SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ДЕТЕКЦИЈА НОЗЕМЕ ПОМОЋУ МОБИЛНОГ ТЕЛЕФОНАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.087

 

ДЕТЕКЦИЈА НОЗЕМЕ ПОМОЋУ МОБИЛНОГ ТЕЛЕФОНА

 

Џонатан Сноу (Jonathan W. Snow)

Одсек за биологију, Барнард колеџ, Њујорк (САД)

[email protected]

Фото: право на репродукцију уз дозволу Краљевског хемијског друштва

Приредио: Властимир Спасић

 

Nosema ceranae и Nosema apis су микроспоридијски паразити који су високо патогени за пчеле и кључни су фактор губитка пчела. Док традиционалне методе за одређивање висине заражености ноземом имају високу осетљивост и специфичност, не постоји преносиви уређај за теренска испитивања од стране пчелара. Овде представљамо преносиву и исплативу платформу засновану на паметном телефону за откривање и одређивање количине спора ноземе код пчела

 

Истраживачи из Инжењерске школе Универзитета Калифорнија у Лос Анђелесу, у сарадњи са Одсеком за биологију на Барнард колеџу, развили су микроскоп за мобилни телефон који омогућава брзо и аутоматизовано откривање спора ноземе код пчела на терену. 

.   .   .   . 

.   .   .   . 

.   .   .   . 

.   .   .   . 

Овај преносиви и економични микроскоп је тежак само 374 грама (укључујући и паметни телефон) и користи три АА батерије за напајање, четири ултраљубичасте (УВ) светлеће (ЛЕД) диоде, које се користе као ексцитациони извор светлости. Микроскоп има екстерно сочиво за увећање узорка слике и опремљен је емисионим филтером за детекцију флуоресцентно обележене споре паразита. За узорак је интересантно ткиво медоносне пчеле, које је хомогенизовано, флуоресцентно обележено и припремљено за снимање слике на стандардно микроскопско стакалце са покровним стакалцем, које се ставља на држач дијапозитива прикључка преносивог микроскопа за флуоресцентно снимање. 

.   .   .   . 

.   .   .   . 

.   .   .   . 

.   .   .   . 

Такође смо развили апликацију за паметне телефоне по узору на микроскоп који је заснован на мобилном телефону за скрининг инфекције (H. C. Koydemir, Z. Göröcs, D. Tseng, B. Cortazar, S. Feng, R. Y. L. Chan, J. Burbano, E. McLeod and A. Ozcan, Lab on a Chip, 2015, 15, 1284–1293), који могу да обрађују слике сировог формата, добијене коришћењем микроскопа заснованог на паметном телефону, пренет на наше сервере.

.   .   .   . 

.   .   .   . 

.   .   .   . 

.   .   .   . 

Заједно са препорукама за лечење, овај протокол и оптичка платформа заснована на паметном телефону могу побољшати дијагнозу и лечење ноземе код пчела и пружити моћан доказ принципа за коришћење такве мобилне дијагностике као корисних аналитичких алата за пчеларе на теренима са ограниченим ресурсима.

.   .   .   . 

.   .   .   . 

.   .   .   . 

.   .   .   . 

.   .   .   . 

.   .   .   . 

.   .   .   . 

.   .   .   . 

Студију су подржали Северноамеричка кампања за заштиту опрашивача, Инжењерски истраживачки центар Националне научне фондације и Медицински институт Хауард Хјуз.

 

 

Цео текст моћи ћете да прочитате у „Српском пчелару“ за мај, који је у припреми.

 

ЧИТАЈТЕ „СРПСКИ ПЧЕЛАР“

ИНСПИРИШЕ ВАС ДА
РАЗМИШЉАТЕ МОДЕРНО! 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE