуштању у промет вакцине против америчке куге пчела, пажљиви и свакодневни посетилац сајта СПОС-а је могао да примети да ту вест нисмо објавили на сајту, из простог разлога што је у самој вести било доста необичних и невероватних тврдњи, те смо желели да то најпре разјаснимо, па тек онда да објавимо информацију, али када су пољопривредни портали почели некритички и масовно да преносе ову вест, објавили смо је и ми.

Међутим, ових дана се лагано оглашава и стручна јавност, те ствари долазе на своје место, и показују да заиста скоро ништа није онако како изгледа. 

Наиме, прва се огласила dr Claudia Garrido, познати немачки стручњак за здравље пчела, написала је да је и сама у почетку била скептична, а када је дошла до више информација, скептицизам се повећао, јер је све много сложеније него у саопштењу за јавност. Каже да је у већини вести недостајао битан детаљ, а то је да вакцина није регистрована у пуном обиму, већ је само добила условно одобрење, ради тестирања у реалним условима у пракси, што још увек недостаје. 

Такође наводи да је тражила више информација о механизму деловања вакцине, али да на крају није убеђена да је све тако како је написано. Постоји само један научни рад који је публикован на ову тему са ограниченим подацима. Најважније је да се тврди да ће смањење смртности ларви бити између 30% и 50%, што дефинитивно није довољно да се избегну епидемије применом вакцине. 

Подржава америчко Министарство пољопривреде које је дало само условно одобрење, јер развој вакцине није тако напредан како су сугерисала саопштења за јавност. У Немачкој се водила велика дискусија са питањем ”зашто у САД имају лако решење против америчке куге, а ми немамо?”.

Наравно, у Немачкој и целој Европи проблем са америчком кугом није тако велики као што јесте у САД. У ЕУ и код нас су антибиотици забрањени за употребу у пчеларству. Разлог је једноставан, не постоји ниједна болест која се може елиминисати из кошнице употребом антибиотика, јер део узрочника увек опстане и поново изазива болест. Често и јачу него пре, што је узроковано малтене скоро тоталним истребљењем корисних заштитних бактерија у цревима пчеле употребом антибиотика. 

Према саопштењу Института за пчеларство у Целеу (Немачка), само 5-10% пчелињих друштава у Немачкој има у кошници споре америчке куге, док је тај проценат у САД већи од 50%. Према томе, то је најбољи доказ да се без антибиотика постижу много бољи резултати у сузбијању ове опаке болести, него са антибиотицима, што је и логично. Јер, Американци деценијама користе антибиотике и једино што су постигли јесте да су проширили узрочнике америчке куге у више од половине пчелињих друштава. Ако би данас престали да користе антибиотике, њихово пчеларство би нестало за неколико месеци, јер би куга буквално букнула преко ноћи. 

Иначе, то што у неким кошницама има спора куге, то не значи да ће то друштво и клинички оболети (имати видљиве симптоме и знаке болести), јер споре чекају погодан тренутак да се развију, и то је обично тренутак када пчелињем друштву из неког разлога ослаби имунитет (слаба исхрана односно слаба паша – зато крајем лета најчешће уочимо кугу, јак напад варое и/или вируса, слабљење заједница прављењем пакетних али и других ројева и слично). У Србији је до сада, бар колико је мени познато, рађено само једно истраживање, и то на територији Војводине, и тада је утврђено да 4,65% пчелињих заједница у кошници има спора куге, али нема клинички облик болести. Верујемо да је сада тај проценат ипак већи, јер и Мађарска и север Србије све више пријављују појаву америчке куге у већем обиму него раније. 

У једном ранијем истраживању спроведеном на пчелињацима на територији Данске, Норвешке и Немачке тај проценат се кретао од 8,8% до 12%, али код две трећине пчелињих друштава није било клиничког облика болести. 

У сваком случају, циљ је и даље недостижан те се морамо држати досадашњег концепта, а то је спаљивање заједница са клиничким симптомима и знацима (држава Србија апсолутно пристојно плаћа губитак пчелару), са перспективом увођења мониторинга, слично као на пример у Немачкој и Републици Српској, јер се анализом меда из медних венаца може утврдити има ли у тој кошници спора америчке куге или нема, тј. да ли је самим тим у потенцијалном ризику да се код ње ускоро развије клинички облик болести. 

Др мед. Родољуб Живадиновић 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE